Hajduk vs. Rijeka

Veznjak Rijeke uoči Jadranskog derbija na Poljudu: “Za uspjeh treba više hrabrosti, želje i pravog garda”

Denis Frančišković

Toni Fruk/Foto M. LEVAK

Toni Fruk/Foto M. LEVAK

Bit će borbe na cijelom terenu i u svakoj liniji - kaže Toni Fruk



RIJEKA Nedjelja nudi poslasticu HNL-a, okruglo stoti Jadranski derbi u neovisnoj Hrvatskoj, sudar jesenskog prvaka i doprvaka, pun Poljud, popriličan ulog… I kao i uvijek dosta emocija, a vjerojatno i naboja pred rasprodanim tribinama. Splićani i Riječani jesenas su osigurali visoke pozicije i pokazali najviše, stekli epitet najbolje domaće (Rijeka) i gostujuće momčadi (Hajduk). Sad moraju dokazivati suprotno… U trenucima dok su domaćini na »plus tri«, a gosti ciljaju na bodovno izjednačenje i preuzimanje liderske uloge.


Za hrvatske prilike, na okupu je koncentracija kvalitete, svaka momčad ima zamjetne pluseve i minuse, pa su i prognoze nezahvalne. Splićani očekivano na kladionicama stoje nešto bolje, navijači su im veliki poguranac, no Rijeka je posljednjeg desetljeća na Poljudu proigrala i često se vraćala s punim plijenom.


U svakom slučaju šlager kola, a bit će ih još ovog proljeća. Bijeli krajem veljače moraju i u Maksimir, a Hajduk i Dinamo još jednom stižu na Rujevicu željnu dobrih predstava.




Rijeka se iz ledene Velike Gorice vratila na Kvarner pjevajući u noćnim satima. A i trener Sopić je održao obećanje. Počastio je sve igrače i struku.


– Je, stali smo odmah na prvoj benzinskoj. Račun nisam gledao, ja sam samo uzimao, ha, ha… – kaže Toni Fruk, središnja figura riječke vezne linije i najbolji asistent HNL-a.


Tri boda samo su dodatno popravila ionako dobro ozračje pred jučerašnji put za Dalmaciju.


– Atmosfera i stvarni naboj utakmice govore sami za sebe. S ova tri boda iz Gorice još smo više podigli samopouzdanje i ozračje. Ne skrivamo ambicije, drugi smo na ljestvici i idemo uhvatiti taj priključak sa Splićanima – dodaje Fruk.


Bez pritiska


Ulog je dosta značajan, ali po Fruku, neovisno kako Jadranski derbi završi, ništa se još neće znati. U igri nakon Poljuda još je 48 bodova


– Čeka nas jedna jako teška utakmica. Sigurno je da će se oba sastava »bacati na glavu«, ali mislim da se ništa neće odlučiti nakon ove utakmice. Bez obzira na pobjedu bilo koje momčadi, ako tako završi. Ali sigurno može pomoći u hvatanju ritma za nastavak proljeća.


Riječani nastoje pritisak svesti na minimum. No, u ovakvim utakmicama on je neizbježan.


– Ne bismo trebali osjećati veliki pritisak jer ovu sezonu nismo praktički išli ispod drugog mjesta. Već smo odigrali dvije utakmice s Hajdukom, znamo sve o njima, kao i oni o nama. Očekujem stvarno dobru utakmicu, a mislim da je više pritiska bilo u prve dvije utakmice.


Hajduk pojačava redove, neki igrači tek će zaigrati u nastavku prvenstva…


– Publika je veliki forte Hajduka. Stvarno tko tamo »preživi« prvih 15-20 minuta, može uhvatiti svoju igru. I naš je cilj u uvodu utakmice priviknuti se na Hajdukovu igru i cijelu atmosferu – kaže riječki ofenzivni veznjak.


Selahi i(li) Hodža


Prve dvije utakmice završile su minimalnim pobjedama Hajduka (Pukštas) i Rijeke (Janković).


– Nadam se da će ova utakmica donijeti više golova. Slažem se da nam je na Poljudu zadnji put nedostajalo više hrabrosti i garda. Bio je početak sezone, dosta smo mlada momčad i neki su prvi put doživjeli Poljud i tamošnju atmosferu. Sad je iza nas već dosta utakmica, ne bi trebalo biti problema.


Borba u veznoj liniji bit će od izuzetne važnosti.


– Bit će borbe na cijelom terenu i u svakoj liniji. Jednostavno moramo pokazati veću želju za pobjedom. Bit će stvarno dosta borbe – najavljuje Fruk.


 



Standings provided by Sofascore