Strahonja o sudačkim greškama

Sudački ekspert u HRT-ovoj emisiji: “Poništeni pogodak Yatekea najveća pogreška VAR-a u Hrvatskoj”

Mateo Sučić

POGODAK KOJI NIJE PRIZNAT – Sterling Yateke i Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

POGODAK KOJI NIJE PRIZNAT – Sterling Yateke i Nediljko Labrović/Foto V. KARUZA

U takvoj situaciji je trebao dobiti mogućnost gledanja ukoliko je bila sumnja da je utjecao na suparničkog igrača. Tu se dogodio kuršlus u cijeloj proceduri - rekao je Strahonja



RIJEKA Marijo Strahonja, bivši sudac s FIFA-ine liste, a danas sudački ekspert u HRT-ovoj emisiji Stadion, osvrnuo se na posljednje događaje vezane uz suđenje na utakmicama HR Prve lige i analizirao tri sporne situacije s utakmice Šibenik – Rijeka.


– Vidljivo je da je sudac pogriješio, a dobro je prosudila VAR soba što se javila i dala mu je mogućnost druge prilike. Jasno je da je Menalo ovdje simulirao, međutim ovdje je igrač Rijeke trebao dobiti još žuti karton – rekao Strahonja o (ne)spornoj situaciji iz završnice prvog dijela kada je dosuđen pa poništen jedanaesterac na Luki Menalu.


Puno više polemike izazvao je nepriznati pogodak Steringu Yatekeu u 90. minuti.




– Jasno je da je VAR soba jako pogriješila iz razloga što je evidentirala krivog igrača. Čak je i igrač Šibenika igrao loptom. Kulenović je bio u poziciji zaleđa, ali niti je utjecao na igru, niti na suparničkog igrača, niti postigao pogodak… Definitivno krivo detektiran igrač od VAR sobe i poslana informacija glavnom sucu da se radi o zaleđu.


Ako se i radi o zaleđu, a igrač nije postigao pogodak, onda je upitno je li taj igrač utjecao na suparničkog igrača. U takvoj situaciji je trebao dobiti mogućnost gledanja ukoliko je bila sumnja da je utjecao na suparničkog igrača. Tu se dogodio kuršlus u cijeloj proceduri – rekao je Strahonja pa na pitanje voditelja Stjepana Baloga je li to najveći previd otkako je VAR uveden u HNL potvrdno odgovorio.


– Definitivno da!


Prokomentirao je Strahonja i kazneni udarac iz kojeg je Andrijašević pogodio remi u 101. minuti.


– S obzirom na njegov kriterij i prvi dosuđeni kazneni udarac zbog povlačenja na početku prvog poluvremena (kasnije poništen zbog zaleđa, op.a.) ovo definitivno je kazneni udarac. Sudac se nalazi na šest metara, jasno gleda situaciju… Svi znamo što se dogodilo u Rijeci, u ovom trenutku sudac je bio bez kriterija, VAR soba je bila bez kriterija i sve što se događalo je neprihvatljivo za nogometni teren. Sudac je nakon VAR protokola dobio mogućnost pregleda druge snimke i na temelju toga dosudio kazneni udarac – zaključio je Strahonja.


Kada je riječ o utakmici Lokomotiva – Rijeka Strahonja je dao za pravo svim odlukama glavnog suca Damira Batinića.


– Biti hrabri, preuzeti odgovornost za svoje odluke, suditi kao da VAR ne postoji. VAR je alat koji će im pomagati u jasnim i očiglednim pogreškama da se ne dogodi skandal. Ovako treba pristupiti svakoj utakmici, sigurno, koncentrirano, bez straha… Kvaliteta Batinića je neupitna – rekao je Strahonja.