Goran Tomić

Trener “bijelih” ne krije sve pobjedničke ambicije uoči Jadranskog derbija: “Imam ideju za Poljud…”

Denis Frančišković

Stjepan Lončar tijekom posljednjeg Jadranskog derbija na Rujevici/Foto Arhiva NL

Stjepan Lončar tijekom posljednjeg Jadranskog derbija na Rujevici/Foto Arhiva NL

Jadranski derbi uvijek ima neku posebnu draž i znamo što nam nosi - napominje Tomić



RIJEKA  Prvosvibanjskom subotom nogometaši Rijeke večeras na Poljudu zatvaraju ovosezonski krug Jadranskih derbija. Onaj posljednji »u školjki« pripao je Riječanima (1:2), preostala dva Splićanima na Rujevici s dvaput po 0:1. Upravo ta dva bolna poraza bila su vrhunac riječke krize, kulminirala su odlaskom Simona Rožmana i brzim dolaskom Gorana Tomića, kojem je ovo prvi derbi jadranskih rivala u novoj ulozi.


Pogled na ljestvicu puno toga govori, Bijeli su u dosta velikoj prednosti od osam bodova ispred Hajduka, koji ima domaću utakmicu manje s Dinamom, Gorica je pak s bodom više ispred Tomićeve momčadi na trećem mjestu. Serijom pobjeda Rijeka se dovela u puno komotniju situaciju, momčad je motivirana i puca visoko. Cilj je ne samo što prije izbaciti Hajduk iz utrke za Europu nego i prestići Turopoljce.


– Ovo je jedna obostrano bitna utakmica. Jadranski derbi uvijek ima neku posebnu draž i znamo što nam nosi. Znamo što on znači u hrvatskom nogometu. Očekujemo mušku utakmicu i dočekujemo je u dobrom raspoloženju – kaže Tomić. – Imamo dobru prednost, ali ne gledamo previše na nju, spremamo se za svaku utakmicu posebno i s jasnim ciljem da pobijedimo. Gledamo samo da budemo pravi, a kad smo mi pravi, onda nema posebnih problema. Očekujem dobru predstavu svoje momčadi i nastavak pozitivnog niza.


Bez Capana




Capan je zbog triju žutih kartona ispao iz konkurencije. I to može bitno promijeniti trenerovu ideju. Pitanje je hoće li Bijeli susret započeti s trojicom ili četvoricom igrača u zadnjoj liniji, no alternativa ne nedostaje. Tu su Escoval i Galešić, dok Velkovski još nije spreman.


– Još kad sam dolazio, rekao sam da će Rijeka igrati različite sustave. Mislim da trebamo imati raznovrsnost da bismo iznenadili protivnika i sve su opcije otvorene. U ovom razdoblju od dva mjeseca nije bilo puno vremena za takve stvari, ali u budućnosti ćemo sigurno dosta raditi po tom pitanju. Bit ćemo fleksibilni i nastojat ćemo iskoristiti slabosti protivnika. Imam ideju za Poljud, ali, naravno, otkrit ćemo je na travnjaku. Evo, protiv Osijeka smo započeli na jedan način, a završili kako inače igramo. Hajduk je dosta mijenjao sustave tako da će utakmica sigurno biti zanimljiva – najavljuje Tomić.


Hajduk se pretvorio u momčad od koje se zna što očekivati. Sistem »toplo-hladnih« igara je i doveo Splićane u nezavidnu situaciju…


– Pogledao sam te posljednje dvije utakmice s Hajdukom, tada su baš došli Livaja i Kačaniklić te sigurno ojačali napadački potencijal momčadi. Tu je i Jairo i mlade snage te kvaliteta prema naprijed postoji. Igraju doma i ovo im je ključna utakmica u borbi za Europu. Očekujem da budu agresivni i napadački, to od njih zahtijeva ova borba za bodove. No, spremni smo – najavljuje Rijekin trener.


Energija


Hajduk je poznat po startnoj agresiji u ovakvim utakmicama, kako utakmica ide, taj intenzitet pritiska pada i otvaraju se prigode na širokom prostoru.


– Prije svega imam veliku vjeru u svoje igrače, a u to sam se i uvjerio u ova dva mjeseca. Skup su kvalitetnih i karakternih igrača koji su se nakon šoka u Kupu brzo pribrali. To puno znači, vjerujem u njih i u tu neku dobru energiju. I mi imamo jednu dobru skupinu igrača koja će imati što pokazati. I, naravno, znati odgovoriti na agresiju – dodaje Tomić.


Bijeli su na Rujevici u potpunosti »ugasili« Miereza, najboljeg strijelca lige, na Poljudu će nešto slično trebati učiniti i s Livajom.


– Livaja je drugačiji tip igrača od Miereza, Mierez više radi presing i napada dubinu, a Livaja je više »playmaker«, igrač oko kojeg se sve vrti. Ali, naravno, obratit ćemo pozornost na njega.


Bijeli derbi dočekuju na valovima pozitive i dobre vibre. A to je uvijek prednost više. Pogotovo protiv protivnika kojem »gori pod nogama«.


– Rijeka je momčad koja može igrati sa svakim, a to je i pokazala. Samopouzdanje je tu, dečki dobro treniraju i nema razloga da kraj sezone ne odigramo kako treba – zaključuje Tomić.