Radin&Šarić

Trofejni riječki kapetani koji su dvaput u dresu Rijeke osvajali nacionalne kupove: “Ovo finale je bez izrazitog favorita”

Denis Frančišković

Daniel Šarić i Zvjezdan Radin

Daniel Šarić i Zvjezdan Radin

Naši igrači već imaju dosta iskustva u Kup utakmicama. To će biti presudno. Iako Lokomotiva je zasluženo druga i nije slučajno u finalu - kaže Zvjezdan Radin, kapetan bijelih s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina



RIJEKA Zvjezdan Radin i Daniel Šarić. Dva Rijekina kapetana iste priče. Samo u razmaku od 26 godina. I jedan i drugi podigli su pehare pobjednika Kupa dvaput zaredom na oduševljenje svih onih koji su bili u Beogradu 1978. i 1979., odnosno Splitu 2005. i Varaždinu 2006. godine.


Radin je predvodeći vrhunsku generaciju (Hrstić, Cukrov, Juričić, Kustudić, Desnica, Radović, Tomić, Makin, Ružić…) rušio Trepču i Partizan, Šarić pak u društvu mladosti i dosta »šarenog« sastava (Radman, Žilić, Ivančić, Knežević, Lerant, Erceg, Mitu, Linić, Mujdža, Vugrinec, Sharbini, Bobic…) u finalu bili bolji od Hajduka i Varteksa.


U subotu je za »bijele« nova prigoda da se i treći put obrani Kup, Simon Rožman, Čolak i društvo došli su u prigodu da još jednom potvrde da prošlogodišnje slavlje nad Dinamom niti izbliza nije bilo slučajno. I da uđu u povijest…




– Protiv Trepče je osvojen prvi trofej Rijeke i naravno da ga se rado svi sjećamo. Trepča je te godine ispala iz lige, ali imala je dobru momčad. Nije bilo jednostavno – prisjeća se Radin. – Oni su bili starija i iskusnija momčad, ali bilo je jedinstveno. Utakmica je odigrana pred 50.000 gledatelja na Marakani. Za Beograd su vozili vlakovi, bio je to doživljaj za naše navijače. U nedjelju smo imali u Trepči prvenstvenu utakmicu, a finale se igralo kroz tjedan.


Protiv Partizana smo igrali dvije utakmice, u Beogradu smo sačuvali prednost s Kantride od 2:1. Posebno se pamte dočeci ispred Bonavije…


– Ostala je u sjećanju ta radost na Korzu. Mi smo ujutro krenuli natrag, ostali malo na Platku dok su se ispred Bonavije skupljali navijači. Posebni su to doživljaji, jednostavno to treba doživjeti. Nije bilo lako, u prvom Kupu smo morali izbaciti Hajduka u Splitu, u drugom Zvezdu.


A mi smo 1974. tek ušli u ligu, bili relativno novi i mladi – dodaje nekadašnji kapetan »bijelih« čija je momčad bila po mnogočemu specifična. Bilo je to vrijeme nekoliko godina nakon ulaska u prvi nogometni razred. A orijentacija je silom prilika bila vezana na domaće igrače uz pokoje pojačanje sa strane.


– Cijela ta momčad je »izašla« silom prilika. Nije se odmah u prvom navratu ušlo u Prvu ligu, nije bilo niti novaca pa smo mi mlađi priključeni radu s prvom momčadi. Uglavnom su to bili igrači iz naše škole nogometa. U biti momčad se nadograđivala. Današnja mladost u Rijeci? To su dečki koji su se izborili za svoje pozicije, a dobro su odigrali i ove važne utakmice kada nije bilo lako nakon krize rezultata.


Sviđa li mi netko posebno od mladih? Pa ja sam od onih koji ne vole na silu gurat mlade igrače. Po meni je poštenije da klub stvori bazu od tri, četiri iskusna igrača kako mladi ne bi snosili krivnju ako krenu lošiji rezultati. Ja sam imao sreću, igrao sam uz Cukona, koji je došao iz Dinama, i Devčića. Nije to bilo na prečac »daj mu šansu pa što bude«. Zato treba to uvođenje mladih biti jako dobro sistematski planirano. Sada su svi oni tu, ne zaostaju za ostatkom momčadi što je dobro. A pokazuje se i rad omladinske škole – analizira Radin.


Prekrasne uspomene


Kako Radin procjenjuje šanse Rijeke u subotu na Šubićevcu?


