Reagiranje

Ulica ispod stadiona na Rujevici još uvijek nije dobila ime po Peri Radakoviću jer se javila UDVDR Armada

Portal Novi list

V. KARUZA

V. KARUZA

Nadam da će Odbor za mjesnu samoupravu prihvatiti prijedlog Liste za Rijeku i imenovati navedenu ulicu po pok. Petru Radakoviću, stoji u reagiranju Zvonimira Gržete



RIJEKA Zvonimir Gržeta, člana Odbora za mjesnu samoupravu Grada Rijeke, poslao je reagiranje u kojem pokušava objasniti zbog čega Pero Radaković još nije dobio ulicu ili trg u rodnom gradu:


“Poštovani, obraćam vam se u povodu članka objavljenog u Novom listu na stranici 24. od 1. prosinca 2020. pod nazivom »Radaković u zapećku, Rivettiju ulica« kao član Odbora za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Grada Rijeke. Odbor za mjesnu samoupravu Gradskog vijeća Grada Rijeke između ostalih »zadaća« koje ima, predlaže Gradskom vijeću imenovanja, odnosno preimenovanja ulica i trgova, stoga slijedom navedenog članka, a osobito dijela koji dalje citiram: »Preneseno na sportsko polje, u Rijeci imamo »tone« međunarodno zaslužnih sportašica i sportaša, stali bi u nekadašnji telefonski imenik, a danas su zaboravljeni. Koliko ih je samo u nogometu, spomenimo samo jednog Peru Radakovića, dečka s Bulevarda, nacionalnog junaka u elitnoj reprezentaciji one Jugoslavije 1962. godine, strijelca epskog gola za pobjedu nad Njemačkom, do danas prepričavanog. Peri je doslovno stalo srce od puta s treninga na Kantridi do bolnice nakon što mu je pozlilo na treningu. Igra mu se u spomen juniorski turnir i to je sve. Prijedlog da se neka riječka ulica ili trg nazove imenom tog slavnog, omiljenog Riječanina ne čuje se, tko mu je kriv, kako stvari stoje, ispada kako je on bio i ostao u zapećku. Barem do nekih drugih vremena, onih malo normalnijih, nadajmo im se.« Obavještavam vas kako slijedi.


Naime, Odbor za mjesnu samoupravu na svojoj sjednici od 26. studenoga 2018. godine zaprimio je prijedlog Liste za Rijeku da se nova neimenovana cesta ispod stadiona Rujevica od novoizgrađenog kružnog raskrižja na Rujevici kod tržnog centra Interspar do raskrižja Hosti (semafori) nazove po pok. Petru Radakoviću uz obrazloženja koja su istovjetna i navedenom članku. Navedeni Odbor je prihvatio prijedlog kao takav te je zatraženo mišljenje Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem o zadovoljavanju urbanističkih uvjeta za imenovanje neimenovane ulice ispod stadiona Rujevica. U međuvremenu, 7. veljače 2019. godine novi zahtjev predao je UDVDR ARMADA Rijeke da se naprijed navedena ulica nazove »Ulica poginulih članova Armade«. Istovremeno, odnosno 11. veljače 2019. godine, naprijed navedeni Odjel gradske uprave navodi da je moguće imenovati navedenu ulicu po pok. Petru Radakoviću. Odbor za mjesnu samoupravu na svojoj sjednici od 25. veljače 2019. razmatrao je oba prijedloga, pojedini članovi su se našli u nedoumici između ta dva prijedloga i praktički nije odlučio ništa. Cijeli se slučaj razvodnio i pomalo pao u zaborav. Kako je vrijeme protjecalo, a ništa se u vezi imenovanja navedene ulice po pok. Petru Radakoviću nije događalo, osobno sam kao član Odbora i u ime Liste za Rijeku, dana 9. ožujka 2020. godine predložio predsjedniku Odbora da ponovo stavi na dnevni red navedeno imenovanje što je i odbor na svojoj sjednici i »primio na znanje« i prolongirao za jesen. Nažalost, korona je učinila svoje, ali ipak se nadam da će Odbor za mjesnu samoupravu prihvatiti prijedlog Liste za Rijeku i imenovati navedenu ulicu po pok. Petru Radakoviću, stoji u reagiranju Zvonimira Gržete, člana Odbora za mjesnu samoupravu Grada Rijeke.