Real Sociedad vs. Rijeka

Tko zna kada će Rijeka opet imati priliku igrati protiv vodeće momčadi najjače lige u Europi…

Mateo Sučić

Bijeli na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice/M. SUČIĆ

Bijeli na posljednjem treningu uoči večerašnje utakmice/M. SUČIĆ

Reorganizacijom natjecanja i uvoženjem Konferencijske lige, EL liga će smanjiti broj klubova, a HNL samim time iduće sezone neće imati predstavnika u kvalifikacijama za EL



SAN SEBASTIAN Španjolska La Liga, gledajući UEFA-in koeficijent, koji generiraju uspjesi klubova iz pojedine države u europskim natjecanjima, posljednjih je sedam godina najjače ligaško natjecanje u Europi, a Rijeka je ždrijebom skupina Europske lige i sjajnim ulaskom Real Sociedada u domaće prvenstvo, dobila priliku igrati protiv vodeće momčadi najjače lige u Europi, samim time i na svijetu.
Rijeka je u prvoj utakmici »pala« u sudačkoj nadoknadi, malo više iskustva, koncentracije i »prljave« igre mogli su donijeti riječkoj momčadi prve europske bodove ove sezone, ali još više od toga pozitivan rezultat protiv momčadi kojoj u leđa gledaju Barcelona i Real Madrid.
Iako je Real Sociedad uoči današnjeg ogleda veliki favorit, igračima Rijeke dodatni motiv treba predstavljati činjenica da zasigurno dugo neće biti u mogućnosti imati za suparnika na drugoj strani travnjaka vodeću momčad La Lige.


HNL nije iskoristio priliku koja se ukazala ove sezone kada je imao dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Dinamo i Rijeka jedini su uspjeli obraniti hrvatski obraz plasmanom u skupine Europske lige, koja će od iduće sezone biti rezervirana za drugu skupinu europske elite. Reorganizacijom natjecanja i uvoženjem Konferencijske lige, Europska liga će smanjiti broj klubova kako bi koncentracija kvalitete bila veća, ali i rezervirati mjesta za najbolje iz najboljih europskih liga. A HNL (više) nije dio toga, samim time iduće sezone neće imati predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu (Dinamo može tamo završiti ispadanjem u pretkolu Lige prvaka), već će hrvatski predstavnici svoje europske snove pokušati ostvariti u Konferencijskoj ligi.


Koja je, treba biti iskren, razina u kojoj će suparnici biti slabiji i manje atraktivni od Real Sociedada, Napolija ili AZ Alkmaara.
Upravo ta situacija mora »bijelima« biti vodilja u današnjem ogledu, Rijeka je posljednjih godina postala klub koji je nemoguće (osvajanje naslova prvaka, play-off Lige prvaka, plasman u grupnu fazu EL) činio mogućim, a prilika za uzeti bodove vodećoj momčadi najjače europske lige ukazala se ove sezone i tko zna kad će opet…