– Naši igrači već imaju dosta iskustva u tim Kup utakmicama. Po meni to će biti presudno. Iako Lokomotiva je zasluženo druga i nije slučajno u finalu Kupa. Očekuje nas jedan zanimljivi finale, naravno šteta samo što neće biti gledatelja. S druge strane takva je situacija, nismo jedini koji igramo pred praznim tribinama. Tako igra cijela Europa. Ponavljam šteta, ostaje nam TV prijenos. Nadam se da ćemo na Korzu dočekati pobjednike – zaključuje Radin.


Daniel Šarić također se rado prisjeća trofejnih dana…


– Lijepo se svega toga sjetiti, posebno jer smo mi osvojili prvi trofej u Hrvatskoj. Imali smo i prekrasne dočeke na Korzu – kaže Šarić. – istina kod drugog Kupa je ostalo malo gorčine jer smo dosta zakomplicirali završnicu utakmice mada smo na Kantridi dobili Varaždince 4:0. Dobro se završilo, a ta dva osvojena Kupa u to vrijeme bila su velika stvar i za klub i za navijače.


I sa Šarićem je igralo u to vrijeme dosta igrača poniklih na Kantridi.


– Imali smo dosta igrača koji su potekli iz Rijeke i stvarno je dobro kad su dobar dio rostera domaći dečki. Oni ipak osjećaju neke utakmice malo drugačije nego netko tko je sa strane. Sadašnja Rijekina mladost? Pohvalno je to, posebno u situaciji kada financijska moć kluba nije kao prijašnjih godina. Jednostavno došlo se u situaciju kada se moralo okrenuti omladinskom pogonu.


Mislim da će toga biti sve više i više. I prije je bilo mladih igrača koji su imali kapacitete za prvu momčad, no neka politika kluba bilo je stalno dovođenje igrača sa strane. Mladi su teško uvijek dobivali šansu, sad se to malo promijenilo i drago mi je zbog toga. Treba strpljenja, ali u Lepinjici, Smolčiću, Brautu, Panduru… ima »materijala« za kvalitetnu Rijeku koja će stremiti vrhu – smatra Šarić.


Šteta za drugo mjesto


Ipak smatra da sve to i nije toliko planski…


– Ne bih rekao da je to neka strategija. Jednostavno nema više novaca i ne mogu se dovoditi igrači kao prije četiri, pet godina. Ranije je kupovna moć bila dosta velika i dolazili su brojni reprezentativci drugih zemalja, tako da je ovo više postala nužnost nego strategija.


Za netom završeno prvenstvo ima visoku ocjenu.


– Po meni bilo je ovo vrlo zanimljivo i kvalitetno prvenstvo. Dinamo je odmakao što je bilo i za očekivati. Imaju najveću kvalitetu, ali do kraja je bilo neizvjesno za drugo, ali i treće i četvrto mjesto. Šteta za Rijeku jer je to drugo mjesto bilo dosta bitno, tu je puno lakši put za skupine Europske lige. I novac je dosta velik, a igrači su u izlogu. No, ako se osvoji Kup na kraju može to ispati sjajna sezona – tvrdi Šarić.


Antonio Mirko Čolak obilježio je završnicu sezone.


– Čolak je konstanta, zabija kroz cijelu sezonu. Dobro se snalazi unutar 16 metara, a i dokazao se svojim radom. Velika je to stvar i za njega i za Rijeku. Ukoliko se napadač želi prodati tu je najbitnija statistika, odnosno golovi.
Uz Rožmana na klupi »lokosa« je Goran Tomić, još jedno trenersko ime u uzletu.


– Tomić je prije dvije sezone podnosio ostavku koja nije prihvaćena, a nakon toga stvorio momčad s kontinuitetom. Bio je to dobar potez uprave. Vidi se to najbolje po rezultatima, ovo je već sada najbolja Lokomotivina godina – kaže Šarić.


Pogled prema Šubićevcu iz njegovog kuta?


– Utakmica je to u kojoj nema izrazitog favorita. Igra se jedna utakmica na neutralnom terenu, tako da procjenjujem da su šanse 50:50. Očekujem dobru utakmicu jer i »lokosi« su cijelu sezonu bili dobri, a u jednoj teškoj i bitnoj utakmici uspjeli su u Osijeku dohvatiti drugo mjesto. Podigli su samopouzdanje kao i Rijeka pobjedama nad Dinamom i Hajdukom. Obje momčadi su u jednom dobrom trenutku tako da se nadam dobroj utakmici. Šteta zbog gledatelja, za njih se najviše igra – zaključuje Šarić.