HNK Rijeka

Tko će naslijediti Gorana Tomića? Na Rujevici slijedi stručni, ali i igrački remont

Denis Frančišković

Finale Kupa samo je razgolitilo sve Rijekine slabosti ovog proljeća nakon sjajne jeseni

RIJEKA – Sporazumni raskid ugovora s Goranom Tomićem, dosadašnjim šefom struke Bijelih nije veliko iznenađenje, više logičan slijed događaja nakon bolnog splitskog prizemljenja. A u njemu su zakazali ponajviše igrači, no naravno odgovornost u takvim trenucima uvijek pada na trenera.


Premda u ovoj situaciji i ne važi previše ona “lakše je zamijeniti jednog trenera nego jedanaest igrača”. S obzirom na odlaske, isteke ugovora i posudbi, Rijeka bi i tako uz trenera uskoro mogla ostati bez skoro pa toliko igrača. Slijedi ljetni remont momčadi. I struke…


Tomić je u cijeloj priči ispao najveći gubitnik što je činjenično stanje kad se papir stave goli rezultati. S trofejom bi sve bilo kudikamo ljepše i bolje, zamaskiralo bi se četvrto mjesto, najlošije u posljednjih devet godina.


Finale Kupa samo je razgolitilo sve Rijekine slabosti ovog proljeća nakon sjajne jeseni.


Krenulo je s porazom od Hrvatskog dragovoljca, a nakon toga počeli su i nesporazumi unutar momčadi koje su u klubu nastojali prikriti. Nikad nije pojašnjeno što se to dogodilo u svlačionici uoči Hajduka i zašto je Pavičić preuzeo kapetansku vrpcu od Drmića koji je frustriran završio s crvenim kartonom i ostavio momčad na cjedilu. Isto se dogodilo sada sa Smolčićem i opet protiv Hajduka.


Bilo kako bilo, Tomić je postao prošlost Rijeke, iako je ostavio traga u igri, donio je Bijelima drugačiji način i stil nogometa od Rožmana i Bišćana, stil koji nije bio uvijek pragmatičan, ali bitno je bilo pobjeđivati i uz puno primljenih golova. No, matematika je u sportu uvijek važnija od ljepote.


Pitanje je tko će naslijediti Tomića? Kao prvi i logičan izbor nameće se Vjekoslav Miletić, dosadašnji pomoćnik Tomića koji već gotovo deteljeće živi u sjeni trenera koji dolaze sa strane. Vjeko marljivo i studiozno radi i obavlja glavninu posla svih ovih godina u pripremi momčadi, a samim tim potpuno je sazrio i “ispekao” sve tajne trenerskog zanata. Sigurno je sada prava prilika za njega s obzirom da će i momčad biti bitno redizajnirana i pomlađena.


U uskom krugu favorita mogao bi se naći i Dragan Tadić koji je donedavno vodio Hrvatski dragovoljac s kolonijom riječkih mladih igrača, a prije toga juniore Bijelih. A možda preuzmu struku Bijelih u nekom tandemu.


Rijeka ne želi jako puno novca trošiti za trenere, uostalom kao niti za igrače. Politika jeftine kupnje i prodaje te brojnih posudbi izgleda se izlizala i došla kraju.


Rijeka se mora opredijeliti za nešto drugačiji koncept stručno-igračke strategije pa makar jednu sezonu provela “u sjeni”. Možda je to trebala biti i netom završena sezona….