Bijeli kod Slavena

Trener Rijeke ne bježi od imperativa: “Želimo se boriti za najveće ciljeve, a za to treba pobjeđivati i u Koprivnici”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Koprivnica je za sve uvijek neugodno gostovanje - rekao je Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas odrađuju posljednje ovogodišnje ligaško gostovanje, Bijeli su gosti Koprivnice i Farmaceuta koji su se našli u ulozi »davljenika«. No, situaciju im je bitno popravila posljednja pobjeda kod Hrvatskog dragovoljca (1:2) kojom su mu na začelju pobjegli šest bodova. Za razliku od današnjega domaćina, Bijeli su ostali praznih ruku u Jadranskom derbiju (2:3), treći put zaredom na Rujevici. Poprilično je to djelovalo na sastav Gorana Tomića, priželjkivao se rasterećeniji odlazak u Koprivnicu u ulozi lidera, no najgori mogući scenarij Riječanima danas nameće novi imperativ u borbi za jesenskoga prvaka.


– Koliko god nam bilo teško, morali smo preboljeti ovaj poraz. Takve stvari se događaju u nogometu. Vrijeme ne možemo vratiti i moramo biti fokusirani na prvu sljedeću utakmicu – kaže trener Tomić. – Svima nam je taj poraz teško pao jer ga nismo zaslužili. Kako diše momčad? Atmosfera je opet dobra, svi se želimo vratiti na stari put. Vidim dobru energiju na treninzima i nadam se da ćemo to sada prezentirati.


Ovakvi porazi posebno su bolni kad nema nikakvih posebnih zamjerki na prezentirano na travnjaku.




– Meni su trebala dva dana da se malo isključim od svega. Pogotovo kad znamo koliko ulažemo u takve utakmice i koliko nam je bilo stalo. Igramo dobro i željeli smo obradovati sve navijače, ali eto… Da se nisu dogodile te situacije, vjerojatno bismo sada razgovarali o najboljoj utakmici Rijeke ove godine. Ostaje žal jer smo igrali puno bolje nego na Poljudu gdje smo pobijedili. Sa strane igre i taktike napravili smo sve što smo željeli.


Opet se ujedno pokazalo da ovoj Rijekinoj momčadi nedostaje tako malo, a tako puno da u samim završnicama sve preokrene na svoju stranu. Nakon Dinama, vidjelo se to i sada protiv Hajduka.


Nezgodni Farmaceuti


– Slažem se. I puno razmišljamo o tome. Ali, to je ono što sa sobom nosi vrijeme, sazrijevanje i stabilnost jedne momčadi. To je proces koji traje. Protiv Dinama i Hajduka svojim neopreznostima vraćamo protivnika u život. Evo sad kad smo poveli 2:1, samo jedna minuta je prošla do jedanaesterca za Splićane. Prenaivno primamo te golove.


Ton igre današnjim domaćinima daje Glavčić u kreaciji, a o uvijek opasnom Krstanoviću u napadu sve se zna.


– Koprivničanci su sada u boljoj situaciji nego što su bili jer su dobili izravnog konkurenta u donjem dijelu ljestvice. Sigurno će biti rasterećeniji, a to znači da mogu biti opasniji. Namučili su nas na Rujevici i jednostavno moramo zadržati prijašnju razinu dobrih igara da bismo ih pobijedili. Krstanović? Dokazani majstor, ali tu je niz drugih igrača koji su u posljednje vrijeme iskočili u prvi plan. To je svakako Laušić te igrači koji duže vrijeme dobro igraju, poput Glavčića i Marine koji daje ritam igri. Stvarno momčad koja može biti jako nezgodna.


Rijeka si je stvorila pozitivan pritisak na kojem inzistira i Tomić. Ali on danas prelazi u lagani imperativ.


– Želimo se boriti za najveće ciljeve. Želimo pobjeđivati i biti u vrhu. A za to treba pobjeđivati i u Šibeniku, i u Puli, i u Koprivnici. S te strane nas nosi pozitivni adrenalin i jedva čekamo utakmicu.


Krešić upitan


Zanimljivo, Rijeka je sa Slaven Belupom odigrala najviše puta neriješeno od svih prvoligaša u HNL-u, čak 28 puta. No, u posljednje je vrijeme uglavnom i slavila u Koprivnici.


– Koprivnica je za sve uvijek nezgodno gostovanje te ćemo morati biti stvarno na pravoj razini. Prije svega gledati na sebe i svoju igru.


U momčad Bijelih vraća se kapetan Hrvoje Smolčić nakon odrađene kazne triju akumuliranih opomena.


– Imamo nekoliko varijanti za Slaven. Prema naprijed puno ne mijenja tko igra, tu smo stvarno popunjeni i dobri. No, još ću razmisliti. Više problema imamo u obrani. Vidjet ćemo hoće li Krešić biti spreman zbog neke manje ozljede, a Ampem ima tri žuta kartona i zabranu nastupa. Liberu i Galešiću još treba vremena da budu konkurentni, a Ivan Smolčić je isto imao nekih problema kroz tjedan.


Nakon Koprivnice riječku momčad čeka pakleni prosinac. Gostovanje kod Dinama u Maksimiru te četiri utakmice u nizu na Rujevici u ritmu srijeda-nedjelja.


– Jedan poraz uvijek se dogodi i najbitnije je reagirati nakon njega. Imamo sve u svojim rukama i dobru momčad. Nastojat ćemo to iskoristiti – zaključuje Tomić.