Vedran Jugović

U Rijeci je proveo tri sjajne godine, ali u nedjelju dolazi na Rujevicu po finale Kupa: “Želim se dokazati”

Davor Petrović

u kratkim crtama

  • Točno 100 utakmica odigrao je Vedran Jugović u dresu Rijeke

  • Sedam pogodaka postigao je Jugović za bijele

Vedran Jugović/Foto PIXSELL

Vedran Jugović/Foto PIXSELL

U Osijeku sam odrastao i stekao sam nogometnu afirmaciju, a u Rijeci sam proveo tri predivne godine za pamćenje. Međutim, profesionalac sam i u nedjelju ću dati sve od sebe da moja momčad prođe u finale - kaže Jugović



ZAGREB  Vedran Jugović je zdrav i spreman za nedjeljni polufinale Hrvatskog nogometnog kupa s Rijekom, što samo može značiti da njegova punica lako prašta ili brzo zaboravlja. Prije mjesec i pol, kada su mjere izolacije zbog pandemije koronavirusa bile najstrože, Osijek je organizirao razgovore sa svojim igračima putem videa kako bi ih navijači bolje upoznali. Tom prilikom Jugović se našalio, zamolivši ljude da izađu na balkone i zaplješću za njega jer živi s punicom.


– Imamo jako dobar odnos i zato sam se našalio. Da je drugačije, ne bih to ni rekao. Svoju punicu ne bih mijenjao za ništa na svijetu. Ona je najnormalnije prihvatila tu šalu i nije se naljutila – objašnjava Jugović kroz smijeh.


Dakle, što se zdravlja tiče, dobri ste?


– Cijele sezone sam imao problema s ozljedama, ali sada sam konačno fit. Prošlog tjedna smo imali prijateljsku utakmicu s Dinamom i tu sam odigrao pola sata. Zdrav sam i spreman za utakmicu s Rijekom i nadam se minutaži.


Drugi dom


Ta utakmica je odigrana iza zatvorenih vrata i bez prisustva medija, no sudionici kažu da je Osijek bio, u najmanju ruku, ravnopravan, iako je izgubio 2:1. Kako ste vi to doživjeli?




– Ta utakmica je bila dosta specifična zbog mjera opreza i okolnosti u kakvima do sada nismo igrali, ali bili smo dosta dobri. Nakon duge pauze zbog mjera izolacije, nismo ni znali kako bi to moglo izgledati. Mislim da možemo biti zadovoljni onim što smo pokazali na terenu. No, izgubili smo, i to malo kvari ukupni dojam. Kada uzmem u obzir kako smo izgledali u većem dijelu utakmice s Dinamom, smatram da imamo pravo na optimizam uoči Rujevice.


Prije tri mjeseca smo na Rujevici uspavano ušli u utakmicu, čime smo dozvolili Rijeci da odmah nametne svoj ritam – upozorio je Jugović


Polufinale Kupa za vas je, na neki način, povratak u drugi dom. Bude li takve utakmice posebnu emociju u vama?


– Naravno. Lagao bih da kažem nešto drugačije. U Osijeku sam odrastao i stekao sam nogometnu afirmaciju, a u Rijeci sam proveo tri predivne godine za pamćenje. Međutim, profesionalac sam i u nedjelju ću dati sve od sebe da moja momčad prođe u finale. Igranje na Rujevici donosi mi dodatni motiv. Tako je bilo i kada sam u dresu Rijeke igrao protiv Osijeka. Pred meni dragim ljudima sam se uvijek htio posebno dokazati.


Vedran Jugović u dresu Rijeke/Foto Arhiva NL


U zadnja dva tjedna Rijeka u prijateljskim utakmicama napunila mreže Intera (4:1) i Istre 1961 (5:1). Ti rezultati vjerojatno vas u Osijeku tjeraju na oprez?


– Takva efikasnost se ne smije podcijeniti. Međutim, nedjeljna utakmica ipak će biti drugačija. Prije svega, ulog je vrlo velik, a to utječe na igrače. Osim toga, uz dužno poštovanje prema Interu i Istri 1961, mi smo ipak nešto kvalitetniji. Siguran sam da će naš polufinale Kupa biti vrlo neizvjesno. Za nas je najbitnije da od prve minute pokažemo čvrst stav. Prije tri mjeseca smo na Rujevici uspavano ušli u utakmicu, čime smo dozvolili Rijeci da odmah nametne svoj ritam. Primili smo rani gol, a poslije se nismo uspjeli vratiti. Sada ne smijemo dozvoliti Rijeci da se razmaše. Za nas je najvažnije da u nedjelju odmah pokažemo zašto smo došli na Rujevicu.


Drugo mjesto


Na početku sezone Osijek je istaknuo europske ambicije, a sada drži peto mjesto na ljestvici. Plasman u finale Kupa vjerojatno bi donio svojevrsno olakšanje?


– Ima i tu nešto. Sve naše misli sada su usmjerene prema Rujevici. Naše ambicije u prvenstvu nisu se promijenile, a želimo i plasman u finale Kupa. Zakomplicirali smo si situaciju na ljestvici i tu više nemamo pravo na kiks. Sada nam je ostalo još deset kola da se pokušamo probiti na drugu poziciju i izboriti kvalifikacije Lige prvaka. Rijeka je drugoplasirana i bježi nam pet bodova, a to nije nedostižno.


Stručnjaci upozoravaju na veliku mogućnost ozljeda zbog nastavka sezone nakon samo dva-tri tjedna priprema. Strahujete li od toga?


– Dok smo morali biti u svojim domovima, dobili smo program rada od kluba i zajedno vježbali skoro svaki dan putem videa. Kada su mjere malo popustile, mogli smo i na trčanje. To nam je pomoglo, iako tu nisu bili podražaji kao kod normalnog treninga. Za sada sve dobro izdržavamo. Mislim da se ta priča o ozljedama previše potencira. Koliko sam vidio u rasporedu, do kraja sezone igrat ćemo vikendom i samo dva puta u srijedu, a to ne bi smjelo biti toliko zahtjevno za sportaše na takvoj razini. Nismo odradili kompletne pripeme nakon duge pauze i sigurno je da rizik od ozljeda postoji, no nadam se da to neće biti toliko izraženo.


Rođendan

Uđe li Osijek u finale Kupa, koje je zakazano za 1. kolovoza, morat ćete odgoditi proslavu 31. rođendana, koji pada dan ranije?
– Imao sam tu sreću osvojiti Kup s Rijekom i znam koliko je to poseban osjećaj. Na kraju krajeva, svi mi igramo jer želimo trofej. Plasiramo li se sada u finale, to bi samo uveličalo moj rođendan. Kamo sreće da ove sezone uspijem osvojiti Rabuzinovo sunce u dresu kluba u kojem sam ponikao – kaže Jugović