'Ajmo Rijeka'

Svim prijevoznim sredstvima do Lillea! Bijeli večeras imaju potporu barem 600 navijača

Edi Prodan

Poruka za sve one koji se "zgražaju" nad hrvatsko skupoćom - čaša točene pive je u Lilleu 7 eura



Svim raspoloživim sredstvima put krajnjeg sjevera Francuske, put Lillea! Tako bi se moglo opisati dolazak nekoliko stotina navijača Rijeke u grad s jednim od najzanimljivijih stadiona u Europi – uz brojne polivalentnosti ima čak i pomični krov!


– Putovali smo avionom iz Venecije, bilo nas je dvadesetak. Poznato mi je da cestom ide mnogo ljudi, kombijima pa čak i osobnim automobilima. Teško je procijeniti koliko će nas na kraju biti jer dost je i onih koji su odlučili “u zadnji” čas krenuti, ali da ćemo kao i uvijek biti glasna i snažna podrška našoj Rijeci ne treba sumnjati, istaknuo nam je Teo Francetić, jedan od najvjernijih pratitelja Rijeke i hrvatske nogometne reprezentacije na njihovim gostovanjima.


U pravu je jer prema Lilleu se osim iz Hrvatske, pa tako i Rijeke, letjelo iz nekoliko talijanskih zračnih luka. Najbolje, k tome niskotarifno, odredište je belgijska zračna luka Charleroi odakle je brza veza vlakom. Najdinamičnije je primjerice bio putovanje grupe navijača koja se najprije otputila autobusom do Trsta, potom vlakom u Veneciju. Let je bio do Pariza da bi se na kraju iz glavnog grada Francuske do krajnjeg odredišta stiglo opet vlakom. Sve su to ujedno i lijepe slike koje pokazuje što je u stanju učiniti istinski zaljubljenik u Rijeku kako bio podrška svojim ljubimcima upravo tamo gdje je najpotrebnije. K tome, znajući da je prosječna hrvatska plaća oko tisuću eura, ne treba biti neki posebni ekonomist kako bi se izračunalo da na jedno ovako udaljeno gostovanje “ode” najmanje – pola plaće!




Cestom je ipak nešto povoljnije, u opciji devet putnika u kombiju. Put je dug 1,4 tisuće kilometara, najkraći je preko Muenchena, Stuttgarta, Luksemburga pa kroz Belgiju do Lilea: najmanje 16 sati “čiste” vožnje. U naravi i više jer riječ je tu o dijelu Europe gdje je promet iznimno gust tako da su česte i “kolone u pokretu”.


Za razliku od Rijeke gdje temperature prelaze 35 stupnjeva, u Lilleu kojeg ionako karakterizira oceanska klima, je nešto više od 20 stupnjeva, kišno je bilo jutro, kiša je najavljena i za vrijeme odigravanja utakmice. Ipak, vrijeme od maksimalnog okupljanja navijača do početka utakmice moglo bi biti sunčano. Nadamo se baš kao i večerašnji rezultat, odnosno konačni skor za sedam dana kad francuski prvoligaš dolazi u Rijeku.


Prema zadnjim informacijama, za sektor namijenjen navijačima Rijeke prodano je oko 600 ulaznica. Ukupna prodaja, na stadionu kapaciteta 50 tisuća gledatelja, je za sada oko 17 tisuća


Piva 7 eura


I da, poruka za sve one koji se “zgražaju” nad hrvatsko skupoćom – čaša točene pive je u Lilleu 7 eura.