Ivković&Scoria

TV stručni komentatori tvrde da umor nije ključan Rijekin problem: “Rijeka ima veliki broj kvalitetnih igrača koji moraju pružiti više”

Portal Novi list

Elvis Scoria i Tomislav Ivković/Foto PIXSELL

Elvis Scoria i Tomislav Ivković/Foto PIXSELL

Protiv Osijeka na klupi su počeli Štefulj, Murić, Lepinjica, Menalo, Drmić i Pavičić, koji pritom nisu igrali cijelu utakmicu u Gorici. Dakle, Rožman je imao prostora za mijenjati - tvrdi Elvis Scoria



RIJEKA Tomislav Ivković, stručni komentarot u HTV-ovoj emisiji Stadion i Elvis Scoria, stručni komentator zbivanja u Prvoj HNL u emisiji Prva liga na Arenasportu ovaku su vidjeli poraz Rijeke u Gradskom vrtu.


– Osijek je bio brži, agresivniji, bliži igraču… Zadavili su Rijeku, nisu im dali ni vremena, a ni prostora za razmišljanje. Rijeka osim prve šanse nije imala minimalne šanse da bi nešto napravila. Međutim, bez obzira na veliki broj utakmica treba reći da Rijeka ima veliki broj igrača i to se može nekako iskalkulirati. Broj utakmica ne može biti jedina isprika. Rijeka jednostavno nije na razini od prošle polusezone, a riječ je o istim igračima. Posebno se to odnosi na zadnju liniju. Ti igrači nisu u formi i nedaju više onu agresivnost, srčanost i borbenost koju su imali. Naravno da im nedostaje publika, ali Rijeka ima kvalitetnih igrača koji bi trebali pružiti više – rekao je Tomo Ivković i osvrnuo se na “Bjeličinu formulu uspjeha”, koja je slična onoj koju je uspješno primjenjivala Rijeka pod vodstvom Matjaža Keka.


– Filozofija je jednostavna: upravo ovako je Rijeka osvajala Kupove i bila prvak. Dakle, iskusni i kvalitetni igrači koji daju taktičku disciplinu i u svakom trenutku utakmice se znaju ponašati. Za taj model se opredijelio Bjelica, dovodi i dovest će još igrača koji odgovaraju njemu što se tiče taktičke discipline i izvršavanja zadataka na pozicijama koje su mu neophodne u momčadi. Tu su naravno i domaći igrači – rekao je Ivković.




Elvis Scoria prvo se pozabavio taktičkim aspektom derbija.


– Osijek se prilagodio taktici suparnika što je napravio o protiv Slaven Belupa. Ušli su u 3-4-1-2, faktički igrač na igrača. S Kleinheslerom su štopali zadnjeg veznog igrača Rijeke i htjeli igrati s dvije špice znajući da suparnička igra s tri stopera i dva beka i da se ta obrana tri pretvara u obranu pet kada je nisko. Tu su napravili pritisak i uspjeli u tome. To je Bjelica radio i u Dinamu. Rijeka je igrala u 3-5-2 s Kulenovićem i Andrijaševićem ispred. Problem je što je to dosta spora ekipa za gostovanje. Kulenović nije brz, a Andrijašević znamo da igra u međuprostoru. To znači da ti se transformacija može dogoditi samo kroz vezne igrače, a vrlo teško je igrati na posjed na gostovanjima. Jako su patili, govor tijela igrač je bio jako loš. Svaka prljava lopta, svaki odbijanac je bio na strani Osijeka. Osijek je od početka djelovao kao ekipa koja dominira i zasluženo je pobijedio – ustvrdio je nekadašnji trofejni trener Rijeke i osvrnuo se na Bjeličine i Rožmanove izjave nakon utakmice.


– Bjelica realno gleda na situaciju, zna da ga u svakoj utakmici čeka da mora igrati na rezultat tražeći maksimalno od svoje ekipe u taktičkom i tehničkom smislu, ali i na psihološkom planu znajući da nemaju pravo na kikseve. Ako žele ostati u utrci za naslovom prvaka moraju iz kola u kolo igrati samo na pobjedu. Što se Rožmanovih izjava tiče one su nerealne. Mora biti samokritičan. Svi znamo da je Rijeka odigrala puno utakmica i da je to teško. Međutim, Rijeka šest utakmica kući nije pobijedila nikoga. Sada su u situaciju da izgledaju jako loše. Uostalom, protiv Osijeka na klupi su počeli Štefulj, Murić, Lepinjica, Menalo, Drmić i Pavičić, koji pritom nisu igrali cijelu utakmicu u Gorici. Dakle, Rožman je imao prostora za mijenjati. Rožmanov zadatak je vratiti ekipu što se tiče igre, a ne da cijeli osvrt slušamo samo o fizičkoj snazi. To stoji u datom dijelu, ali ipak mora biti puno realniji i tražiti neke probleme u igri i kod sebe, te dignuti ekipu na razinu na kojoj može biti. Rijeka nije radna ekipa kao što se priča. Ekipa s Drmić, Menalom, Andraševićem, Menalom, Tomečakom, Pavičićem, Lončarom… nije radna ekipa. Očekujemo puno bolju Rijeku s puno realnim osvrtom na utakmicu, a ne samo priče o umoru – poručio je bivši napadač i trener Rijeke.