Rijeka vs. Dinamo

Tomićev pobjednički poklič: “Želimo uzeti bodove Dinamu, a to znači da se ne možemo samo braniti”

Denis Frančišković

Ova momčad kad je kompaktna i kad odigra kako treba u svim segmentima, može pobijediti svakog u ligi. A to nam sada treba - tvrdi Goran Tomić



 RIJEKA  Pobjeda Gorice nad Osijekom u vaterpolskim uvjetima postavlja pred nogometaše Rijeke večeras dodatni imperativ. Velikogoričani su odmakli na sedam bodova i sasvim je jasno da Bijeli moraju jurnuti po bodove žele li zadržati korak u borbi za treće mjesto. No, protivnik je najteži mogući, europski Dinamo, koji je nadomak osvajanja nove titule, momčad koja kvalitetom bitno odskače od ostatka konkurencije za vrh. Ipak i Modri su »ranjivi«, ostali su bez punog ulova u Gradskom vrtu, na Šubićevcu, Poljudu. Na Rujevici vjeruju da se, unatoč velikoj koncentraciji kvalitete, mogu iznenaditi. Ali zato momčad Gorana Tomića mora odigrati »pravu« utakmicu, na tragu one siječanjske kada je slavila u Maksimiru 0:2.


– Prvo sam dao igračima slobodno nakon Poljuda da napravimo neki reset nakon čega smo imali zajedničku analizu, vidjeli i razgovarali o svim stvarima koje su bile loše i onima koje su bile dobre. Prvi dan treninga vidio sam na igračima da su dosta potišteni i pogođeni, no kako je odmicao tjedan, energija je bila sve bolja, odradili smo dobre treninge i spremni dočekujemo Dinamo – kaže trener Tomić.


Riječani s Modrima zatvaraju krug derbija s ostatkom »velike četvorke«.




– Generalno stalno govorim i ponavljam igračima da je nebitno u ovom trenutku s kojim momčadima igramo. Mi jednostavno moramo podignuti igru, segment zajedništva i borbe. Nikog u HNL-u ne može se više pobjediti ako ne izgledamo kao momčad. Dinamo je najkvalitetnija momčad lige i sigurno ćemo morati biti na visokoj razini da osvojimo bodove.


Napad kao forte


Tomić je pogledao posljednji ogled Zagrepčana koji su na Poljudu prošli ipak nešto bolje nego njegova momčad i osvojili bod nakon što su ispustili minimalno vodstvo.


– Hajduk je bio bliže pobjedi i Splićani su uložili veliku energiju kao i protiv nas. Dinamo možda nije bio na nekoj velikoj razini, no ima širok kadar kvalitetnih igrača. Tko god bude igrao, to je ipak Dinamo. S te strane bitniji smo mi i kako da popravimo ovaj segment igre koji u Splitu nije bio dobar.


Pripreme ovakvih utakmica dosta su složenije nego onih u kojima igra postaje »jednosmjerna ulica«. I Tomić ih voli, kao i sve ono što nose na travnjaku protiv puno jačih suparnika.


– Osobno volim ovakve derbije i velike utakmice. To su utakmice visokog inteziteta, nekako bliže pravim europskim izdanjima. Kad je s druge strane izrazito kvalitetni protivnik, onda možemo i vidjeti puno puta i pravo stanje naše momčadi.


Posljednju utakmicu s intezitetom europske Riječani su odigrali na svom travnjaku s Osijekom. Završilo je bez golova i pobjednika, s promašenim jedanaestercem, ali i više stvorenih prigoda Osječana.


– Želimo uzeti bodove Dinamu, a to znači da se ne možemo samo braniti. Ako ćemo se samo braniti, onda neće biti dobro. Jednostavno moramo im prijetiti i u ovom trenutku faza napada je naš najbolji segment igre. U tranziciji dobro izgledamo i zabijamo. Igra u fazi napada naš je forte. Sada smo dosta više radili na kompaktnosti i povezanosti linija, kao i na odgovornosti u fazi obrane.


Statistika ne znači puno, ali i dosta otkriva, Rijeka u prosjeku ima najviše udaraca po vrata suparnika, točnih ubačaja i kornera. Kako sve to skupa »upakirati« u prednost?


– Još kada sam došao, rekao sam da želim Rijeku koja je napadačka i koja zabija puno golova. U prosjeku smo blizu dva gola po utakmici i s te sam zadovoljan. Igrači su pokazali raskoš što se tiče napada te pritom imamo ideje i vica u igri, a jako smo puno radili na tim završnicama. S ovim drugim segmentima nisam zadovoljan i tu moramo biti bolji. Ova momčad kad je kompaktna i kad odigra kako treba ne samo u napadu, nego i u drugim segmetnima igre, onda možemo pobijediti svakog u ligi. A to nam sada treba.


Dueli i čvrstoća


Bijeli su potpuno neutralizirali Miereza, Livaju ne potpuno, ali solidno. Ostaje pitanje kako zaustaviti Brunu Petkovića?


– Igrača takvog kalibra teško je zaustaviti i u europskim utakmicama. Sigurno da ne možemo igrati »flastera« na njemu, ali morat će biti puno udvajanja. Ali i inače jako će nam bitna biti kompaktnost i linije moraju bitio usklađene na svim dijelovima terena. To je jedan od recepata. Ključ svega tu su dueli i čvrstoća, a kad se tako postavimo i to imamo, uglavnom pobjeđujemo. Dosta je bilo tih »blackouta« i mlitavih ulazaka u neke utakmice, a onda se to odmah odrazi na rezultat. Čim djelujemo kao momčad, možemo svakoga pobijediti.


S obzirom na profil napadača, ostaje pitanje je li ovo možda utakmica u kojoj bi Kulenović kao igrač s više energije trebao dobiti prednost nad Drmićem?


– Tu je i Yateke, koji zasad manje dobiva prigodu. No, i Drmić i Kulenović su izrazito kvalitetni, a meni kao treneru uvijek je najteže ostaviti nekog na klupi. Oni sada zabijaju i meni kao treneru to su slatke brige. Kalkulacije su ono o čemu Tomić u ovom trenutku ne razmišlja previše.


– Zanima nas pobjeda, pogotovo kad igramo na domaćem travnjaku. Želim da igrači tako razmišljaju. Nikakve kalkulacije nas ne zanimaju u ovim kolima. Ne možemo razmišljati na način da ćemo ići prema gore ako protivnik kiksa. Mi moramo biti gore zato što mi pobjeđujemo. A onda ćemo vidjeti gdje će nas odvesti.


Andrija Vukčević opravdao je povjerenje na Poljudu i zasigurno je bliži prvoj postavi ispred Štefulja.


– Na treninzima sam vidio motivirane igrače i nastojat ćemo naći pravu formulu za Dinamo. Vukčević? Naravno, u opciji je za startnu postavu.


 


Vraća se Capan, Velkovski, Braut i Smolčić otpali

U konkurenciju za derbi vraća se Capan, a »out« su Velkovski, Braut i Smolčić, koji je zadobio rupturu aduktora.


– Smolčić dugo nije bio u konkurenciji i vide se posljedice dviju utakmica nakon što dugo nije igrao. Tijelo je jednostavno tako reagiralo – zaključuje Tomić.