Istra 1961 vs. Rijeka

Trener Rijeke ne bježi od imperativa pobjede u Puli: “Svi želimo ući u finale i osvojiti Kup”

Denis Frančišković

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Franko Andrijašević/Foto Arhiva NL

Znamo što nam donosi ova utakmica i moramo naći način da to i ostvarimo - kaže Tomić uoči večerašnje utakmice na Drosini



RIJEKA Nakon uspješno odrađene »operacije Šubićevac« i dvaju pobjedničkih prvenstvenih gostovanja, nogometaši Rijeke okreću se Kupu Hrvatske. I zahtjevnom ritmu subota – srijeda, koji će potrajati do kraja travnja. Bijeli su večeras (18 sati) u polufinalu Kupa Hrvatske gosti Istre 1961 i protivnika s kojim se baš nisu previše susretali u ovom prestižnom natjecanju. Bilo je to tek jednom, 2014. godine kada je momčad Matjaža Keka eliminirala onu Igora Pamića, a potom i osvojila svoje treće Rabuzinovo sunce. Bijeli su sa Šibenikom završili jednu, danas s Istranima počinju novu rundu završnice sezone, ovaj put na drugom kolosijeku. Jer i za sedam dana će morati opet preko Učke u prvenstvenom srazu.


– Bio sam nezadovoljan nakon Šibenika? Pa to je zato što uvijek želim više i bolje. Volim da težimo perfekciji – kaže u konačnici ipak sretan trener Goran Tomić. – To je po meni jedini način da momčad napreduje. Generalno, uvijek želim više od momčadi. Naravno, sretan sam zbog bodova, ali…


Rijeka je utakmicu na Šubićevcu riješila zasad »akcijom godine«. Nisu tu bila tri, već četiri poteza, kaže Tomić. A sličan protivnik Bijele čeka i danas…




– Radimo na tome, pogotovo protiv momčadi koje igraju s niskim blokom pa treba probijati postavljenu obranu. Tu su važni ti međuprostori i kretnje igrača, ali na kraju se to sve svodi na igrački osjećaj i kvalitetu. Stvarno je to bila izvedba visoke kvalitete, svih četiriju igrača. Koliko je fantastična još sam bolje shvatio kad je ponovo pogledao.


Širi roster


Momčad je uoči Tomićeva dolaska izgledala »ispuhano«. Koliko se stanje promijenilo na tom planu u posljednje vrijeme?


– Zadovoljan sam sa stanjem momčadi, mislim da su igrači sposobni izdržati na visokoj razini ritam koji nas čeka. Pomalo smo se kompletirali i imamo širi sastav. Veliki ulog? Istina, klubu, igračima i meni osobno želja je da uđemo u finale i osvojimo Kup. Znamo što nam donosi ova utakmica i moramo naći način da to i ostvarimo. Kup nosi svakakva iznenađenja, ali dosad smo pokazali da možemo sa svima pa i s na papiru težim protivnicima.


Današnja utakmica iz reda je onih u kojima se »nema pravo na kiks«. A upravo je takva utakmica čekala Tomića na startu mandata u četvrfinalnom gostovanju kod Osijeka.


– Spremamo se za svaku utakmicu posebno, što uključuje i videoanalize. Ali i druge vrste pripreme. Nema tu nikakvih iznenađenja, znamo njihove prednosti i mane, znamo što nas čeka i sve je na nama. Znači, da uđemo u utakmicu kako treba i odradimo je na najbolji mogući način.


Gržan i Hara


Puljani su momčad koja se bitno digla u posljednje vrijeme. I više je domaćinska, osvojili su dvostruko više bodova na Drosini nego na strani. Šime Gržan predvodnik je Zeleno-žutih?


– Imaju dobru tranziciju, opasni su iz kontre… I s Gržanom i s Harom. U napadu mogu zadati dosta problema. Usto su čvrsti i igraju s pet igrača u zadnjoj liniji. Trebat će tu dosta i strpljenja i individualne kvalitete da se probiju.


Hoće li Bijeli vježbati jedanaesterce?


– Vjerojatno da. Zašto ne? I to je sastavni dio igre i treba biti spreman na sve. Vježbali smo ih i prije Osijeka. Nisu nam trebali, a nadam se da neće niti sada.


Tomić je kao trener Lokomotive imao recept za Zeleno-žute pet puta ih je pobjeđivao, od toga dvaput u Puli gdje su jedanput Lokosi minimalno poraženi.


– Uglavnom sam imao dobre rezultate s Puljanima. Izuzev te jedne, moje druge utakmice na klupi Lokomotive. Izgubio sam samo tu jednu, ostale smo dobro prolazili.


U momčad se danas vraćaju Andrijašević i Lončar, prvotimci koji će po svemu sudeći i početi utakmicu. Njihove zamjene nisu bile na očekivanoj razini u Šibeniku…


– Nema ozlijeđenih i svi su u ritmu treninga. Odluka o kadru za gostovanje past će poslije posljednjeg treninga.


I ozračje u momčadi vidno je bolje nakon serije dobrih rezultata.


– Sami smo sebi postavili visoke ciljeve, idemo po onoj frazi »od utakmice do utakmice«. Fokusirani smo sada isključivo na Kup pa ćemo vidjeti za dalje – zaključuje Tomić.