Goran Mujanović

Varaždinac koji je zabio čuveni gol za Rijeku u subotu predviđa golijadu: “Igrat će se otvoreno…”

Davor Petrović

Goran Mujanović slavi pogodak u Stuttgartu prije deset godina/Foto Arhiva NL

Goran Mujanović slavi pogodak u Stuttgartu prije deset godina/Foto Arhiva NL

Rijeka je u odličnoj formi, bori se za vrh HNL-a i ima trenera koji traži nadigravanje. Varaždin je u sredini ljestvice, ali nije mu nekakva frka - kaže 40-godišnji Mujanović



VARAŽDIN Za Gorana Mujanovića, strijelca onog čuvenog gola 29. kolovoza 2013. godine, kada je Rijeka izbacila Stuttgart u Europi, nema dvojbe da će ova subota u Varaždinu iznjedriti dobru utakmicu.


– Rijeka je u odličnoj formi, bori se za vrh HNL-a i ima trenera koji traži nadigravanje. Varaždin je u sredini ljestvice, ali nije mu nekakva frka jer ima solidnu bodovnu zalihu i daleko je od borbe za ostanak u ligi. Poznavajući trenere obje momčadi, siguran sam da će se igrati otvoreno. Meni se čini da bi ovo mogla biti utakmica s puno golova – kaže Mujanović, 40-godišnji Varaždinac.


Što možete reći o momčadi Varaždina?


– Njihove utakmice pogledam svaki put kada uhvatim vremena. Dečki imaju dobrog trenera, stvarno igraju otvoreni nogomet i traže pobjedu. Naravno, tu dosta toga ovisi i o momčadi protiv koje igraju. Puno neriješenih rezultata možda daje drugačiju sliku, ali Varaždin stvarno teži nadigravanju, bez obzira na suparnika. Na šest tih utakmica su imali gol ili dva prednosti, a na kraju su osvojili samo bod. Uostalom, prije dva i pol mjeseca su i na Rujevici vodili 2:1 do 85. minute. Sa Slaven Belupom i Lokomtivom su držali dva razlike do završnice, a onda su to prosuli.


Pad u završnici


Koji bi mogli biti razlozi za to?




– Dečki dobro krenu, ali onda dolazi do pada u završnih deset-petnaest minuta. Kičmu momčadi drže iskusni igrači, poput Olivera Zelenike, Igora Postonjskog i Frana Brodića, a većina ostalih je mlada. Rekao bih da im nedostaje iskustva da mirno privedu utakmicu kraju. Osim toga, ovog ljeta se promijenilo dosta igrača u klubu, i to može biti jedan od razloga za nešto slabije rezultate u odnosu na prošlu sezonu. Sve oko kluba je dobro posloženo i ide prema gore, ali mislim da je sadašnji plasman realnost. Najvažnije je da se klub konačno posložio i da ima podršku grada. Vjerujem da Varaždin u budućnosti može doći na pozicije koje je nekada držao Varteks.


Koga biste izdvojili kao najveću opasnost za Rijeku?


– Teško mi je to reći u ovom trenutku. Fran Brodić i Ante Vukušić su ozlijeđeni i vjerojatno neće igrati protiv Rijeke. U zadnja četiri kola Varaždin je zabio samo dva gola, i tu se vidjelo koliko im Brodić nedostaje. Postonjski i Agon Elezi dobro drže veznu liniju, ali bez njega momčad nije toliko opasna. Varaždin trenutno u napadu ima mlade dečke kojima ipak nedostaju kontinuitet i iskustvo.


Faca od stopera


Kako vam izgleda Rijeka ove sezone?


– Prije svega, to je odlično izbalansirana momčad. U obrani imaju dva izvrsna stopera koji daju sigurnost suigračima. Igrao sam s Matejem Mitrovićem i znam da je vrhunski igrač i čovjek, a Emir Dilaver je, ajmo to tako reći, baš faca od stopera. Žao mi je što se Mitru u karijeri dogodilo toliko teških ozljeda i nadam se da će ga sada zdravlje služiti. Prema naprijed Rijeka stvarno ima vrhunsku kvalitetu.


Je li netko od njih na vas ostavio poseban dojam?


– Ma, svi su odlični. Mislim da Marka Pjacu ne trebam posebno komentirati jer svi znamo o kakvom se igraču radi. Na žalost, i on je, kao i Mitar, imao puno problema s ozljedama, ali sada se vraća. Prije početka ove sezone praktički nisam znao tko su Niko Janković, Marco Pašalić, Toni Fruk i Franjo Ivanović, a sada su postali zvijezde Rijeke i HNL-a. Da mi ih je netko spomenuo prije šest mjeseci, ne bih znao što reći. A sada… Dečki stvarno odlično igraju. Siguran sam da će Pašalića sada podići jako dobri nastupi u reprezentaciju. Koliko vidim po javnim nastupima, Pašalić je pravi dečko. Što je još važnije, u klubu i reprezentaciji je pokazao da je igrač koji pravi razliku na terenu.


Ove sezone Rijeka u gostima ima dvije pobjede i po dva neriješena rezultata i poraza. Kako to objasniti?


– Ajmo reći da oni na Rujevici imaju neku dodatnu snagu zbog navijača. Osim toga, tamo je teren jako dobar, možda i najbolji u Hrvatskoj. Tehničkoj momčadi poput Rijeke lakše je igrati u takvim uvjetima. Rujevica nosi dodatnu prednost, ali ja moram reći da je meni bilo najljepše igrati na Kantridi. To je bilo nešto posebno. Rujevica je lijepa, ali Kantrida je ipak Kantrida. Nadam se da će se Rijeka vratiti na taj stadion.


Kovačeviću želim pobjedu u životnoj borbi


 


Prije dva tjedna Varaždin je službenim priopćenjem obavijestio javnost da Mario Kovačević ostaje na poziciji glavnog trenera, iako mu je dijagnosticiran karcinom u predjelu pluća.


– To je strašno i ne mogu ni opisati koliko mi ga je žao. Nas dvojica znamo se jako dugo, preko dvadeset godina ja sam bio u pionirima kada je on stigao u Varteks. Nadam se da će sve proći u najboljem redu za njega i želim mu pobjedu u toj životnoj borbi – kaže Mujanović.