Važno je vjerovati

Stuttgart je bio veći favorit protiv Rijeke 2013. godine nego Gent na Rujevici ovoga četvrtka

Portal Novilist.hr

Damir Mišković i Matjaž Kek neposredno nakon eliminacije Stuttgarta/Foto Arhiva NL

Damir Mišković i Matjaž Kek neposredno nakon eliminacije Stuttgarta/Foto Arhiva NL

Rijeka je prije šest godina imalo neznatno skuplju momčad od aktualne i uspjela izbaciti uglednog bundesligaša koji je tada u svojoj svlačionici imao preko sto milijuna eura u igračima, osjetno više nego GentRIJEKA Trener nogometaša Rijeke Igor Bišćan na presici uoči uzvratnog susreta s Gentom potpuno razložno ulogu favorita prepustio je belgijskom predstavniku. Gent je po svim paramterima pa i rezultatu iz prve utakmice u prednosti, no sve to ne mora ništa značiti. U nogometu ne pobjeđuje uvijek bolji i kvalitetniji! Uostalom, momčadi poput Rijeke su, žele li se plasirati u ugledno društvo, osuđene na tom zahtjevnom putu skinuti skalp neke kvalitetnije i bogatije momčadi. Uostalom, ne treba ići tako daleko. Dovoljno se prisjetiti da je u ljeto 2013. godine Rijeka iznenadila Stuttgart i izborila prvi put u povijesti kluba plasman u skupnu fazu Europske lige. Utakmica, koja je obilježila početak stvaranja moćne Rijeke pod vodstvom trenera Matjaža Keka i predsjednika Damira Miškovića, ostat će upamćena kao jedan od najvećih podviga u povijesti riječkoga i hrvatskog nogometa. Više zbog načina (pogodak Mujanovića u 90. minuti uzvrata) nego svega što se događalo u te dvije utakmice na travnjaku. Rijeka je bila bolja na Kantridi, a na Mercedes Benz Areni dovoljno dobra i hrabra da izbjegne poraz što je bilo dovoljno za prolaz.


Malo tko realan je nakon ždrijeba play off-a Europske lige od tadašnje momčadi Rijeke očekivao da će u dvije utakmice izbaciti  uglednog bundesligaša, no nakon prve utakmice pod legendarnim stijenama počela se među navijačima i igračima javljati vjera da je to moguće učiniti. Uostalom, nije zalud bijele u Njemačkoj bodrilo gotovo tri tisuće fanatičnih navijača! Navijači su počeli vjerovati nakon što su ih igrači i trener svojim hrabrim pristupom uvjerili da je sve moguće…


Rijekina tadašnja momčad prema transfermarktu bila je procijenjena na 23 milijuna eura. Najskuplji igrač bio je Anas Sharbini (2 milijuna eura). Stuttgart je tada imao na okupu preko sto milijuna eura u igračima u svojoj svlačionici. Aktualnu momčad Rijeke transfermarkt je procijenio na 21,2 milijuna eura, Rijeka ima u svojim redovima nekoliko igrača od dva i više milijuna eura (Pavičić, Čolak, Gorgon…). Aktualna Rijeka vrijedi prema transfermarktu nešto manje nego ona ekipa iz 2013. godine, ali zato Gent vrijedi osjetno manje nego Stuttgart prije šest godina – 83,95 milijuna eura. Sve ove brojke naravno ništa ne garantiraju, ali jasno pokazuju da pred Bišćanom i igračima nije nemoguća misija. Uostalom, Stuttgart je bio veći favorit protiv Rijeke na Mercedes Benz Areni u ljeto 2013. godine kada je morao stizati 2:1 s Kantride nego Gent ovoga četvrtka na Rujevici gdje Rijeka mora stići 2:1 iz prve utakmice u Belgiji.