Danko Matrljan

Trener iz Rožmanovog stožera zadovoljan Sterlingovim napretkom: “On ima potencijal za jače lige od HNL-a”

Mateo Sučić

Sterling Yateke/Foto hnk-rijeka.hr

Sterling Yateke/Foto hnk-rijeka.hr

On je materijal da bude vrhunski igrač jer ima urođenu ambiciju, a dobar rad na treninzima mu se preslikava na utakmice - kaže Matrljan



RIJEKA Govoreći o energiji koja je Riječanima nedostajala za bolji rezultat protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, Sterling Siloe Yateke bio je iznimka.


Na početku nove sezone ovaj 21-godišnji napadač iz Srednjoafričke Republike djeluje kao glavna pokretačka snaga »bijelih« jer praktički sve opasno što se na zadnje dvije utakmice dogodilo pred suparničkim golom događalo se oko njega ili kada je on bio u blizini.


U Rijeku je stigao u smiraju zimskog prijelaznog roka kao velika nepoznanica i s ciljem da brojčano pojača napad Rožmanove momčadi nakon odlaska Jakova Puljića, a polako postaje igrač koji bi mogao postati itekako zanimljiv materijal za budućnost.




Naravno, s utakmice u Kranjčevićevoj pamtit će se i njegovi promašaji, ali struci Rijeke puno znači način na koji Yateke pristupa svakom treningu i utakmici, što traži dubinu i ulazi iza leđa obrane. Uvjereni su, a dojam je to i koji je Yateke ostavio u ovih šest mjeseci na Kvarneru, da nakon potrebnog razdoblja prilagodbe i praktički prvog ozbiljnog rada na tehničko-taktičkim elementima može postati važan kotačić ovosezonske Rijeke.


Nitko mu ne želi stavljati veliki teret na leđa, Yateke uostalom mora još puno treninga odraditi da bi došao na razinu da sam rješava utakmice, ali čim ima glad za uspjehom i veliku želju za radom, prvi preduvjeti za napraviti nešto u karijeri su ispunjeni.


– Osobno mi je užitak individualno raditi s njim jer nakon treninga pita kada ćemo ponovo raditi. Koliko god se radi, on bi još – rekao je Danko Matrljan, nekadašnji napadač »bijelih«, a danas trener u Rožmanovom stožeru.


Moderan igrač


– Yateke je dečko koji ima izvanredne fizičke predispozicije koje ga čine modernim igračem i koji ima potencijal za jače lige od HNL-a. Zbog njegove konstitucije, ali i brzine, eksplozivnosti i želje za radom, stvarno puno napreduje. Treba strpljenja i vremena jer se radi o mladom igraču, još je u fazi razvoja, ali radimo da poboljšamo neke tehničko-taktičke osobine i mislim da idemo u pravom smjeru – dodao je Matrljan.


Yateke je nakon utakmice u Kranjčevićevoj ispao tragičar, imao je nekoliko lopti kojima je mogao okrenuti utakmicu, ali činjenici da nije zabio više su kumovale dobre reakcije Hendije na golu Lokosa nego njegov krivi odabir udarca.


– Čim igrač ulazi u prilike, znači da je puno toga napravio. Nedostaje mu malo mirnoće u završnici, ali to je normalno. Puno sudjeluje u igri, otvara, razigrava… Igrač je koji radi za momčad, sudjeluje u svim fazama igre i nije tip koji samo čeka situaciju. Radi logične stvari na travnjaku i s iskustvom će sigurno biti još bolji.


Već sam rekao da je dečko u kojeg se isplati ulagati rad i strpljenje, s kojim treba raditi i individualno, a veliki plus u svemu je što on to želi i što uživa u tome. Uz ovakav rad će još puno napredovati, a ta fizička komponenta mu daje za pravo da dođe na višu razinu. On je materijal da bude vrhunski igrač jer ima urođenu ambiciju, a dobar rad na treninzima mu se preslikava na utakmice – dodao je Matrljan.


Bangui


Kažu na Rujevici da im je priznao kako mu se još nikad nitko prije dolaska u Rijeku nije u toj mjeri posvećivao individualnom radu i ispravljanju nedostataka, te kako je upravo zbog toga teško odrediti granicu do koje idu njegove mogućnost.


Pokazat će je igre i golovi, ali Yateke je definitivno intrigira, pogotovo u kontekstu izglednog Čolakovog odlaska kojeg bi, prema igračkim karakteristikama, mogao naslijediti u ulozi prve špice i u Rijeci pronaći odskočnu dasku pomoću koje će klinac s prašnjavih ulica Banguija završiti na nekoj uglednoj europskoj destinaciji.


– Mi smo ga pratili dok je igrao u Finskoj gdje je krenuo jako dobro, ali imali smo popunjene napadačke pozicije. Austrija je to iskoristila i dovela ga, pa kada smo vidjeli da mu tamo status nije kakav je on očekivao, iskoristili smo priliku i doveli ga u Rijeku – rekao je jednom prilikom Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora »bijelih« i mozak »operacije Yateke« koji će i cijelu ovu sezonu ostati na posudbi u Rijeci.


Ako se njegov igrački rast nastavi na tragu ovih šest mjeseci, brzo će doći i trenutak kada će na Rujevici početi raditi na aktiviranju klauzule za otkup njegovog ugovora, što će značiti da je procjena riječke struke kako u budućnosti može napraviti unosan izlazni transfer iz Rijeke.


U ČEMU JE DOBAR

Fizičke predispozicije
Yateke se već na prvu ističe »fizikalijama«, brzinom, eksplozivnošću, duel igrom… Kada tome uspije dodati izvedbu tehničkih elemenata, razina njegove igre sigurno će biti još veća.
Igra glavom
Kao klinac je trenirao košarku, što je sigurno pomoglo njegovoj skok igri i tajmingu, ali Yateke je pokazao i kvalitetu u igri glavom. Što u dobivanju duela, što u situacijama pred suparničkim golom.
Glad za uspjehom
Komponenta koja može biti i ključna budući da često radi razliku između igrača koji ostanu prosječni ili onih koji odu na neku višu razinu. Yatekeu je svaka utakmica finale i takav ga pristup može odvesti daleko.

ŠTO MORA POPRAVITI

Mirnoća u završnici
Stvar koja dolazi s iskustvom i u kojoj će Yateke s utakmicama sigurno napredovati, pogotovo uz individualan rad. Za sada je velika stvar što se pojavljuje u završnici i što zna sam sebi pripremiti priliku.
Tehničko-taktički elementi
Ovdje spada onaj dio da mu se prvi put netko posvetio u ispravljanju pogrešaka. Mora usavršiti linije kretanja, dobiti osjećaj kada treba prići po loptu ili tražiti dubinu, ne trošiti se na nepotrebne sprinteve…
Lijeva noga
Još jedan element koji se tiče individualnog rada. Lijeva noga mu je slabija, na trenutke se vidi da istu nije puno koristio i sigurno je nešto čemu će na Rujevici posvetiti pažnju da poprave.