Goran Tomić

Trener Rijeke ne želi ništa prepustiti slučaju: “U utakmicu protiv Gorice ulazimo s pozicije da pobjedom rješavamo sve!”

Denis Frančišković

Atmosfera je dobra, jedva čekamo utakmicu i da okončamo sezonu kako treba - rekao je Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas su na velikom ispitu, cijela jedna koronasezona svela se praktički na jednu utakmicu. I na 90 i nešto više odlučujućih minuta nakon kojih se sve može pretvoriti u veliki uspjeh, ali i veliki neuspjeh. Treće ili četvrto mjesto značilo bi kontinuitet uspjeha u eri Damira Miškovića, peto oproštaj od Europe i najveći neuspjeh kluba u posljednjih devet sezona. Prije točno deset Rijeka je završila kao 12. u ligi, potom osvojila jedan naslov, pet drugih i dva treća mjesta.


Ulog je za Riječane velik, ali i za Goricu. Europa, točnije novoformirana Konferencijska liga, nosi mnoštvo benefita, promociju, kupoprodaju igrača i ono najvažnije – novac. Europski dio financijskog kolača godinama je uz prodaju igrača glavni izvor punjenja budžeta. Europa je definitivno posljednje gotovo desetljeće bila neka vrsta pogonskog goriva kluba i niza generacija koje su ostavile upečetljiv dojam na inosceni. Bez Europe, a sada bez i trofeja, Rijekine sezone spadaju u promašaje.


– Istina, sve je stalo u tu zadnju utakmicu. Znamo što ona donosi i što nas čeka. Velika utakmica za nas – kaže trener Goran Tomić. – Je li otežavajuća okolnost što je Gorici dovoljan i remi? Mislim da nije, gledamo na sve s puno pozitivnije strane. Ulazimo u tu utakmicu s pozicije da pobjedom rješavamo sve, a da nam je to netko ponudio prije dva mjeseca, prvo nitko ne bi vjerovao, drugo svi bi to potpisali. Gorica je tada bježala jako puno, a naša momčad je sustigla. Odlučujemo praktički sami o sebi.




Ima li Rijeka spremne, ono što se kaže, planove A i B, pa čak i C ako sve ne bude išlo željenim tijekom?


Drukčija utakmica


– Naravno. Moramo imati sve spremno i razrađeno. Ovo je velika utakmica, a ova ih je momčad odigrala jako puno. S te strane momčad smo koja ima iskustvo.


Rijeka je nedavno na čelu s Tomićem slavila u Velikoj Gorici (3:4).


– Sigurno će to biti druk čija utakmica. U tom susretu smo imali jako puno prostora u nekim tranzicijama i vodili 4:0 u 70. minuti. Gorica je u situaciji da će ići vjerojatno nešto opreznije. Generalno, svaka utakmica je priča za sebe.


Dario Čanađija, bivši igrač Rijeke i Gorice utakmicu je najavio kao »radničku«, bez umiranja u ljepoti.


– S obzirom na igrače i njihov profil, Rijeka je momčad koja ne igra »ružan« nogomet i nogomet s puno prekida. Ovo je momčad koja teži tome da zabije gol više. Imamo jako puno tehnički dobrih igrača koji mogu svojim potezima rješavati utakmicu. Teško će netko vidjeti da Rijeka igra »radnički« nogomet. Ono što mora biti bolje i što se mora popraviti je igra prema nazad. Potencijal prema naprijed je jako velik.


Povratna igra velika je boljka Bijelih u nekim utakmica, a Gorica tu zna biti najopasnija…


– Kada se analiziraju dobiveni golovi vidi se da nismo u tim situacijama loše stajali brojčano. U nekima smo sami darivali protivnika u nekima previše griješili. Generalno, nedostaje nam više bolje koncentracije. I na to moramo obratiti posebnu pozornost.


Povratak Galovića


Specifična utakmica s velikim ulogom zasigurno traži i nešto drugačiju pripremu. Je li ovo Tomiću jedna od težih utakmica u tom pogledu?


– Lani sam vodio Lokomotivu kad se odlučivalo o drugom, trećem i četvrtom mjestu. U posljednjem kolu pobijedili smo u Osijeku i osvojili drugo mjesto. Situacija je bila donekle slična sadašnjoj tako da se nadam da ću to ponoviti i ove godine s Rijekom. Mi ćemo napraviti sve da što bolje dočekamo utakmicu, i s taktičke i s psihološke i fizičke strane. Na kraju krajeva igrači igraju i najviše ovisi o njima. Ova momčad odigrala je jako puno europskih i kvalifikacijskih utakmica kao i finala kupova tako da dečki znaju što nosi pobjeda. Vraćali su se puno puta nakon što smo padali, vratili su se i sada nakon poraza od Hajduka i Dinama. Ova momčad sigurno ima određene probleme, ali i jako puno kvalitete.


Galović se vraća u konkurenciju na mjesto braniča, dok Smolčić još uvijek nije spreman. Ranije su manje ozljede vukli Andrijašević i Murić.


– Gotovo svi su u treningu. Vraćaju se u konkurenciju i Yateke i Kulenović. Prije zadnje utakmice malo smo i skrivali karte, a inače da je neka druga situacija, Andrijašević i Murić u Varaždinu uopće ne bi igrali. Jednostavno, jedan i drugi stisli su zube. To dovoljno govori o njihovom odnosu prema Rijeci i želji da naprave nešto za klub. Mogu im samo skinuti kapu jer uoči te utakmice nisu napravili niti jedan ozbiljan trening prije Varaždina. Atmosfera je dobra, jedva čekamo utakmicu i da okončamo sezonu kako treba – zaključuje Tomić.