Rujevička "penalijada"

Sudac Fran Jović je na Rujevici možda dosudio dva penala za Rijeku, a ne ponavljao isti…

Portal Novi list

Fran Jović i Fausto Budicin/V. KARUZA

Fran Jović i Fausto Budicin/V. KARUZA

Nakon prvog Čolakovog promašaja Rafa Paez je od Majkića odbijenu loptu napucao u ruku Tomaševića



RIJEKA Doista pravi raritet odigrao se na Rujevici nakon nešto više od sat vremena utakmica Rijeke i Istre 1961. Naime, Jović je u 62. minuti pokazao na bijelu točku, a vratar Puljana Lovro Majkić pročitao pokušaj Antonija Mirka Čolaka. No, Jović je ponovo pokazao na bijelu točku. Dojam je da je Majkić jednom nogom stajao na crti, kao i da nitko od igrača nije bitno ranije utrčao u kazneni prostor da bi omeo izvođača… Naravno, nameće se logično pitanje zbog čega je onda Jović ponovio kazneni udarac?


Jedino logično objašnjenje je da je zagrebački sudac zapravo dosudio dva kaznena udarca! Prvi put nakon što je Bosančić gurnuo Čolaka, a drugi put nakon što je Rafa Paez napucao od Majkića odbijenu loptu u ruku Tomaševića. Nije tu bilo namjere, Rafa Paez je htio izbiti loptu što dalje od gola, no činjenično pogodio je ruku svojega suigrača. Taj drugi penal Jović je potpuno opravdano ponovio jer je Andre Paez prerano utrčao u šesnaeserac.


Pokušali smo odgovor na ovu zagonetku potražiti u zapisniku utakmice, odnosno delegatskom izvještaju, gdje samo stoji da je Jović dosudio kazneni udarac za Rijeku u 62. minuti. Dakle, sudeći po tome nisu bili dva već jedan penal.


PRVI KAZNENI UDARAC


Dojam je da je u ovoj situaciji kod prve najstrože kazne sve čisto


RUKA TOMAŠEVIĆA


Paez je nakon što je Majkić zaustavio Čolakov prvi pokušaj napucao Tomaševića u ruku


DRUGI KAZNENI UDARAC


Kod drugog Čolakovog pokušaja evidentno je prijevremeno utrčavanje igrača Istre 1961