Goran Tomić

Trener nogometaša Rijeke slaže proljetni mozaik: “Moramo biti svjesni da ćemo do 15. veljače izgubiti neke igrače”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto M. LEVAK

Goran Tomić/Foto M. LEVAK

Cilj je vratiti energiju koja nas je krasila većim dijelom prvog dijela prvenstva. Želim da opet budemo rastrčani, opasni te okomiti i lepršavi kao što smo bili. Odlasci i dolasci? Dok su igrači tu s nama, tako ih i tretiram - kaže Tomić



 
RIJEKA Nogometaši Rijeke napokon su na zapadnoj obali Istre dočekali bolje vrijeme i više temperature bez vjetra, no riječka kolonija je i dalje »prorešetana« izostancima. I to je ono što najviše zasad brine Gorana Tomića. Puno igrača, od kojih i nekolicina standardnih prvotimaca, posljednjih je dana »out«, toliko da niti minute u dvije utakmice nisu odigrali Pavičić, Tomečak, Vuk, Liber i Obregon, Velkovski je odigrao tek poluvrijeme, a Krešić i Vučkić 60 minuta prve utakmice. Hladnoća i virusi očito su uzeli danak prvog dijela istarskih priprema, no u klupskom okruženju su mišljenja da će se situacija popraviti narednih dana. Uostalom, pred Bijelima su još dva kvalitetna ispita u Umagu ovog tjedna, dvije utakmice u dva dana kad će snage odmjeriti s mađarskim Budafokijem i češkom momčadi Slovačkog.


Trener Tomić posljednjih je dana imao sužen manevarski prostor po pitanju igračkog kadra, a na utakmicama su svi koji su mogli istrčati dobivali šanse. Posebice prinove (Čestić, Dujmović, Kukoč, Djibrilla), ali i Braut i Merkulov na bokovima. Čestić je korišten na mjestu središnjeg i desnog stopera i njegovo stanje i snalaženje u novoj momčadi nekako je u fokusu pripreme s obzirom na znane probleme u riječkoj obrani.


Simčić zanimljiv


Na mjestu ofenzivnog veznog zanimljiv potencijal iskazuje i mladi, talentirani Simčić, riječki »proizvod« kojeg će svakako trebati imati pod posebnim povećalom. Rastrčan je, ima ideju u igru, uz dosta poduzetnosti, a zna biti i opasan po gol. U posljednjoj utakmici Tomić je u prvom poluvremenu isprobao još jedan eksperment, Lepinjica je igrao centralnog braniča i korektno odradio posao na novom radnom mjestu, a u nastavku je prebačen na prirodniju poziciju zadnjeg veznog igrača.




– S ovim teškim treninzima jednostavno ne mogu svi igrati po 90 minuta, pa dobivaju određenu minutažu, a mladima dajemo posebnu prigodu da vidimo na koga možemo ozbiljno računati – potvrđuje trener Tomić. – Prvi dojmovi o prinovama? Sigurno da su svi ti igrači s pravom tu s nama, a sada… Na njima je da se pokažu i kolika su pojačanja. U svakom slučaju su zanimljivi i imaju potencijal, a pravu sliku dat će prvenstvene utakmice. Escoval? Imao je virozu i ostao u Rijeci, tamo će nas i dočekati.


Najveći naglasak u ovoj fazi priprema je kako bitnije poboljšati igru u obrani. Pri čemu se naravno ne misli samo na onu uže obrane, već cjelokupne momčadi, od Drmića nadalje kad protivnik uzme loptu.


– Posebno me raduje što nismo dobili gol u drugoj utakmici. Iako treba priznati da je Bravo u prvom poluvremenu imao dvije opasne situacije, ali opet iz naših čisto izgubljenih lopti. Tako da ćemo dodatno raditi na tom segmentu obrane, koji mora i može biti još čvršći, stabilniji i bolji. Napad nam proradi i radi dobro, u ovoj utakmici smo mogli dati još koji gol više. Tu nema većih problema, naglasak je generalno više na igri u obrani.


Zaoštriti konkurenciju


Riječani uoči derbija u Maksimiru imaju u planu odigrati i generalku s Triglavom, jednim od ponajboljih slovenskih drugoligaša.


– Planiramo još jednu utakmicu na Rujevici sljedeću srijedu kad se vratimo. Protivnik će najvjerojatnije biti Triglav iz Kranja. No, to još nije sigurno…


Momčad i stožer tradicionalno rade i u fazi iščekivanja. Zimski je prijelazni rok i sasvim je izvjesno da će Rujevicu napustiti Smolčić, a u prvom redu mogućih odlazaka su još Murić, Velkovski i Pavičić.


– Cilj je vratiti energiju koja nas je krasila većim dijelom prvog dijela prvenstva. Želim da opet budemo rastrčani, opasni te okomiti i lepršavi kao što smo bili. Odlasci i dolasci? Dok su igrači tu s nama, tako ih i tretiram. No, moramo biti svjesni da ćemo do 15. veljače izgubiti neke igrače, ali uvijek može netko doći. I to je dobro. Pogotovo ako zaoštri konkurenciju i donese nešto novo i bolje za ovu momčad.


Jedan od problema koji možda to i nije. Tko će pucati jedanaesterce kad nema Murića i Drmića?


– I ovo je u neku ruku dobro. Sad bar znamo tko neće pucati jedanaesterce, ha, ha… I u ovakvim situacijama dobije se neke pouka. I neki odgovori – zaključuje Tomić.