Rijeka vs. Kolos

Večerašnja utakmica ima veliki ulog, Rijeka od europske jeseni može zaraditi više nego od prodaje Čolaka

Mateo Sučić

Nastup u trećem pretkolu se honorira s 280 tisuća eura, play-off s 300 tisuća eura, a plasman u grupnu fazu s 2,9 milijuna eura



RIJEKA Svaka čast i dužno poštovanje HNL-u kroz koji se i lovi mjesto u europskim pretkolima, ali Europa je ta koja Rijeci, i drugim hrvatskim klubovima, nosi priliku za zaradu. Samim time Rijeka osim što u natjecateljskom smislu pokušava dohvatiti grupnu fazu Europske lige gleda kako odgristi i što veći dio financijskog kolača.


Ovu konstataciju možda najbolje oslikavaju brojke iz računa dobiti i gubitka Rijeke za 2017. godinu, one u kojoj su Bijeli osvojili dvostruku krunu, odnosno u kojoj su igrali kvalifikacije za Ligu prvaka i osvojili sedam bodova u grupnoj fazi Europske lige. Rijeka je u 2017. godini od transfera igrača kao što su Mitrović, Andrijašević, Ristovski, Jugović (otkup ugovora) i Tomasova (naknada za posudbu) inkasirala 58,2 milijuna kuna. Trojica od spomenutih imali su značajnu ulogu u šampionskoj Rijeci, preostala dvojica su također imali značajnu ulogu u riječkoj momčadi u ranijim sezonama prije nego su se otisnuli na posudbe, no svejedno su Bijeli od njihovih odlazaka zaradili tek 500 tisuća kuna više nego od jedne, istina uspješne, sezone u Europi (ukupno 57,7 milijuna kuna.


Naravno, HNL je baza, osvajanje naslova prvaka gurnulo je Riječane u priliku da pronađu svoje mjesto u Ligi prvaka i bitno povećalo neke stavke kod raspodjele UEFA-inog financijskog kolača, ali i Europska liga nudi priliku za značajnu zaradu. Kada bi, hipotetski govoreći, Rijeka u bodovnom smislu ponovila učinak od prije tri sezone i izborila grupnu fazu Europske lige i tamo ostvarila dvije pobjede i remi, Bijeli bi zaradili 4,5 milijuna eura (0,28 milijuna za pobjedu u trećem pretkolu, 2,92 milijuna eura za plasman u grupnu fazu, 0,19 milijuna eura za svaki osvojeni bod) što je iznos koji je premašuje transfer najboljeg strijelca Antonija Mirka Čolaka u PAOK.




To je puno lakše napisati nego ostvariti, već će Kolos biti visoka prepreka, ali na Rujevici se nadaju da će uspjeti odgristi barem dio UEFA-inog financijskog kolača. Nastup u trećem pretkolu se honorira s 280 tisuća eura, play-off s 300 tisuća eura, a plasman u grupnu fazu s 2,9 milijuna eura. Tu svaki bod vrijedi 190 tisuća eura, a eventualno prvo i drugo mjesto u skupini nose još milijun, odnosno pola milijuna eura.


Uz to, ako Rijeka ostvari plasman u play-off i gostovanje kod Kopenhagena/Piasta, od UEFA-e će dobiti dodatnih 40 tisuća eura za organizaciju puta u Dansku/Poljsku.