Fenjeraš s Rujevice

SVE DUBLJA KRIZA Rijekin ključni problem nije trener, uprava je zakazala još puno ranije!

Denis Frančišković

Serse Cosmi se hvala za glavu od muke/V. KARUZA

Serse Cosmi se hvala za glavu od muke/V. KARUZA

Problemi su obično uvijek uzročno-posljedični, a oni u riječkom slučaju vode prije svega prema »pojačanjima« koja igraju veteranski nogomet, neka to masno naplaćuju, i do 300 tisuća eura godišnje, samim time i prema struci (Palikuča, Čulina, Juričić), koja je slagala momčad, te upravi (Mišković), koja je sve amenoval



RIJEKA  Najnoviji, 95. Jadranski derbi u HNL-u pretvorio se u derbi frustriranih. Rijeka je tražila izlaz iz tunela pa ušla u njega još dublje, a Hajduk, koji u posljednje vrijeme također igra loše, bodove kojim će preuzeti drugo mjesto. Jer u situaciji kad Dinamo djeluje toliko superiorno s 10 pobjeda iz 11 utakmica, ono će za ostatak klubova ove sezone biti ravno utješnom trofeju. Rijeka je pak i desetu ligašku utakmicu zaredom ostala bez pobjede i opet pala na posljednje mjesto, na kraju svima je na Rujevici u složenoj situaciji dobro došao i remi na Šubićevcu. Inače bi nedjelja za Bijele donijela još veće traume i frustracije. Gorica je vodila do samog kraja utakmice i prijetila da pobjegne Bijelima dva boda što bi zasigurno još više psihološki uzdrmalo ionako poljuljanu momčad pred skorašnji obračun »davljenika«. Ne treba niti naglašavati što bi značio novi posrtaj s Turopoljcima, zakazan ove nedjelje u Velikoj Gorici u novom terminu od 17.10 sati. A odmah potom na Rujevici gostuje zapuhana i sve sporija, ali uvijek opasna Lokomotiva.


V. KARUZA


Uoči dvotjedne stanke na Rujevici je bilo puno optimističnih najava, a u biti nije se dogodilo ništa. Ili tek mali pomak u obrambenoj igri nedovoljan da se izbjegne novi poraz. Najavljene promjene u kadru nisu se dogodile. Trener Serse Cosmi i dalje se hvata za glavu i sve više provodi vremena van trenerskog prostora. I sam je više puta priznao da teško prodire u srž nagomilanih problema i glave igrača, pokušavajući »blitz« preokretom razbuditi momčad koja to više nije. Sve je otišlo i predaleko…


Demantiranje


Prvi čovjek kluba Damir Mišković s velikom je vjerom i entuzijazmom predao kormilo Cosmiju, smatrajući da će time riješiti veliki problem, no sada je potpuno jasno, iako je to bilo još puno prije, da trener nije ključan Rijekin problem. Problemi su obično uvijek uzročno-posljedični, a oni u riječkom slučaju vode prije svega prema »pojačanjima« koja igraju veteranski nogomet, neka to masno naplaćuju, i do 300 tisuća eura godišnje, a samim time i prema struci (Palikuča, Čulina, Juričić) koja je slagala momčad, te upravi (Mišković), koja je sve amenovala. No, na Rujevici ne žele prihvatiti tu realnost. No, sami će sebe demantirati već sredinom studenoga kada će kako i sam Cosmi kaže »samo dresovi ostati isti«.




Trenere se ionako u toj priči oko izlazno-ulaznih transfera ništa ili jako malo pita, što je ne tako davno na svojoj koži osjetio Goran Tomić, koji je izvlačio maksimum, ali opet i to nije bilo dovoljno.


U novonastaloj situaciji zanimljivo je istaknuti neke detalje i nelogičnosti koji se posljednjih tjedana i dana isprepliću Rujevicom.


 MOMČADSKI PODBAČAJ


Momčad Rijeke ove je sezone podbacila gotovo u svemu, zakazali su svi izuzev vratara Labrovića. Skromnih šest od moguća 33 boda dosad je neviđen rezultatski podbačaj. No, zabiti samo šest golova u 11 utakmica sve govori o Rijekinoj igri koja je u nekim utakmicama potpuno izgubila »glavu i rep«. Nakon desetljeća Rijeka prvi put više nema pravog gol-igrača, ali niti vođu momčadi. A forma je takva da je momčad u zadnjih pet utakmica osvojila tek jedan bod, u zadnjih deset samo tri.


 TRENERSKI PODBAČAJ


Uz igrače, i treneri su imali svoje podbačaje na planu rezultata, ali znakovito je da je Dragan Tadić osvojio najviše bodova. Ili četiri boda u isto toliko utakmica i prvi je nastradao. Fausto Budicin osvojio je bod u tri utakmice, jednako kao i Serse Cosmi u četiri ogleda. Ipak, strši podatak da u Cosmijevom mandatu momčad nije zabila niti jedan gol, a primila ih je šest. Cosmi zasad ima i dalje povjerenje Miškovića, izgubi li Rijeka od Gorice, sasvim je jasno da bi i talijanski stručnjak mogao postati bivši.


Zakopčani


 PRINOVE I MLADI


Mario Vrančić jedna je od najvećih zagonetki prijelaznog roka, prinova za koje se mislilo da će biti Rijekin »playmaker«, ali igrač iz Premiershipa teško se nosi s HNL-om, niti je dosad ičim ozbiljnije pridonio momčadi.


U rubriku onih od kojih se puno više očekivalo spadaju još Alvarez, Mateo i Damjan Pavlović, Djuričin, Lunetta. Na riječkoj »mapi« nema niti Djouahre, koji je također zvučno najavljivan. Jako je čudno da iz čitavog niza prinova nije dosad iskočio niti jedan igrač.


Silom (ne)prilika šansu su počeli osim mladih igrača dobivati još mađi, odnosno juniori, toliko da je prvi put zaigrao Niko Gajzler, a na klupi se našli Coupland, Babić, Duje Dujmović i Kukoč.


VUKČIĆ I HALILOVIĆ


U klubu su poprilično zakopčani oko stanja i statusa dvojice važnih igrača, Harisa Vučkića i Alena Halilovića. Čudno je da donedavni kapetan Vučkić igra prijateljske utakmice i zabija golove, a onda ga u ključnim utakmicama svako malo nema niti na klupi. Kapetanska traka mu je oduzeta, često trenira odvojeno i nije preteško reći da je »na ledu« iako je uoči sezone najavljen kao lider mlade momčadi.


Situacija s Halilovićem, kojeg je Cosmi ne bez razloga nazvao »turistom«, također je nejasna, ali na sličnom tragu. Halilović je najavljivan na velika zvona, ali Rujevica se samo pokazuje kao još jedna usputna stanica za igrača čiji se identitet potpuno izgubio u promjeni gotovo 15 klubova.


GLAS UPRAVE


Damir Mišković, prvi čovjek kluba, u izjavi za Novu TV najveći je problem locirao u glavama i ozljedama igrača. Istaknuo je i da oni igrači koji su trebali stvarati razliku još nisu došli u Rijeku. Ali da je i dalje optimist. I po pitanju Cosmija i po pitanju klupskih ciljeva. Mišković i iz ove situacije cilja na Europu, vjeruje da će Rijeka na kraju biti među prva četiri kluba.