Alen Grgić

Strijelac drugog gola za Bijele u susretu s B36 Torshavnom: “Protiv Lillea trebat će nam naša najbolja izdanja”

Denis Frančišković

Alen Grgić slavi pogodak sa suigračima/V. KARUZA

Alen Grgić slavi pogodak sa suigračima/V. KARUZA

Svi znamo da je pred nama velika prepreka, da Lille ima vrijednost i kvalitetu. Nadajmo se našoj najboljoj izvedbi i gledamo na te utakmice pozitivno. Slažem se s trenerom, skupo ćemo prodati kožu, ali ne samo s njima - kaže Alen Grgić



RIJEKA Nogometaši Rijeke ostvarili su zacrtano. I ostali jedini hrvatski predstavnici u daljnjem natjecanju Konferencijske lige. Istina, Bijeli su imali i najlakši ždrijeb i put do doigravanja, no i trećerazredne i drugorazredne momčadi više nije lako izbaciti. Momčad B36 Torshavna s Farskih Otoka, čiji klubovi sve češće iznenađuju favorite, prezentirala se u dobrom svjetlu, u samo na refule zanimljivoj utakmici. Riječani su, s druge strane, igrali na kartu strpljivosti i pogrešaka protivnika i dočekali su svoja dva trenutaka. Marco Pašalić je u »murićevskom« stilu izveo korner za rano početno vodstvo, a Alen Grgić je prolaz potvrdio efektnim golom u smiraju utakmice kada je ionako sve bilo jasno. No svaka pobjeda je itekako važna na planu skupljanja bodova i poboljšanja koeficijenta.


Rijeka teče planski, na startu sezone zabilježila je šest pobjeda i jedan poraz, onaj od Hajduka u Jadranskom derbiju. No pritom je impresivna i gol-razlika od 22:3!


Lokosi i maraton


– Nadali smo se da će se gosti malo više otvoriti i dati nam više prostora. Jednostavno, da neće igrati u tako niskom bloku – kaže Alen Grgić, strijelac drugoga gola. – Uspjeli smo ih načeti i možemo biti zadovoljni, dobili smo obje utakmice. Jesu li nas nečime iznenadili? Pa bilo je dosta prekida i tih dalekih ubačaja iz auta. To oni znaju koristiti, ali bili smo spremni i na to. Teško je bilo izbjeći takav način igre, ali opet, nisu stvorili neku veliku priliku. U nastavku smo uzeli stvari u svoje ruke, igra je bila bolja i s više kombinatorike.




Riječani su u dva pretkola imali puno više problema s putovanjima nego s protivnicima. Odlasci na Kosovo i Farske Otoke bili su prave putešestvije pa i poseban doživljaj u kratkome vremenu.


– Naravno da put uvijek uzima svoje. Bude naporno i teško, malo se spava. A i uvjeti su bili potpuno drugačiji, od vremenskih do podloge. Trebalo se prilagođavati svemu tome, ali uspijevali smo. Dobro smo reagirali na sve to. Igranje po sparini nakon farskih deset stupnjeva? Pa mi smo nekako naviknuti na to, ovdje treniramo. Dobro su došla ona osvježenja tijekom utakmice.


Sergej Jakirović naučio je igrače da ne smiju »preskakati« utakmice. Za početak u nedjelju na Rujevicu stiže Lokomotiva u kasnom večernjem terminu od 21.05 sati. Momčad Silvija Čabraje je družina koja zaslužuje uvijek respekt.


– Znamo kako Lokosi igraju i ne očekujemo nimalo laku utakmicu. Neki igrači su im otišli, neki došli, znači, standarna i ozbiljna priprema kao i za svakoga protivnika. Teže nadigravanju? Nadamo se da će tako biti jer dosad nismo bili u nekoj situaciji da se moramo previše nadigravati. Lokomotiva cijelo vrijeme igra rasterećeno, nemaju neki veliki pritisak i zato su opušteni i opasni s loptom. Sve su to dobri, mladi igrači.


Start HNL-a ponudio je zanimljive rezultate. Dinamo je izgubio dosta bodova, Hajduk igra nešto bolje nego inače nošen gledateljima, a Osječani su dosta promjenljivi u svojim izvedbama. Forte im je nova Opus Arena.


– Prvenstvo je tek počelo, a i Europa, naravno, uzima svoje. To je normalno, neke momčadi krenu bolje, neke lošije, ali dug je to maraton. Jedino što mogu predvidjeti je jako velika borba za vrh.


Slavonski začin


Ritam četvrtak – nedjelja traži potpunu posvećenost nogometu. Po vrućinama nije lako igrati niti trenirati.


– Imamo širinu, ali i potrebnu kvalitetu. To je itekako potrebno kada se igra na dva fronta. Spremni smo za sve izazove. Prepoznatljivi napadački potencijal? I prije dolaska novih igrača pod Jakirovićem smo težili takvom nogometu. Prinove su pojačanja, vidi se njihova kvaliteta.


Pašalić, Ivanović, Čabraja, Grgić… daju slavonski štih momčadi. Slavonci su posljednje desetljeće Rijekinoj igri davali prepoznatljivost (Vargić, Jugović, Lešković… pa i Kvržić).


– Ima nas jako puno Slavonaca u momčadi. Tu su još i Goda i Mitrović. Ja bih rekao da je to još jedan začin za ovu momčad koji je čini, uvjeren sam, boljom.


Lille je odigrao tek jedno prvenstveno kolo, sutra pak igra domaću utakmicu s Nantesom. U neobičnom terminu od 13 sati.


– Svi znamo da je pred nama velika prepreka, da Lille ima vrijednost i kvalitetu. Pripremit ćemo se za njih. Nadajmo se našoj najboljoj izvedbi i gledamo na te utakmice pozitivno. Slažem se s trenerom, skupo ćemo prodati kožu, ali ne samo s njima. Nema predaje protiv nikoga pa niti protiv Lillea, profesionalci smo.


Grgić u posljednje vrijeme ulazi s klupe kao »joker« Bijelih, od pozicije desnog bočnog došao je na onu desnogkrilnog napadača.


– Pokrivam koju god poziciju treba. Već sam rekao da mi nije ništa strano, nisam još samo bio na golu. Sve drugo sam prošao. Tu sam da odradim sve što treba. Na desnom krilu sam krenuo kao mladi igrač, a igrom slučaja sam završio na desnom boku. Bio sam potom lijevo krilo, napadač, prednji vezni… Na moju sreću, dobro se snalazim.


Grgićev pogodak bio je efektan za oko. Dijagonala je sijevnula u rašlje vrlo dobrog vratara gostiju.


– Gol je gol. Nekada se i ne pita kako je postignut, to je sve rezultat momčadi i našeg načina igre. Asistirao mi je mladi Ilinković, koji je dobro odigrao, dao mi je još jednu loptu, ali nije ušla u gol – zaključio je Grgić.