Dejan Petrovič

Veznjak Rijeke uoči današnjeg oproštaja protiv Rudeša: “Ovo su najteže utakmice”

Denis Frančišković

Dejan Petrovič/M. LEVAK

Dejan Petrovič/M. LEVAK

Želimo popraviti dojam nakon zadnjega poraza i završiti godinu na najbolji mogući način - rekao je Petrovič



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas (17 sati) će odškrinuti vrata trećega kruga prvenstva, u prvoj utakmici drugoga dijela i posljednjoj ovogodišnjoj na Rujevici ugošćuju sastav Rudeša. Na papiru je sve jasno, trećeplasirana Rijeka je veliki favorit protiv »fenjeraša«, ima čak 28 bodova više od gostiju iz predgrađa metropole i svježega povratnika u elitu kojemu se baš ne smiješi dobra proljetna perspektiva. No, bili su Bijeli veliki favoriti protiv pretposljednjeg Slaven Belupa pa je Željka Sopića i momčad pogodilo bolno prizemljenje. Prvi domaći poraz i četiri gola u Labrovićevoj mreži iz četiri udarca. Farmaceuti su bili stopostotno, kiruški precizni, ostavili su jako dobar dojam s izvrsnim Hoxhom, Rijeka se pretvorila u rijetko viđenu ponornicu. Stoga na Rujevici s posebnim oprezom pristupaju utakmici s klubom u kojem je i trener Sopić napravio svoje prve trenerske korake. I za čiji je kvart posebno emotivno vezan odrastanjem.


Rudeš u zadnjih pet utakmica nije zabio niti jedan gol, izgubio je sve utakmice, ali prvo Hajduk, potom i Dinamo, jedva su ga pobijedili (1:0). Rijeka je bitno pala u formi, u pet utakmica osvojila je samo šest bodova, izgubila je primat najbolje domaće momčadi (druga iza Hajduka), ali je poboljšala status gostujuće (treća iza Hajduka i Dinama). To su gole brojke, no kvaliteta je uvelike na strani Bijelih i sve osim pobjede bio bi korak unazad u borbi za naslov. I sam Sopić znakovito tvrdi da bodovi neće pasti s neba.


– Želimo popraviti dojam nakon zadnjega poraza i završiti godinu na najbolji mogući način. Očekujem opet jednu tešku utakmicu, ali kao i svaki put, nadamo se novim bodovima na Rujevici – kaže Dejan Petrovič, 25-godišnji vezni igrač Bijelih, koji je minulog ljeta stigao na Kvarner iz bečkog Rapida, ali i propustio većinu polusezone zbog ozljede. – Prošla su skoro četiri mjeseca i sada se polako vraćam. Imao sam dvije veoma teške ozljede, jednu za drugom. Svaki trening i svaka utakmica donose pomak, lakše je i nadam se da ću nakon zimskih priprema opet biti pravi.


Lille i kontinuitet




Poraz od Koprivničanaca odjeknuo je HNL-om. Malo tko je vjerovao da nakon niza od jedanaest susreta bez poraza, momčad Rijeke može izgubiti na takav način. Nakon velikih pogrešaka uže obrane i vidnih taktičkih promašaja.


– Bio je to jednostavno loš dan, dan kada sve ide naopako. Nema smisla više puno gubiti riječi na tu utakmicu. Treba je što prije zaboraviti i koncentrirati se na Rudeš. Iza nas je super polusezona, tako da smo preboljeli taj jedan poraz. Idemo dalje.


Rijeka je ipak na željenom kursu. U trokutu Hajduk – Dinamo – Rijeka vjerojatno će se i na proljeće tražiti rješenje jednadžbe s jedinom nepoznanicom o budućem prvaku Hrvatske.


– Puno sam utakmica pogledao s tribine. Mi smo skoro svaku utakmicu bili na vrhunskoj razini, ali i konkurencija je tu. Liga je izjednačena, svatko može dobiti svakoga. Dinamo možda igra malo ispod očekivane razine, ali opasan je i sigurno će se dignuti u drugome dijelu prvenstva.


Rijeka je ove sezone odigrala dosta dobrih utakmica, ali jedna se po Petroviču ipak posebno pamti. Iako je nakon nje ostao gorak okus.


– To je sigurno utakmica protiv Lillea. Na kraju nije ispalo kako smo željeli, ali generalno je to bilo naše top izdanje. Što nam još nedostaje? Pa možda kontinuitet boljih rezultata. Ono, kad igramo loše da znamo izvući bolji rezultat, kao što to uspijeva Hajduk u nekim utakmicama. Imali smo određene remije u kojima smo mogli izvući više jer smo igrali dobro.


Petrovič je iz Aluminija napravio transfer u bečki Rapid. Za Aluminij je odigrao 120 utakmica, za Rapid 82, od kojih mnoge zapažene na eurosceni. Za Rijeku zasad samo pet…


– HNL je ono što sam i očekivao. Pratio sam ligu i ranije i znao sam što me čeka. Slično je u austrijskoj ligi gdje malo odskače Salzburg.


Slovenija i Rijeka


Selahi je na svojevrsnom »hlađenju« zbog nepotpisivanja novog ugovora. Kako kaže Sopić, bit će u sastavu ako se uspije dogovoriti s predsjednikom Damirom Miškovićem, u suprotnom, za mjesta na zadnjem veznom uz Petroviča konkuriraju još Hodža, Banda i mladi Ilinković.


– Selahi je u zadnje vrijeme stvarno dobro igrao. No, imamo kvalitetu i širinu da ga nadomjestimo. Koga nema, bez njega se mora.


Utakmica s Rudešom ona je iz rubrike koja se mora dobiti na rutinu i kvalitetu.


– Ovo su možda i najteže utakmice. Svi očekuju samo tri boda i tu je sada očekivani pritisak. Moramo se na to naviknuti i treba igrati s time.


Dejan za reprezentaciju Slovenije ima dva nastupa. Najbolja slovenska vrsta pod ravnanjem Matjaža Keka izborila je završnicu Eura na kojoj će igrati s Engleskom, Danskom i Srbijom.


– Slovenija ide na veliko natjecanje nakon 14 godina, što je super stvar. Skupina je teška, nadam se prvo dobroj polusezoni s Rijekom i možda pozivu za Euro. Vjerujem da će se sve posložiti.


Alpe je Petrovič zamijenio suncem, ali i kišom Kvarnera.


– Lijepo mi je u Rijeci. Grad i ljudi su super. Nisam imao nikakvih problema, osim ove ozljede – zaključio je Petrovič.


 



Standings provided by Sofascore