Dejan Petrovič

Veznjak Rijeke pred susret s Goricom: “Pred punom Rujevicom želimo pokazati da smo zasluženo tu gdje jesmo”

Denis Frančišković

Dejan Petrovič/Foto V. KARUZA

Dejan Petrovič/Foto V. KARUZA

Osjeti se da grad živi za naše uspjehe, a ja se samo nadam da ćemo svima koji nas podržavaju na kraju sezone uzvratiti za svu ovu podršku - rekao je slovenski veznjak



RIJEKA  Rujevica je rasprodana i šesti put ovoga proljeća. I više nego dovoljan motiv nogometašima Rijeke za još jednu pobjedu na putu prema »svetom cilju«, kako ga je naznačio trener Željko Sopić. Bivši trener večerašnjega gosta Rujevice najbolje poznaje suparnika Bijelih s kojim je prošle sezone sačuvao prvoligaški status, ali unatoč dosta sumornom proljeću Turopoljaca poziva na oprez. Gorica već tradicionalno, neovisno o aktualnom trenutku, izaziva respekt na Rujevici. Puno puta odnijela je bodove s Kvarnera i šokirala gledatelje, no Rijeka je uhvatila pozitivniji trend u tim sudarima, do te mjere da u dosadašnje 23 utakmice oba kluba imaju okruglih deset pobjeda.


Rijeka je u zaletu forme, u posljednjih pet utakmica osvojila je svih 15 bodova, jednako kao i Dinamo, dok je Gorica naznačila buđenje sa skromnijih pet bodova, koji su ipak uzlet s obzirom na seriju ranijih poraza. Na Rujevici očekivano prevladavaju optimistički tonovi, Rijeka je konstantno u »dobrom trenutku« ovoga proljeća, iako posljednje igre i nisu bile baš za sladokusce. No, prvenstvo se zakuhalo do te mjere da je sada rezultat važniji od izvedbi, posebno onih jesenskih, kada je momčad imala dovoljno prostora da neke utakmici začini atrakcijama. I golijadama.


Prognoze nezahvalne


– Očekuje nas teška utakmica, kao i sve tri koje smo dosad igrali protiv Gorice. No, igramo doma, Rujevica će biti puna i idemo pokazati zbog čega smo tu gdje jesmo. I, naravno, obraniti prvo mjesto – kaže Dejan Petrovič, zadnji vezni igrač Bijelih pristigao iz bečkog Rapida. – Svaka utakmica sada dobiva na važnosti. Što smo bliže kraju, to je manje važniji dojam, a važniji rezultat i bodovi. Opet, želimo se pred svojim navijačima prezentirati dobrom igrom i u dobrom izdanju.




Gorica je poprilično nepredvidiv suparnik. Tvrd i kompaktan, ne prepušta lako bodove.


– U dvije ovodišnje utakmice u Velikoj Gorici sve se pretvorilo u veliku borbu s malo igre. Sada se nadamo jednoj boljoj utakmici i da se baš igra pravi nogomet.


Petrovič nije puno igrao u Rijeci od dolaska, ozljede su učinile svoje, ali sada se vratio i dobiva sve veću minutažu. Pritom igra zapaženo na mjestu organizatora igre.


– Nakon stvarno duge stanke ulazim pomalo i igram sve više. Zadovoljan sam zbog toga. Svatko bi želio igrati više, ali konkurencija je stvarno velika. Sigurno i jedna od jačih u HNL-u. Polako se vraćam na svoju prijašnju razinu.


Završni sprint HNL-a pretvorio se u utrku Rijeke i Dinama. I jedni i drugi imaju svoje adute i računicu.


Rijeka i Dinamo su sada na top razini. Zaredali smo i jedni i drugi s uspjesima i možda neki nisu očekivali baš ovakav rasplet lige. To je ipak dobro za nogomet u Hrvatskoj. I mi i oni imamo utakmice u kojima je moguć kiks, na kraju to može i odlučiti, ali i međusobni derbi 5. svibnja. Sve je još otvoreno i teško je nešto nagađati i prognozirati.


Tri utakmice sa zagrebačkim Modrima bit će do kraja sezone uistinu šlag na tortu domaće sezone. Rijeka i Dinamo od svojih su međusobnih ogleda zadnjih deset godina stvorili prepoznatljive klasike, a nakon maloga pada Bijelih zadnje dvije godine, sve je opet po starom.


– Bit će zanimljivo i u Kupu. Teško je nešto prognozirati. U ono što sam siguran jest da će biti zanimljivo i u borbi za trofej Kupa.


Petrovič i suigrači sami su sebe doveli u situaciju poželjnoga pozitivnoga pritiska. I sada se svaku utakmicu gleda samo prema naprijed. I kako izvući maksimum.


– Pritisak se možda malo osjeti. Posebno je to naglašeno kad igramo doma pred svojim navijačima. Kad igraš za Rijeku, svaku utakmicu ideš na pobjedu. Onda to ne izgleda ništa specijalno drugačije – dodaje Petrovič.


Ozračje


Ozračje u momčadi je više od pozitivnog. Veliki zamašnjak igračima je i navijačka podrška koja se osjeti na svakom koraku.


– Super osjećaj daju ta vibra i podrška. Osjeti se da grad živi za naše uspjehe, a ja se samo nadam da ćemo svima koji nas podržavaju na kraju sezone uzvratiti za svu ovu podršku.


Dejan je zadovoljan silaskom s Alpa na Kvarner. I priznaje da je očekivao da će se ova Rijeka uzdignuti.


– Očekivao sam da ćemo biti među prva dva, tri kluba. Možda ne da ćemo biti na samom vrhu sada pred kraj, ali moja očekivanja s Rijekom stvarno su bila visoka. Takvi su bili momčad i projekt kluba.


Petrovič je odigrao preko 80 utakmica za Rapid, za Aluminij pak njih 120. Matični slovenski klub sada je u situaciji da se bori za goli ostanak s Radomljem u elitnom razredu.


– Pratim Aluminij koliko stignem i jako je zanimljiva ta borba za ostanak. Nadam se da će ostati u ligi, ali bit će to teška borba. Mislim da mogu izvući barem dodatne kvalifikacije – zaključio je Petrovič.



Standings provided by Sofascore