Kup Hrvatske

Trener nogometaša Rijeke upozorava na četvrtoligaša iz Pitomače: “Moramo biti na visini, utakmica traži ozbiljnost”

Denis Frančišković

Jorge Obregon/Foto PIXSELL

Jorge Obregon/Foto PIXSELL

Bit će ovo prigoda za igrače koji manje igraju ili su u zaostatku s formom, Goran Tomić sigurno će izvesti »šareni sastav« s obzirom na ozljede, ranije izostanke, a neki će malo i predahnuti uoči važnog nedjeljnog okršaja u Velikoj Gorici



RIJEKA Nogometaši Rijeke vraćaju se nakratko na »sporedni« kolosijek. Unutar triju gostujućih prvenstvenih utakmica raspored im donosi današnji kup ogled šesnaestine finala u Pitomači (15 sati, HNTV) s istoimenim domaćim četvrtoligašem. Prepreka koja ne bi trebala predstavljati velike probleme za vodeću momčad HNL-a, no kad se spomene Kup, mnogi »pušu i na hladno«. Riječani su poslovično oprezni, riječ je o natjecanju u kojem dominiraju posljednjih godina i kojem podižu Rabuzinova sunca. I ove sezone cilj je otići što dalje, po mogućnosti do samog kraja…


Bit će ovo prigoda za igrače koji manje igraju ili su u zaostatku s formom, Goran Tomić sigurno će izvesti »šareni sastav« s obzirom na ozljede, ranije izostanke, a neki će malo i predahnuti uoči važnog nedjeljnog okršaja u Velikoj Gorici.


Galović i Labrović ozlijeđeni su za duže razdoblje, Drmić (loža) i Vukčević (puknuće arkade) dobit će poštedu, izvan stroja su Merkulov i Jurišić te Ivan Smolčić, dok je pod upitnikom i nastup Pavičića. Odmah upada u oko »problem« lijevog beka.




– Točno, malo smo deficitarni ovaj put po tom pitanju i morat ćemo nešto kombinirati. Hrvoje Smolčić lagano diže formu i treba mu utakmica da uđe u ritam – kaže trener Tomić.


O protivniku su očekivano zna malo, ali to je ono što ne bi trebalo brinuti kormilara Bijelih. Puno više brige mora voditi o svojoj momčadi i  kvalitetnom pristupu, bez obzira tko je s druge strane.


Iskoristiti šansu


– Utakmica traži maksimalnu ozbiljnost, a tako se i spremamo. Bez obzira na to što je s druge strane četvrtoligaš, moramo biti na visini. I to svi, oni koji dobiju pet i oni koji dobiju šezdeset minuta. Imamo dosta igrača, konkurencija je jaka i svi moraju što bolje iskoristiti svoju šansu – najavljuje Tomić.


Unatoč brojnim izostancima Rijeka ima širok roster igrača i utakmica na koju se krenulo dan ranije ne bi trebala predstavljati veće probleme, morala bi biti odrađena na rutinu. Puno više razmišljanja i brige zasigurno donosi nedjeljno gostovanje kod Gorice s uvijek neugodnim domaćinima. Tomić je u posljednjim utakmicama na klupi Bijelih imao recept za Crno-crvene, no ovo je novi ogled u novim okolnostima.


– Pogledao sam gostovanje Gorice u Gradskom vrtu i potvrdilo se ono što smo i znali, da imaju neospornu kvalitetu. Osijek je dobio tu utakmicu na mišiće i iz prekida – tvrdi šef struke Riječana.


Riječani svakako gledaju naprijed i to s vrha ljestvice, ali priprema sljedećih ogleda svakako ne prolazi bez pogleda u »retrovizor«. U Kranjčevićevoj su izgubljena dva planirana boda, čak se spašavao i jedan…


– Analizirali smo tu utakmicu. Zadovoljan sam energijom i pristupom. Dobro smo ušli u utakmicu, ali nismo našli rješenje za »parkirani autobus« u domaćem šesnaestercu. Dragovoljac je imao čak malo prelazaka preko centra, ali oni su bili opasni. U nekim situacijama morali smo bolje reagirati, vjerujem da su to bile samo sporadične loše epizode u našoj igri koje se ne smiju ponavljati – kaže Tomić.


Žal za pobjedom


Trenera Bijelih posebno je naljutio skrivljeni jedanaesterac…


– Trebali smo biti bolji u sprečavanju kontre, a o jedanaestercu da i ne govorim. Skrivljen je potpuno nepotrebno i u neopasnoj situaciji. S druge strane bili smo puni inteziteta i proboja, a ovakve stvari se dogode. Da smo zabili na početku, sad bismo pričali o jednoj sasvim drugoj utakmici. Raduje me ta energija, a svakako ne nonšalancija i pad koncentracije. Naravno da sam nezadovoljan zbog toga što nismo uzeli trobod jer bila je to utakmica za pobijediti. Ali bili smo puno bolji ako usporedimo susrete sa Šibenikom i Slavenom – analizira Rijekin trener.


U konačnici raduje ga svakako pogled na ljestvicu. Rijeka u poziciji iznad očekivanja.


– Ljestvica dosta toga pokazuje. Moramo biti zadovoljnji s obzirom na to da je bilo dosta enigmi oko nekih igrača koji su došli i oko njihove prilagodbe. I kako ćemo igrati. Puno smo rotirali, neki su se kasnije priključili… Trebalo je to sve nekako posložiti u hodu. Ali da nam je netko rekao da ćemo prvu četvrtinu prvenstva završiti na prvom mjestu, sigurno bismo to svi odmah prihvatili. Moramo se samo još malo stabilizirati. Sve ide svojim tijekom, zabijamo dosta golova, napad nam je jako dobar, ali nužno je popraviti neke stvari u obrani – zaključuje Tomić.