Rijeka vs. Lokomotiva

Trener bijelih svjestan je imperativa pobjede protiv davljenika: “Moramo napraviti sve da osvojimo treće mjesto”

Denis Frančišković

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Jedva čekamo današnju utakmicu pa potom novi ogled s Istrom 1961. Gorčina je svima u želucu. Jedino je pobjede mogu isprati – kaže Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke vraćaju se na kolosijek HNL-a, od onoga koji ide »tračnicama« Kupa neslavno su se oprostili. Puljani su, priznat će to i u klubu, zadali bolan udarac momčadi Gorana Tomića na Drosini. Sanjano je novo veliko finale, mogućnost izlaska u Europu osvajanjem trećeg Rabuzinova sunca u nizu, no snovi su se rasplinuli već nakon 45 minuta pulskoga dvoboja, u kojem su Japanac Hara i ostatak Zeleno-žutog društva »letjeli« travnjakom pokraj Rijekinih promatrača.


– Istina, jako nam je teško pao ovaj poraz, htjeli smo igrati finale – potvrđuje trener Goran Tomić. – Međutim, nismo ga zaslužili, čestitke Istri. Neshvatljivo je da se tako odigra, da svaki prelazak domaćina preko centra bude opasnost po naš gol. Prvo smo poluvrijeme apsolutno podbacili u svemu, na kraju smo mogli i okrenuti utakmicu, ali kasnije nam se to više nije vratilo. Bez finala smo ostali u prvih 45 minuta.


Rijeka je u prvome poluvremenu bila »na koljenima«, u drugom je dominirala u svakom pogledu.




– Stvarno smo u prvome dijelu bili loši. Da smo pružili barem pola od onoga što igrači znaju, razlika ne bi bila tako visoka. Treći gol u 44. minuti nas je dotukao. Ali, ako se može nešto pozitivno izvući iz svega toga, to je reakcija igrača u drugome poluvremenu. Što kažu igrači? Jako su utučeni. Vidjelo se to i u svlačionici nakon utakmice. Znali su što su prokockali. Sad je to završena priča i idemo dalje. Tu više ne  možemo ništa popraviti.


Plasman Istre 1961 u finale Kupa malo je zakomplicirao borbu za Europu i raspodjelu viza za novoformiranu Konferencijsku ligu.


– Naravno da se u finalnim utakmicama Kupa nikad ne zna tko koga može iznenaditi i podignuti trofej. Mi se moramo postaviti tako da osvojimo treće mjesto, što u konačnici i želimo.


Trag na igračima


Odmora nema puno, već večeras gost Rujevice je posljednjeplasirana, ali nimalo bezazlena Lokomotiva u jedinoj subotnjoj utakmici programa HNL-a.


– Meni je drago da se nova utakmica igra što prije, jer obično nakon poraza čovjek želi da što prije dođe nova i da se prijašnja zaboravi. Rekao sam igračima da opet pokažu svoje pravo lice, da je ono prvo poluvrijeme bila samo jedna loša epizoda. Želim da igrači pokažu pravu reakciju i svoju pravu vrijednost.


Strahuje li možda Tomić da će posljednji posrtaj ostaviti traga na igračima?


– Nadam se da se to neće dogoditi. Ipak smo momčad koja ima dosta iskusnijih igrača koji su dosta toga prošli u karijeri. Napravit ćemo sve da se momčad vrati u pobjedničko stanje.


Tomiću je ovo ujedno prva utakmica na klupi Rijeke protiv bivšeg kluba u kojem se posebno afirmirao. S Lokosima, koje je vodio 114 utakmica, često je znao zagorčati život Bijelima. Sada se sve mijenja…


– Da, takav je život nas trenera. Lokomotivu sam vodio prije samo tri mjeseca, sada sam na klupi Rijeke. Lokosi su u problemima i grčevito se bore za ostanak. Možemo očekivati da će se boriti za svaku loptu i za svaki bod, ali i mi moramo biti takvi, napraviti sve da se približimo trećem mjestu.


Bez promjena


Iz Lokomotive je otišlo puno igrača. No Tomić je možda najbolja osoba za »seciranje« bivše momčadi, što svakako olakšava pripremu utakmice barem u jednome dijelu.


– Imaju dobar spoj iskusnih igrača, doveli su Papadopoulosa, tu su Pivarić, Maleš… Dakle u sredini su iskusniji, na stranama i u napadu mlađi igrači, poput Šimića. To je jedan miks, momčad slagana u hodu i tu su zaostajali s bodovima. Našli su se na posljednjem mjestu, no njihove posljednje utakmice pokazuju da skupo »prodaju kožu«. Čvrsta su momčad koja će tražiti bodove spasa.


Nakon posrtaja u Kupu postavlja se pitanje planira li šef struke Bijelih nešto znatnije mijenjati.


– Ne planiram velike promjene u momčadi. Jednostavno mislim da 45 minuta loše igre ne može prebrisati onaj dobar niz koji smo imali. Ja vjerujem tim igračima, kvalitetni su te očekujem da to i pokažu.


Ono što zabrinjava nakon Drosine jest igra uže obrane, dva su gola primljena na jednak način.


– Analizirali smo i to su golovi koji se ne smiju primati na taj način. Ali ista je ta obrana odigrala i niz dobrih utakmica. Tražit ćemo i druge solucije, ali pogotovo kad igramo doma, igra s četirima igračima u liniji je nekako primjerenija.


Lokomotiva je prva na »meniju«; već u srijedu putuje se opet preko Učke. Momčad sigurno gori od želje da se iskupi.


– Jedva čekamo današnju utakmicu pa potom novi ogled s Istrom 1961. Gorčina je svima u želucu. Jedino je pobjede mogu isprati – znakovito zaključuje Tomić.


Velkovski ispada iz konkurencije, ima problema s prstom ruke i najvjerojatnije će morati staviti gips, dok se u konkurenciju vraća Pavičić.


 



Standings provided by SofaScore LiveScore