Vjera ostaje

U susret derbiju Rijeka – Osijek: Navijač je onaj tko je uz klub i kad ne ide

Edi Prodan

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Lani, dok je Rijeka desetak kola bila na čelu HNL kolone, nije se javilo ma ni deset posto reakcija u odnosu na ove koje čitamo zadnjih tjedana



Poslovično nepovjerljivo okruženje u kojem živi i radi HNK Rijeka, pa tako i u dominantnom medijskom smislu, okolina koja teško, sramežljivo reagira na uspjehe, silno se uzbudila nakon zadnjih neuspjeha Rijeke.


Nije da većinu veseli zadnje mjesto u HNL-u, ali kamo sreće da se ta količina energije, možda bismo ju čak mogli nazvati i emocijama, pojavljuje kada klub treba još ono malo podstreka kako bi se probio na vrh.


Lani, dok je Rijeka desetak kola bila na čelu HNL kolone, nije se javilo ma ni deset posto reakcija u odnosu na ove koje čitamo zadnjih tjedana.




No tko god mislio kako će se kod pravog navijačkog puka zbog trenutnih neuspjeha išta dramatično dogoditi, silno se prevario.


– Navijač se pokazuje u teškim trenucima kada stoji uz svoj klub po kiši, po suncu, kada je na semaforu 1:5, kada ti se pola grada čudi jer ideš na utakmicu koja nije europska poslastica ili borba za trofej!


Navijač živi za klub svaki dan, cijeli tjedan jer klub postoji zbog navijača, istaknuo nam je stav Armade njezin tajnik Mateo Dejak.


I potpuno je u pravu jer upravo je Rijeka klub koji je više puta kroz povijest na životu održavala samo najodanija navijačka grupa, Armada točnije rečeno.


Ona je bila uz njega u trenucima kada nije bilo ni plaća, ni igrača, ni uprava koje su bježale s Kantride nakon prve nevere. I apsolutno stoji istina – da tada nije bilo navijača mnogi bi digli ruke od kluba!


Navijač nikada ne odustaje od svog kluba, nego na tribini pokazuje pripadnost svom klubu, prikazuje pripadnost svojoj grupi s kojom dijeli dobro i zlo na gostovanjima!


– I onda nakon još jednog razočaranja i poraza, dok napušta tribinu i gleda slavlje protivničkih igrača i navijača, već kad sjedne u auto razmišlja o sljedećoj utakmici.


Kako što bolje osmisliti tribinu za utakmicu, kako napraviti koreografiju, poruku, novu pjesmu, sašiti zastavu, “zapaliti” tribinu ili što će prihvatiti ostatak stadiona da bi se konačno došlo do pobjede kluba za koji se živi, dodaje Dejak.


I baš će tako, koliko god da je u samoj Rijeci nemalo onih koji se vesele aktualnoj poziciji HNK Rijeke, opet stati u velikom broju uz svoj klub.


Kako sjever, tako istok i zapad. Jer nije navijač onaj tko dolazi samo dok se pobjeđuje, navijač je onaj tko je uz klub i kad – ne ide.