Simon Rožman

Trener Rijeke uoči EL: “Osjećam predsjednikovo povjerenje jer smo u prošloj sezoni napravili više nego što je možda netko očekivao”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Predsjednik je bio s nama i u Fužinama kako bi svima nama dao podršku. Ima nevjerojatnu energiju, skidam mu kapu zbog želje i ambicije s kojom vuče cijeli klub- rekao je trener bijelih



RIJEKA  Simon Rožman dan uoči utakmice protiv Kolosa obilježit će točno godinu dana na riječkoj klupi. Novim trenerom imenovan je 23. rujna 2019. godine, a na vrućoj rujevičkoj stolici naslijedio je Igora Bišćana. Nema baš nikakve dileme da bi mu najveći dar bio plasman u »play-off« Europske lige koji bi nedvojbeno rastjerao crne oblake koji su se navukli nad riječku momčad nakon neuvjerljivog ulaska u sezonu.


Puno je faktora tome kumovalo, trener Rijeke ne bježi od odgovornosti, a već protiv Kolosa vjeruje da može promijeniti krvnu sliku svoje momčadi. Iako su svi očekivali da će Aris biti suparnik Riječana, trenera »bijelih« nije iznenadilo što će na noge Ukrajincima.


Želimo napraviti sve da prođemo treće pretkolo jer će »play-off« za nas biti finale svjetskog prvenstva – kaže Rožman




– Prolaz Kolosa za mene nije nikakvo iznenađenje. Ozbiljna su i iskusna momčad, s igračima koji možda nemaju neku vrijednost na tržištu, ali imaju veliko iskustvo, kadar im je sačinjen od igrača koji su prošli kroz Dinamo Kijev, a ako su pobijedili Aris u Solunu, znači da imaju i kvalitetu – kaže Rožman koji je, zajedno sa svojim stožerom, već analizirao suparnika koji nije atraktivan, ali kojeg treba respektirati i samo zbog činjenice što je prošlu sezonu završio u vrhu ukrajinskog prvenstva.


Favoriti


– U zadnjih pet utakmica pobijedili su Dinamo Kijev, Dnjipro i Mariupol, izgubili su samo od Šahtara i to nam daje dovoljno informacija da nekakvo podcjenjivanje ne dolazi u obzir. Nama je to signal da moramo biti na svom maksimumu, svi smo vidjeli kakvi detalji odlučuju… Aris je pokazao možda više, ali imaju kompaktnu zadnju liniju u sustav 5-4-1, tipična su ruska škola, čvrsta momčad koja prima malo golova i dobro igra iz kontre. Želimo napraviti sve da prođemo treće pretkolo jer će »play-off« za nas biti finale svjetskog prvenstva.


Možda i hrvatskim momčadima, samim time i Rijeci, više odgovara ruski način igre za razliku od španjolskog kojeg, zbog igrača koje ima u momčadi, gaji Aris.


– Vidjet ćemo… Imam iskustvo kada sam kao trener Domžala igrao protiv Ufe, imamo i neke kontakte pa ćemo se raspitati i dobiti još neke informacije. Ne bježimo od uloge favorita i na nama je da do utakmice nađemo ono što nas je krasilo u završnici prošle sezone, da igrači zaborave na transfere, sve okolnosti koje utječu na njih i da se vrate u fokus koji želimo. Svaki put kada smo se bacili na glavu, jedan za drugog, bili smo uspješni i na stožeru i nama igračima da to izvučemo.


Obično kada momčad izgubi 3:0, kao što je Rijeka u Osijeku, priželjkuje brzo priliku za iskupljenje. Ipak, utakmica protiv Hajduka je odgođena, što znači da će »bijeli« dočekati Kolos sa samo jednom službenom utakmicom u 27 dana.


– Može li to biti problem? Ne razmišljamo u smislu što bi bilo kad bi bilo, nego se prilagodimo. Hajduk je imao pravo odgoditi utakmicu, iako bi za nas bilo dobro da smo igrali. S duge strane dobili smo priliku biti malo više zajedno, zbog toga smo otišli u Fužine da nađemo fokus koji želimo i vratimo se u sistem u kojem smo bili kada smo imali bitne utakmice.


Rijeci će protiv Kolosa, kao i protiv Lokomotive u finalu Kupa, morati biti pragmatična i ostvariti zacrtani cilj jer bilo što drugo neće imati veliku vrijednost. Kao što je drugo poluvrijeme protiv Osijeka koje je naznačilo da nije sve crno.


– Ne znam zašto bi i bilo crno. Ovo je vrijeme kada bismo morali biti skupa svi zajedno, Europa je ta koja ti daje priliku za iskorak i ne znam zašto se stvara neka negativna atmosfera. Sada više nego ikad moramo biti skupa. U Osijeku je teško igrati, ne samo nama nego i jednom Baselu. Ne bježim od toga da nismo bili dobri u prvom poluvremenu s nekim strahom, s nekom neambicioznošću, pa crvenim kartonom… Drugo poluvrijeme je bilo puno bolje, napravili smo neke rošade u igri i rezultat nije po meni realna slika onoga što je bilo na terenu.


Rijeka je nakon isključenja igrala s četvoricom igrača u zadnjoj liniji i solidno odradila taj dio što možda može biti naznaka da će »bijeli« uskoro ponovo zaigrati u takvom sustavu.


Ozljede


– Svaka utakmica ti kao treneru daje za razmišljati. Nisam zadovoljan kako je zadnja linija odradila prvi dio utakmice, dok su s druge strane u nastavku i zadnja linija i oni ispred njih bili na pravoj razini. Imali smo dvije, tri situacije koje moramo zabiti… Mislim da imamo na čemu graditi, ali i puno je loših stvari koje moramo hitno riješiti.


Rožman do utakmice s Kolosom ima i itekako puno briga. S jedne strane ne zna hoće li prije te utakmice biti realiziran Čolakov transfer, s druge u kadru nema Ristovskog i Sterlinga, a ozlijeđen je i Andrijašević pa se Murić i Turčin, u ovom trenutku, nameću kao jedine napadačke opcije.


– Tražit ćemo različita rješenja i vidjeti što se može napraviti do četvrtka. Nadam se da ćemo doći blizu optimuma, da će svi koji stanu na teren disati jedan za drugoga jer nam takav stav omogućava da napravimo dobar rezultat.


U mobilizaciju momčadi uključio se i predsjednik Damir Mišković koji je kao malokad ranije dignuo glas i zatražio reakciju od momčadi.


– Predsjednik je bio s nama i u Fužinama kako bi svima nama dao podršku. Ima nevjerojatnu energiju, skidam mu kapu zbog želje i ambicije s kojom vuče cijeli klub. Financijska situacija nije idealna, ali predsjednik želi dati potporu momčadi i prenijeti svoju energiju na sve nas. Osjećamo njegovo povjerenje jer smo u prošloj sezoni napravili više nego što je možda netko očekivao – zaključio je Simon Rožman.