Važna pobjeda

Treća sreća za Gorana Tomića! Riječani napokon došli do prvenstvene pobjede, ali igra još uvijek nije bajna

Davor Petrović

Nogometaši Rijeke/Foto PIXSELL

Nogometaši Rijeke/Foto PIXSELL

Gostovanje kod Slaven Belupa nije izgledalo bajno, kao što sugerira konačni rezultat. Bijeli su kroz tih devedeset minuta prošli put od solidnog, preko lošeg, do dobrog



KOPRIVNICA Goran Tomić je iz trećeg pokušaja stigao do prve prvenstvene pobjede na kormilu Rijeke, čime je prekinuta suša koja je trajala sedam uzastopnih kola. Međutim, gostovanje kod Slaven Belupa nije izgledalo bajno, kao što sugerira konačni rezultat. Bijeli su kroz tih devedeset minuta prošli put od solidnog, preko lošeg, do dobrog, s time da je ovo zadnje stiglo tek u završnoj četvrtini utakmice.


SLAVEN BELUPO – RIJEKA 1:3

Gradski stadion Ivan Kušek Apaš. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 6,5. Strijelci: 1:0 Glavčić (23′), 1:1 Drmić (69′), 1:2 Menalo (74′), 1:3 Galović (81′). Žuti karton: Van Bruggen (Slaven Belupo).


SLAVEN BELUPO Filipović 6 – Božić 6, Paracki 6, Goda 6 – Bosec 6 (82′ Bogojević -), Lulić 6 (73′ Julardžija -), Van Bruggen 6, Glavčić 6,5 (82′ Liklin -), Gamarra 6 (46′ H. Kim) – Knöll 5,5, Iličić 6 (73′ Delić -).




RIJEKA Nevistić 6,5 – Tomečak 6,5, Capan 6, Galović 6,5, Vukčević 5 (46′ Štefulj 6) – Čerin 6,5, Mudražija 5,5 (54′ Menalo 6,5) – Murić 6, Andrijašević 6,5 (90′ Yateke -), Lončar 5,5 – Drmić 6,5 (84′ Kulenović -).

Rijeka je na početku zauzela čvrsti autoritativni gard, kakav nije pokazivala dosta vremena, i zagospodarila je terenom. Lopta je brzo išla, a samim time i akcije koje je Slaven Belupo jedva pratio. Tako je u 3. minuti izmjena dodavanja na desnom krilu izbacila u priliku Ivana Tomečaka, čiji je udarac iskosa okončan kornerom, nakon kontakta s Brunom Godom.


No, taj gard nije dugo trajao. Pet minuta nakon Tomečakove prilike Slaven Belupo je došao do prostora za ugrožavanje suparnika. Sijevnuo je brzi napad, a na kraju te akcije po desnoj strani udarac glavom je uputio Törles Knöll, nakon centaršuta Antonija Boseca. Srećom po ambicije Rijeke, Ivan Nevistić je bio na pravom mjestu.


Igrala se 18. minuta kada su gosti stigli do najbolje prilike u dotadašnjem dijelu utakmice. Napad je povukao Franko Andrijašević, a njegovo je proigravanje Adam Gnezda Čerin pretvorio u idealan pas za Stjepana Lončara, koji je imao cijeli gol na raspolaganju. Međutim, njegov udarac sa dvanaest metara lansirao je loptu visoko u zrak.


Kako to obično biva u nogometu, kazna za promašaj stigla je vrlo brzo. Slaven Belupo je krenuo u napad, udarac Karla Lulića s distance je blokiran, a taj otpadak je na desnoj strani pokupio Bosec, koji je odmah vratio loptu u kazneni prostor. Tamo se, na drugoj stativi najbolje snašao Nemanja Glavčić, zatresavši mrežu za svoj peti gol u ovoj sezoni. Bilo je to u 23. minuti – 1:0.


Vodstvo domaće momčadi na Rijeku je djelovalo kao udarac mokrom krpom po glavi. Tako je u 26. minuti pogrešan pas Roberta Murića otvorio priliku za kontru Slaven Belupa. Lulić se sjurio prema kaznenom prostoru, a zatim se odlučio na udarac sa dvadeset metara. Na njegovu žalost, Nevistić je bio spreman na taj izazov.


Do kraja prvog dijela Rijeka je nešto pokušavala, ali bilo je očigledno da je primljeni gol zavezao noge. Slaven Belupo se, pak, ohrabrio i krenuo odlučnije prema naprijed, stvarajući probleme suparniku. Ipak, gosti su do odlaska na odmor uspjeli preživjeti tak pritisak i ostali su na minimalnom zaostaku. Već tu je bilo jasno da Tomića očekuje puno posla u svlačionici.


Početne minute nastavka nisu donijele veliku promjenu. Naime, Rijeka je i dalje izgledala kao grogirani boksač koji se pokušava pribrati. Igrala se 48. minuta kada je olako izgubljena lopta na centru gurnula Slaven Belupo u novu kontru. Knöll je uletio u kazneni prostor, iskosa, s lijeve strane, a njegov prizemni udarac Nevistić je u padu odbio nogama.


Ni ta situacija nije označila kraj muka po Rijeci, koju su gušila pogrešna dodavanja i individualne greške. U tim trenucima činilo se da gostujuće igrače trese strah od novog neuspjeha, odnosno osme uzastopne utakmice bez pobjede. Slaven Belupo je, s druge strane, izgledao kao da leti terenom. Koprivničani su bezidejnoj Rijeci prepustili blagu inicijativu, pokušavajući doći do nove prilike za kontru kroz pritisak na suparničkog igrača s loptom.


Kako su minute prolazile, tako su gosti počeli dolaziti k sebi. Zaredali su korneri pred golom Slaven Belupa, ali to nije donijelo ploda. U 69. minuti je, pak, do izražaja došla klasa Josipa Drmića, koji je na lijevoj strani okrenuo Boseca, uletio u kazneni prostor i filigranski precizno naciljao malu mrežu suprotnog kuta – 1:1.


Ubrzo je postalo savršeno jasno da je nakon tog gola Rijeka prodisala punim plućima. Bijeli su se konačno istrgnuli iz zagrljaja grča i počeli igrati u višoj brzini, parajući Slaven Belupo po šavovima. Agresivan pristupje u 74. minuti donio kontru, koja je zaključena sjajno odmjerenim pasom Andrijaševića za Luku Menala, čiji je prizemni udarac s petnaest metara donio potpuni preokret – 1:2.


Taj gol je u potpunosti odčepio goste. U tim je trenucima Slaven Belupo izgledao poput boksača koji je primio kombinaciju snažnih udaraca u bradu, a Rijeka se napunila samopouzdanjem. Treći gol je visio u zraku sve do 81. minute, kada je Čerin s lijeve izveo korner na vrh peterca, gdje je Nino Galović bio najviši u skoku – 1:3.