Elvis Scoria

Subotnji susjedski derbi je ključna utakmica i Rijeci i Istri za njihove ambicije

Denis Frančišković

Elvis Scoria/Foto Arhiva NL

Elvis Scoria/Foto Arhiva NL

 Rijeka se pobjedom u Puli može fokusirati na Kup, a Istri tada šanse za neodlazak u kvalifikacije padaju na minimum. U slučaju pobjede ona ima velike šanse, otvaraju joj se vrata prijevremenog ostanka jer neće ni Inter ni Slaven Belupo sve pobijediti - tvrdi bivši igrač i trener Rijeke i Istre



RIJEKA Istra 1961 i Rijeka ove subote na jugu poluotoka igraju još jedan susjedski derbi s pozamašnim ulogom. No, to su već tradicionalni odnosi snaga posljednjih godina u kojima Riječani visoko streme, a Puljani vode brigu oko sačuvanja statusa prvoligaša. Velike iznimke nema niti ovog puta, »bijeli« s Rujevice pet kola prije kraja žele dodatno učvrstiti poziciju doprvaka, »žuto-zeleni« s Drosine još uvijek se nadaju da mogu kao pretposljednja momčad izbjeći uvijek stresne kvalifikacije. Pobjeda bi i jednima i drugima bila velik zamašnjak u zanimljivoj završnici, remi bi bio mršava utjeha, poglavito Istranima. Porazi? Rijeci bi gubitak bodova zakomplicirao situaciju oko obrane drugog mjesta, poglavito kada se zna da je čekaju tri teške utakmice, redom s Dinamom, Osijekom i Lokomotivom. Istra bi po svemu sudeći svoje šanse za uplovljavanje u mirniju luku svela na minimum…


Rijeka i Istra 1961 kroz godine i desetljeća nužno su »naslonjene« jedna na drugu. Mnoštvo igrača prošlo je kroz momčadi i jednog i drugog kluba (Budicin, Pamić, Raković, Tadić, Linić, Kurtović, Čagalj, Iveša, Švrljuga, Lisjak, Jerneić, Križman, Dobrić…), a Elvis Scoria nakon igračke karijere u dresovima obaju klubova bio je i trener obje momčadi.


– Za Rijeku ovo može biti ključna utakmica da zadrži drugo mjesto. Ne vjerujem da Osijek ima snage pobjeđivati sve do kraja. »Bijeli« imaju svoju igru, ali gostovanje u Puli zna biti teško zbog same situacije Istre – analizira Scoria dodajući: – Domaćini su u situaciji da moraju dobiti utakmicu, nisu momčad koja igra u kontinuitetu, a sad im je velik hendikep što im ne igra Mierez. On im je glavni igrač, daje agresivnost u napadu i to je ogroman gubitak za Puljane.




Uteg uloga manji je na strani Riječana koji su u puno komotnijoj situaciji. A imaju i kvalitetu više…


– Rijeka se pobjedom u Puli može fokusirati na Kup, a Istri tada šanse za neodlazak u kvalifikacije padaju na minimum. U slučaju pobjede ona ima velike šanse, otvaraju joj se vrata prijevremenog ostanka jer neće ni Inter ni Slaven Belupo sve pobijediti. Zato je po meni ovo ključna utakmica i Rijeci i Istri za njihove ambicije. Rijeka drugo mjesto drži prije svega kontinuitetom dobrih rezultata koje nisu imale ostale momčadi iz vrha koje su igrale po sistemu »toplo-hladno« – dodaje Scoria.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU