143. Jadranski derbi

Veznjak nogometaša Rijeke uoči večerašnjeg ogleda na Poljudu: “Pobjeda za prestiž i impuls više za napad na Kup Hrvatske”

Denis Frančišković

Tibor Halilović/Foto PIXSELL

Tibor Halilović/Foto PIXSELL

Lijepo se sjetiti posljednje visoke pobjede na Poljudu. Bio nam je to velik plus za dalje. Možda bude i ovaj derbi, da se još više dignemo i vratimo vjeru u sebe pred Kup - kaže Tibor Halilović



RIJEKA Nakon Zaprešića pred »bijelima« s Rujevice još je jedno izazovno gostovanje, posljednje ovog prvenstva i to u prestižnom Jadranskom derbiju, nakon čega će se momčad Simona Rožmana susretom protiv Istre 1961 oprostiti od svog gledateljstva. No, to neće biti kraj »korona« sezone, ona se želi okruniti Rabuzinovim suncem 1. kolovoza u šibenskom finalu Kupa. Tri su utakmice do kraja, stanke praktički neće biti, već ovim susretima, kako voli reći Rožman, počinju pripreme za sljedeću sezonu. I Europu.


Najnoviji Jadranski derbi ovaj se put svodi praktički na prestiž, cilj i jedne i druge momčadi koje su osigurale Europu je završiti prvenstvo ispred druge i tako barem donekle popraviti dojam. Previše su bodova nakon stanke rasprodali i Hajduk i Rijeka. Izostat će i navijački štimung, gledatelji su već unaprijed osuđeni na male ekrane.


– Trebale su nam ove dvije posljednje pobjede za bolje ozračje i povratak samopouzdanja. Mislim da nije bilo riječ o tolikoj krizi igre koliko krizi rezultata – kaže Tibor Halilović, radilica srednjeg reda Riječana. – I tu onda nastaju problemi. Čekali smo svaku sljedeću utakmicu da krene na bolje, a sve se poprilično odužilo. I onda nam se otvorilo. Možda i na najbolji način protiv Dinama. Odmah se igra nekako lakše. I naravno, sve je puno ljepše. Dobro je da nam se diže forma i pred finale Kupa.




Priznaje Halilović kako se od obje momčadi očekivalo više. Pa čak toliko da ovaj derbi bude i odlučujući za mjesto doprvaka.


– Neovisno o raspletu situacije, do kraja ćemo igrati najbolje što možemo, znači ići ćemo maksimalno. Nama predstoji još borba za trofej i svi želimo biti u optimalnoj formi. Derbi razočaranih? Pa ljestvica puno toga pokazuje. Prije korone svi su očekivali borbu Hajduka i nas za drugo mjesto, nekako se i predviđalo da će današnji derbi biti ta utakmica odluke. No, ispalo je da su se Lokomotiva i Osijek puno bolje snašli nakon korone. Sigurno da nismo očekivali da će ova utakmica biti od, da tako kažem, skromnijeg značaja. Ipak, derbi je derbi i tako mu treba pristupiti.


Hajduk je bio u još goroj poziciji od »bijelih«, no puno je toga popravila gostujuća pobjeda nad Dinamom.


– Splićani su također bili u negativnom nizu, ali derbiji su uvijek dodatna motivacija. U Maksimiru su se pokazali u dobrom svjetlu i karakterom se uspjeli vratiti nakon minusa od jednog gola i promašenog jedanaesterca. To također dosta govori. Ta pobjeda im sigurno kao i nama puno znači. Nadaju se pobjedi kao i mi, vjerujem da će to biti dobra utakmica.


Prazan Poljud


Prazne tribine kao moguća prednost njegove momčadi?


– Bilo je čudno igrati pred praznim tribinama, a sad nas to opet čeka na Poljudu. Ne znam da li to nama i u kolikoj mjeri ide u korist. Prošle godine uvjerljivo smo slavili pred dobro popunjenim tribinama. I onda je ta pobjeda bila još slađa. Nikome nije u interesu igrati pred praznim tribinama pa makar i u gostima.


Rijeka je posljednji put slavljenički napustila Poljud, a Halilović zabio jedan od četiri gola.


– Lijepo se sjetiti te pobjede. A i znamo koliko to znači, ne samo nama, nego i navijačima. Na kraju je ispao visoki rezultat, imam dojam da nam se vratilo za neke ranije propuste. Ali to je tako u nogometu, ako imaš pošten i predan odnos prema radu, budeš nagrađen u takvim utakmicama. Tada nam je puno značio taj trijumf jer smo još ganjali Hajduk na ljestvici. Bio nam je to velik plus za dalje. Možda bude i ovaj derbi, da se još više dignemo i vratimo vjeru u sebe pred Kup.


Ako se osvoji trofej i potom podvuče crta, svi će se sjećati osvojenog Kupa. A jedna sezona s malo lošijim plasmanom od drugog mjesta neće se previše spominjati – kaže Halilović


Splitski sastav iz Halilovićevog kuta?


Hajduk je dosta fizički i trkački jaka momčad. Malo su mijenjali formacije i pitanje je u kojem će sustavu zaigrati. Najveća snaga im je kolektiv i čeka nas teška utakmica.


Trener Rožman ističe kako njegova momčad mora biti ta koja će tražiti pogodak. Kao i da je važno biti odnijeti prevagu u srednjoj zoni.


– U ovakvim utakmicama puno toga se raspliće i odvija na sredini terena. Jako je važno tko se tu bolje snađe ili zagospodari. Tu im ne smijemo dozvoliti da se nametnu i naravno, ne smijeno se orijentirati samo na branjenje. Bolje rečeno, drugo je braniti se preko centra na polukrugu, a drugo na tridesetak metara od gola. No, to je već stvar pomalo i taktike. Opcija branjenja nije naš nogomet, već smo puno puta prezentirali što želimo i kakav nogomet gajimo.


Imamo odgovor


Splićani su poznati kao sastav sa startnom agresijom…


– Hajduk ima taj početni nalet i agresivu što je njihov forte. Osjetili smo to i onoj utakmici prije pobjede kad smo poraženi 4:0. Koji put krenu u takve napade i nerezonski i ostavljaju dosta prostora iza leđa. No, tada s dosta igrača dolaze u završnicu. Takav tempo utakmice ne može se dugo držati i tu moramo misliti prije svega na našu igru. Vjerujem da mi imamo odgovor i na takvu igru Splićana.


Riječanima nedostaje Pavičić koji bi sigurno igrao u paru s Halilovićem. A upitan je i Andrijašević, a kao njegove zamjene nameću se Gorgon i Murić.


– Svi znamo kakav je igrač Pavičić i sigurno će nedostajati. Pogotovo u ovakvim utakmicama gdje je važno napraviti višak u sredini. Sva sreća ostali smo svi zdravi iz vezne linije i morat ćemo nadoknaditi njegov izostanak. A za Franka vjerujem da će biti spreman što će biti plus za našu igru.


Hajduk i Istra 1961 svojevrsna su priprema i za finale Kupa.


– Ranije smo nekako bili više fokusirani na drugo mjesto, a potom je stigao taj negativan niz. No, finale Kupa je ostao kao daljnja motivacija. A svakako da je ljepše i bolje na Šubićevac doći s uspjesima protiv Hajduka i Istre. Za nas je jako bitno u kakvom ćemo ozračju i formi dočekati Kup.


Predsjednik Damir Mišković još oko nove godine jasno se izrazio: Bolje Kup nego drugo mjesto.


– To je želja svih nas. Ako se osvoji trofej i potom podvuče crta, svi će se sjećati osvojenog Kupa. A jedna sezona s malo lošijim plasmanom od drugog mjesta neće se previše spominjati. S druge strane, opet bi to bila dobra motivacija za novu sezonu koja će brzo početi – zaključuje Halilović.