Analiza pripremam

Treneru nogometaša Rijeke ljetne pripreme donijele su više pluseva nego minusa, ali jedna stvar definitivno nije dobra

Denis Frančišković

Tomića posebno brinu slabe reakcije obrane i primanje jeftinih golova



RIJEKA Labrović – Tomečak, Escoval, Galović, Vukčević – Gnezda Čerin (Mudražija) – Murić, Pavičić, Ampem – Abass. Okvirni je to sastav s kojim će Rijeka po svemu sudeći ući u novo prvenstvo ove subote protiv Gorice na Rujevici u kasnim večernjim satima (21). Ujedno to je postava koja je otvorila »generalku« protiv budimpeštanskog MTK u Kranjskoj Gori (4:3) koju je nenadano pokvarila ozljeda Gnezde Čerine u ranoj fazi utakmice (natučeno rame) i o čijem će oporavku bitno ovisiti sastavljanje vezne linije Bijelih za startni susret. Kao logična zamjena nameće se Mudražija, koji bi na poziciji zadnjih veznih igrača trebao zaigrati u paru s Lončarom. Obregon i Drmić? Jednostavno još nisu spremni, s tim da je Drmić u prednosti i mogao bi dobiti šansu jedno poluvrijeme.


Rijeka je u ljetnom pripremnom ciklusu odigrala šest utakmica, pet ih pobijedila (Domžale 1:0, Hrv. dragovoljac 3:0, Wolfsberger 3:1, Triglav 3:1, MTK 4:3) i jednom remizirala (Žilina, 2:2) i očekivano u hodu slagala momčad. Trener Goran Tomić dosta je rotirao i tražio najbolja rješenja, posebno u situaciji »otupljene« napadačke oštrice, davao prigodu prinovama, ali i brojnim mladim igračima, vjerujući da će se barem poneko ime nametnuti i priključiti igračima provjerene vrijednosti kao što su Murić, Pavičić, Tomečak i Lončar.


Dva i pol gola


U svim tim utakmicama momčad se gradila i nadograđivala, protiv Domžala očekivano se dosta mučila na startu priprema, potom lako i na rutinu svladala Hrvatski dragovoljac, da bi u težim ispitima pokazala dva lica. Dosta se mučila sa Žilinom, potom u najboljoj utakmici priprema uvjerljivo nadigrala Wolfsberger te u »generalki« odigrala ponajbolju dionicu u završnici prvog dijela. U međuvremenu zablistali su i Rijekini »tinejdžeri«, odnosno neka vrsta druge momčadi koja je u dojmljivom izdanju nadigrala Triglav.




Generalna ocjena priprema:


PLUSEVI I MINUSI


Za Tomića je svakako dobro što je na ovim pripremama bilo puno više pluseva nego minusa. Plus svakako zaslužuje napadački dio momčadi koji je osvježen s čak četvoricom igrača (Ampem, Abass, Drmić, Karrica), dok Obregon još nije odigrao niti minutu u bijelom dresu.
Rijeka je zabila 16, odnosno više od dva i pol gola po susretu, a primila sedam golova u šest utakmica. U napadačkom dijelu momčad je prezentirala raznolikost, okomitost i ideju, ali i brzinu reakcije. Onaj drugi dio koji posebno zabrinjava trenera i koji spada u sferu minusa je slaba reakcija obrane i primanje nekih jeftinih golova. Bijeli su primili neke golove iz potpuno bezazlenih situacija ili neizlaska na otvorene udarce. Kao i u završnici prošlog prvenstva, bilo je igranja na refule i oscilacija u nekim susretima, od vrlo dobre igre do neshvatljivog pada koncentracije. A to su stare bolje nove Rijeke koje će Tomić nastojati ispraviti u hodu…


Bušnja i Liber


DOBITNICI I GUBITNICI


Tomića može radovati i rubrika »dobitnika« koja je puno ispunjenija od one »gubitnika«. Jedan od najvećih dobitaka Riječana u ovim pripremama je veliki povratak Pavičića. Zagrepčanin se promovirao u vođu momčadi, kreatora igre i dojam je da mu pozicija polušpice puno više odgovara od one povučenijeg veznog igrača. Pavičić u ovom trenutku diktira igru u srcu momčadi, njegovo crtanje akcija i proigravanja ono su što su napadači željni prave lopte jedva dočekali.


Rijekina obrana u ovom trenutku ima dva već iskusna braniča Galovića i Escovala, kao i Hrvoja Smolčića i njegovog brata Ivana koji se nameće, a i Galešića koji sve više sazrijeva. Tomečak i Murić na lijevoj strani provjerena su rješenja, Vukčević zasad ima prednost na lijevom boku ispred Jurišića koji se također sve bolji.


U rubriku gubitnika uglavnom treba svrstati one koji nisu ili su malo igrali što zbog nespremenosti i kasnog priključivanja (Obregon, Velkovski).


PRINOVE


Vratar Labrović uglavnom se mijenjao s Prskalom u ovim pripremama, a u »generalki« odradio cijelu utakmicu. Dojam je da postaje sve sigurniji, ali i da mu jednostavno treba što više minuta među vratnicama. Kombinacija Ampem – Abass ostavila je solidan dojam, Rijeci bi mogla donijeti dosta trke, ubojitosti i važnog pritiska u presing igri. Karrica je dosta ulazio i djelovao poprilično ofenzivno po lijevom krilu.


MLADI


Bile su ovo pripreme s mnoštvom mladih igrača, čak njih devet iz domaće škole imala su se prigodu nametnuti. Poseban fokus bio je na igračima kojima je završila posudba pri čemu je najupečatljivi dojam ostavio Bušnja igrajući na oba krila, upisivao se među strijelce i asistente. Na sličnom tragu je i Liber u veznoj liniji, Galešić je sve bolji na mjestu stopera. Vuk i Ristovski nisu dobivali puno šanse, što zbog ozljede, što zbog kasnijeg priključivanja. Lepinjica i Braut sve su to prošli ranije, a Hodža je sigurno budućnost Bijelih.