Rijeka vs. Istra 1961

SUSJEDSKI DERBI Može li primarijus Bišćan prikriti izostanke i pronaći lijek za Puljane?

Marko Cvijanović

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Teško je predvidjeti bilo što, znam samo da nas čeka izuzetno zahtjevna utakmica zbog njihovog napadačkog potencijala i disciplinirane igre. Vjerojatno ćemo se trebati dobro potruditi da bismo mi zabijali golove, što je nužno jer želimo pobijediti - kaže trener Rijeke Igor Bišćan



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas na Rujevici protiv Istre 1961 igraju derbi susjeda sa suprotnih strana Učke, uoči kojega se nitko u taboru »bijelih« ne razmeće nadmenim izjava. Što zbog velikog broja ozlijeđenih igrača i, shodno tome, nagomilanih kadrovskih problema, što zbog nepredvidljive pulske momčadi.


– Pred nama je specifična utakmica koja ima i dodatnu težinu i draž. Međusobne utakmice između Rijeke i Istre 1961 u posljednje vrijeme su bile vrlo nepredevidljive i zanimljive pa je teško bilo predvidjeti tijek istih, posebno ovdje na Rujevici. Naravno da smo mi ti koji moramo prihvatiti ulogu favorita na našem terenu, uostalom pozicija i bodovno stanje na ljestvici ukazuju da moramo računati na tri boda, iako smo istodobno svjesni da je Istra 1961 momčad koja može napraviti jako puno problema ako se neke stvari ne odrade maksimalno ozbiljno na terenu.


Punčecov povratak


Tako ćemo se spremiti i vjerujem da ćemo na kraju mi slaviti – kaže trener »bijelih« Igor Bišćan, koji u najavama utakmica sve češće zvuči kao primarijus poslije svakodnevnih vizita.




– Nema nekih bitnih promjena u odnosu na prošli put. Escoval je out, ali vraća se Punčec i konkurira za momčad. Escovala neće biti najmanje dva ili tri tjedna, to je minimum. Pregled je pokazao ne prejaka, ali ozbiljna oštećenja u zglobu. Iz mog osobnog iskustva, iako se ne želim igrati doktora, čini mi se da će minimalno biti van treninga dva ili tri tjedna, a vjerojatno i duže. Stanje s ostalim igračima je ostalo nepromijenjeno. Heber? Ne konkurira za momčad. Ne, nema to veze sa završetkom prijelaznoga roka u Kini, nije još dovoljno spreman da bi konkurirao za momčad.



Stadion HNK Rijeka. Sudac Duje Strukan (Split).


RIJEKA: Sluga, Kvržić, Župarić, Punčec, Mamić, Pavičić, Lončar, Murić, Gorgon, Acosty, Puljić,


ISTRA 1961: Čondrić, Grujević, Rimane, Bosančić, Pavić, Lončar, Gomes, Sane, Obeng, Ndi, Perić-Komšić.



Živi i pokretljivi


– Činilo se da je mišić dovoljno zdrav da može podnositi malo jače napore, ali kasniji pregledi su pokazali da još uvijek treba biti oprezan. Uostalom, njegov subjektivni osjećaj bio je tekav da je još prerano za povratak. Nadamo se da će se to popraviti od idućeg tjedna, a do tada neće konkurirati za momčad. Tomečak? Njegova se ozljeda također produljila, ali puno je bolje. Čekamo zadnje nelaze, nakon kojih ćemo znati pod kakvim će opterećenjem moći početi trenirati.


Kad je Heber u pitanju, njegova ozljeda mišića već poprima misterioznu pozadinu. Tim više što je prije desetak dana trenirao s momčad i činilo se da je njegov povratak pred vratima. Izgleda da nije.


Pulska momčad već je ove sezone zagorčala život Riječanima na Rujevici, »zeleno-žuti« su momčad koja malo daje, ali malo i prima golova.


– Da, teško je definirati Puljane. Disciplinirani su i u stanju namučiti bilo koga. Najbolji dokaz tome je činjenica da su od svih najuspješnije parirali Dinamu u drugom dijelu prvenstva. Dosta su živi i pokretljivi , mogu napraviti dosta problema prema naprijed. S druge strane, činjenica je da zabijaju malo golova, što znači da nisu toliko efikasni. Međutim, teško je predvidjeti bilo što, znam samo da nas čeka izuzetno zahtjevna utakmica zbog njihovog napadačkog potencijala i disciplinirane igre. Vjerojatno ćemo se trebati dobro potruditi da bismo mi zabijali golove, što je nužno jer želimo pobijediti.



Utakmice 23. kola:


Rijeka – Istra 1961 18 satiGorica – Rudeš sub. 15Lokomotiva – Dinamo sub. 17.30Inter – Hajduk ned. 15Osijek – S. Belupo ned. 17.30 Dinamo 22 18 3 1 46:11 57Rijeka 22 11 8 3 40:22 41Osijek 22 12 4 6 40:22 40Lokomotiva 22 10 6 6 35:20 36Gorica 22 9 5 8 28:27 32Hajduk 22 7 10 5 30:26 31S. Belupo 22 3 12 7 23:31 21Inter 22 6 3 13 23:47 21Istra 1961 22 4 5 13 21:38 17Rudeš 22 0 4 18 14:55 4

SLJEDEĆE KOLO (8.-10. ožujka): Rudeš – Inter (8. ožujka), Slaven Belupo – Hajduk, Istra 1961 – Gorica (9. ožujka), Dinamo – Rijeka, Osijek – Lokomotiva (10. ožujka).



Bišćan nije u prilici čuvati igrače od potencijalnih akumuliranih kartona koji bi dodatno oslabili momčad uoči maksimirskoga derbija s Dinamom iduće nedjelje.


– Da, to je tako. Ta priča stoji. Na žalost, ne možemo puno napraviti po tom pitanju. Moramo se koncentrirati na utakmicu protiv Istre 1961, ne na ono što dolazi. Ovi bodovi su nam jako bitni, pogotovo u razdoblju kad smo takvi kakvi jesmo, puni problema. Bodovi sad imaju dodatnu težinu. Dakle, razmišljamo isključivo o utakmici s Istrom 1961 – zaključio je Bišćan.