Odlazak velikana

Trening Rijeke na San Paolu prekinula su crkvena zvona, Napoli će večeras igrati za Diega…

Mateo Sučić

Predsjednik Aurelio de Laurentiis nedugo nakon tužne vijesti o njegovoj smrti najavio je da će današnja utakmica protiv Rijeke biti Maradoni u čast



NAPULJ Poslijepodnevni odmor uoči treninga nogometaša Rijeke na stadionu San Paolu u Napulju prekinula su crkvena zvona koja su nekoliko trenutaka ranije počela zvoniti…


Neuobičajeno, budući da je bilo točno 17 sati i 31 minuta, ali tužna vijest munjevito se proširila eterom. Preminuo je Diego Armando Maradona, jedan od najboljih nogometaša svih vremena i figura koja u podnožju Vezuva uživa status božanstva.


I sudbina kao da je u sve uplela svoje prste, jer Maradonin odlazak u vječnost dogodio se dan uoči utakmice Napolija i Rijeke. Prije petnaest godina Diego Armando Maradona je i boravio na Kvarneru, posjetio Novi Vinodolski gdje je sudjelovao na humanitarnom turniru i prisjetio se svojih korijena. Naime, nekoliko godina ranije u državnom arhivu u Rijeci i župnom arhivu u Praputnjaku pronađen je zapis da je njegov pradjed Mattheus Kariolić rođen 19. rujna 1847. na Praputnjaku, a njegova loza vodi sve do Diega Armanda Maradone.




– Došao sam vidjeti jesam li od svojih predaka naslijedio nešto zemlje – šalio se tada Maradona, koji je pozirao sa šalom i dresom Rijeke te desetkom i njegovim prezimenom.


Fotografija za vječnost, baš kao i Maradonin doprinos nogometu kao takvom. U njegovoj Argentini, ali i u Napulju gdje je i danas obožavan. Tako na stadionu San Paolo, na jednom od prilaza travnjaku, i dalje stoje slike raznih svetaca koje je tamo ostavio sam Diego.


Počast idolu


– Maradona je bio veliki katolik, mnoge od ovih fotografija je postavio upravo on i od tada su ovdje, nitko ih nije micao – rekli su ljubazni domaćini na pitanje postoji li kutak na stadionu posvećen Maradoni.


Od sada to više neće biti samo desetak fotografija, već će sigurno dobiti puno više prostora. Uostalom, predsjednik Aurelio de Laurentiis nedugo nakon tužne vijesti o njegovoj smrti najavio je da će današnja utakmica protiv Rijeke biti Maradoni u čast. Svjetla stadiona San Paolo cijelu noć su gorjela umjesto svijeća, a fotografije s njegovim likom pratit će nogometaše Napolija i Rijeke.


– Želim da Maradonin lik bude prisutan cijelu utakmicu, a ideja je nazvati stadion San Paolo – Maradona – rekao je de Laurentiis.


I navijači su odmah sinoć odali počast svom idolu.


Immortale (besmrtan)! – stajalo je na jednom transparentu kojeg su navijači Napolija taman vješali na ogradu koja okružuje San Paolo, stadion na kojem je Maradona proveo najsjajnije trenutke svoje igračke karijere i zauvijek zadužio stotine tisuća navijača Nebesko-plavih.


Rožmanova sućut


Add10 Diego! – stajalo je na drugom.


Navijači su se izvan San Paola počeli okupljati taman u vrijeme kada su nogometaši Rijeke stigli na trening, a iako se zbog dobro znanih razloga vezanih uz koronavirus nije moglo izaći iz kruga stadiona, sirene automobila i skandiranje navijača koje se čulo iz daljine bili su potvrda onoga što se događa.


Starije generacije koje su ga gledale pogotovo su emotivno doživjeli Maradonin odlazak.


– Otišao je dio Napolijeve povijesti – rekao Salvatore koji je na San Paolu zadužen za protokol nakon što je ljubazno objasnio da se zbog sigurnosnih razloga ne smije izaći izvan kruga San Paola.


Počast Maradoni odali su i nogometaši Rijeke. Najprije je Simon Rožman na konferenciji za novinare uputio riječi sućuti obitelji i svim navijačima Napolija, pa onda prije početka treninga zajedno s igračima odao počast po mnogima najboljem nogometašu koji je hodao kuglom zemaljskom. Add10 Diego!