Formula

TRŽIŠNI MODEL Rijeka u posudbama pronašla način kako ostati konkurentna

Mateo Sučić

Adam Gnezda Čerin tijekom dvoboja s Kopenhagenom/Foto REUTERS

Adam Gnezda Čerin tijekom dvoboja s Kopenhagenom/Foto REUTERS

Ako bi Kulenović i Čerin u idućih godinu ili dvije dana dosegli razinu Čolaka ili Halilovića, Rijeka bi pronašla približno 2,5 milijuna eura, koliko je potrebno za ući u priču oko otkupa njihovih ugovora



RIJEKA Riječki prvoligaš je, barem što se tiče Europske lige, zaključio prijelazni rok angažmanom Luke Menala i Armanda Anastasija, koji su došli na posudbu iz Dinama odnosno Monze. Menalo uz mogućnost produženja posudbe na kraju sezone i otkupa ugovora, Anastasio samo s pravom prvokupa na kraju sezone, čime su se pridružili Zoranu Arseniću, Franku Andrijaševiću, Adamu Gnezdi Čerinu, Sterlingu Yatekeu i Sandru Kulenoviću, koji su još ranije po modelu ustupanja do kraja sezone pristupili Rijeci.


»Bijeli« su unazad nekoliko sezona najčešće bili klub koji je posuđivao igrače drugima, uoči one šampionske sezone Rijeka je na posudbi imala cijelu jednu momčad koja bi bila itekako respektabilna u prvoligaškim okvirima (Sluga, Brezovec, Oršić, Datković, Miloš, Čanađija, Kvržić, Jugović, Sharbini, Zlomislić…), no sada se priča okrenula.


Tome je uvelike kumovala pandemija koronavirusa, iz Rijeke, ali i drugih prvoligaša, često se zna čuti kako će ključno biti opstati u idućih godinu dana pa su se tražili razni modeli kako pomiriti likvidnost financija i kontinuitet dobrih rezultata.


Status posuđenih igrača



Zoran Arsenić – posudba do kraja sezone uz mogućnost otkupa ugovora.
Franko Andrijašević – posudba do kraja sezone.
Adam Gnezda Čerin – posudba do kraja sezone, uz mogućnost produženja posudbe za godinu dana i otkup ugovora.
Sandro Kulenović – posudba do kraja sezone uz mogućnost produženja posudbe za godinu dana i otkup ugovora.
Luka Menalo – posudba do kraja sezone uz mogućnost produženja posudbe za godinu dana i otkup ugovora.
Sterling Yateke – posudba do kraja sezone uz mogućnost otkupa ugovora.
Armando Anastasio – posudba do kraja sezone uz mogućnost otkupa ugovora.

Kupovanje vremena


Rijeka posudbama nije izmislila toplu vodu, model je to koji egzistira na tržištu već dulje vrijeme, posljednjih godina su uvedene klauzule poput mogućnosti ili obaveze otkupa na kraju sezone koje su bogati klubovi najčešće zlorabili kako bi zaobišli financijski fair-play, a koji se u ovim neizvjesnim vremenima za svakodnevni život, pa tako i nogomet, klubovima poput Rijeke pokazao kao dobra formula za ostati konkurentan na nogometnom tržištu.


Riječani su se posudbama okrenuli strateški, svaka od njih (s izuzetkom Andrijaševića čija je priča ipak nešto drukčija) ima opciju da klub na kraju sezone samostalno odluči hoće li ući u priču o produženju iste za godinu dana ili otkup ugovora po unaprijed definiranim parametrima (otkup Kulenovića stoji nešto manje od dva milijuna eura, kod ostalih je taj iznos u prosjeku bitno manji od milijun eura) samim time nerijetko se pogrešno tumači da se vraća u život igrače za druge klubove.


Rijeka je posudbama smanjila financijski rizik, budući da nije preuzela cijeli iznos plaća igrača, za neke igrače ne plaća uopće posudbu, a za nikoga ne plaća više od 70 tisuća eura godišnjeg ugovora, samim time, na Rujevici su kupili vrijeme za vidjeti u kojem će se smjeru razvijati situacija s pandemijom koronavirusa, ali i umanjili štetu u slučaju novog prekida natjecanja.


Dvije godine


Uz to, ovakav model posudbe za Rijeku može biti i svojevrstan način da izbliza procijeni igrača i skenira njegove mogućnosti, uostalom na tom principu je išla priča oko Antonija Mirka Čolaka u čiji se otkup ugovora uložilo 850 tisuća eura (što je najveći ulazni transfer u klupskoj povijesti), kada se vidjelo da njegov izlazni transfer u nekoj bližoj budućnosti može donijeti profit.


Osim igračkih kvaliteta, Rijeci je to dobra prilika i za skenirati ljudske osobine, a primjeri Kulenovića ili Čerina sugeriraju da se i u tom smjeru napravilo dobar potez. Iako je zbog neizvjesnosti koja vlada na nogometnom tržištu u ovom trenutku teško predvidjeti što se može dogoditi za godinu ili dvije, odnosno koliko će priče o otkupu ugovora biti realne na kraju ove ili iduće sezone, Rijeka će imati dovoljno vremena za procijeniti rizik i vidjeti u kojem smjeru idu dometi pojedinih igrača.


U nogometu je razdoblje od dvije godine dovoljno dugo u kontekstu pripreme za neki budući transfer, a s obzirom na mladost i kvalitetu, pogotovo Čerina i Kulenovića, koji su najbrže skrenuli pažnju na svoje mogućnosti, i Rijeka će u tom smislu imati komotnu situaciju za donijeti pravu odluku.


Na Rujevici su itekako svjesni da će neki eventualni Kulenovićev transfer, dođe li do razine Čolakovih brojki po pitanju golova, biti odmah iza Kramarićevog, baš kao što i Čerin zbog svojih godina, u prodajnom smislu, ima puno veći potencijal od Pavičića ili Halilovića. Samim time, ako bi Kulenović i Čerin u idućih godinu ili dvije dana dosegnuli razinu Čolaka ili Halilovića, Rijeka bi pronašla potrebna sredstva (približno 2,5 milijuna eura za obojicu) za ući u priču oko otkupa njihovog ugovora.