Osijek vs. Rijeka

Veznjak Rijeke uoči Gradskog vrta: “Idemo po polufinale Kupa, novi trener donio je novu energiju i sustav”

Denis Frančišković

Stjepan Lončar/Foto Arhiva NL

Stjepan Lončar/Foto Arhiva NL

Ako pobijedimo, puno će se toga lošega zaboraviti – znakovito poručuje Stjepan LončarRIJEKA Iako su nakon deset utakmica u trideset dana zaključili mjesec ubitačnog ritma, nogometaše Rijeke, nakon tjedna bez utakmice i Hajduka, čeka nastavak mini engleskog tjedna. Danas poslijepodne iznova su gosti Gradskog vrta i zahuktalog Osijeka u četvrtfinalu Kupa Hrvatske, još jedne utakmice s posebno visokim ulogom.


Sve se događa u trenutku tko zna koje po redu turbulencije, u vrijeme kad je Simon Rožman napustio klub, nakon loše serije koji su rezultatski, ali i na travnjaku gotovo »ugasili« staru, dobru, prepoznatljivu Rijeku. Momčad nakon stanke i rovinjskih priprema nije reagirala očekivano, naprotiv protiv Hajduka u novom »blitz« porazu, izgledala je poput »ispuhane lopte«. Puno toga nije štimalo u redovima Riječana u Jadranskom derbiju. Na travnjaku se stekao dojam da je korona poharala i prorijedila redove Riječana, a ne Splićana, kojima je Livaja udahnuo impuls koji nisu mogli na trenutke pratiti ni Riječani, ali niti njegovi suigrači.


Današnji sudar na Dravi u premijeri novog trenera Gorana Tomića onaj je iz zbirke »može puno donijeti, ali i puno odnijeti«. Igra se jedna utakmica i ulog je velik, polufinale Kupa. Onog u kojem su se Riječani pokazivali »majstori zanata« posljednjih godina i dvaput ga u nizu osvajali posljednje dvije godine u Puli i Šibeniku.
Stjepan Lončar smatra da bi prolazak u polufinale širom otvorio i vrata osvajanja Kupa.


– Naravno da je poslije ovako loših rezultata najbolji lijek pobjeda. Utakmica jako puno donosi i nemamo puno što izgubiti, a možemo jako puno dobiti – kaže Lončar. – Prolazak u polufinale bila bi sjajna stvar, najveću šansu za Europu po meni sada imamo preko Kupa. A bio bi i velik podvig kad bi treću godinu zaredom podigli Rabuzinovo sunce. Nije bilo puno vremena za pripremu, ali tu je novi trener s novom energijom i sustavom tako da se nadam da ćemo se prikazati u stvarno dobrom svjetlu. Znamo koliko nam znači ova utakmica i svi skupa vjerujemo u prolaz.


Lončar je »zarazan« optimist, po onoj »nakon kiše, dolazi sunce«.


– Znamo da nas ti porazi bole, ali nema smisla u ovoj situaciji puno gledati u prošlost. Svake sezone dođe ta faza »crnih rupa«, ali jasno je da se želimo izvući iz ovoga, želimo i živimo za pobjede. Treba nam samo ta jedna malo »jača« pobjeda, ako prođemo, uvjeren sam da bi se ploča okrenula na našu stranu. Tako je bilo i prošle godine, nakon četiri, pet lošijih utakmica imali smo deset pobjeda u nizu. To je sport, događaju se takve stvari, samo se na to treba naviknuti, a ne od toga raditi neku paniku. Ja sam optimist, vjerujem da će biti dobro. Još uvijek imamo probleme, ali s ovom pobjedom vratili bismo toliko potrebno samopouzdanje među momčad i navijače. Ako pobijedimo, puno će se toga lošega zaboraviti – znakovito poručuje Lončar.