Kvržić&Scoria&Skočić

Što o finalu Kupa između Rijeke i Lokomotive misle trojica bivših Rijekinih igrača i trenera? “Odlučit će detalji, ali će zasigurno nedostajati navijači”

Zoran Kvržić, Dragan Skočić i Elvis Scoria

Zoran Kvržić, Dragan Skočić i Elvis Scoria

Zoran Kvržić, Elvis Scoria i Dragan Skočić s Rijekom su osvajali Rabuzinovo sunce, a sva trojica su svjesni da "bijeli" u finalu nemaju lagan zadatak



RIJEKA Zoran Kvržić čovjek je za velike Rijekine utakmice. Od Europe do domaćih ogleda za trofeje uvijek je bio inspiriran kada je ulog bio velik. Uostalom, golovima je sudjelovao u osvajanju Rabuzinovog Sunca 2014. i 2019. godine.


– Sjećam se sjajne atmosfere u Puli, osjećali smo se kao da igramo kod kuće. To će sigurno Rijeci nedostajati u Šibeniku, Lokomotiva nema navijače pa bi svi koji bi došli navijali za Rijeku. Prazne tribine su sigurno hendikep, ali svakako vidim Rijeku kao kvalitetniju momčad i vjerujem da može do još jednog trofeja.


Ove sezone je bilo malo turbulentno, ali Rijeka i dalje igra dobar nogomet. Tko će biti čovjek odluke? Pavičić! Igra dobro u zadnje vrijeme, hvata formu, a kada je u formi onda mu nitko ne može uzeti loptu – kaže Kvržić.




U prošlogodišnjem finalu s Dinamom Kvržiću i suigračima nitko nije davao velike izglede.


– Svi su mislili da će to biti lagan posao za Dinamo, ali pokazali smo zube i osvojili Kup. Najviše zahvaljujući treneru, Bišćan je taktički nadmudrio Bjelicu, vidio slabosti Dinama u utakmici koju smo igrali 10 dana ranije u prvenstvu, odradio savršenu pripremu i pokazao nam kako iskoristiti mane »modrih«.


Čak bih rekao da smo mi taj finale dobili u prvenstvenoj utakmici kada je završilo 0:0, a Dinamo dominirao na Rujevici – dodao je Kvržić i otkrio je li lakše igrati protiv nekoga tko je papirnato izraziti favorit ili kada su na terenu dvije slične momčadi.


– Meni je uvijek bilo lakše kada mi vodimo igru. Protiv Dinama to nikada nije bio slučaj, uvijek smo se branili i čekali kontru. Mislim da je lakše kada su na terenu dvije izjednačene momčadi, kada možeš napadati…


Osvrnuo se i na svoja dva Kupa osvojena s Rijekom.


– Koji mi je draži? Teško je uspoređivati… Onaj 2014. bio mi je prvi trofej u karijeri, igrali smo na punoj Kantridi pa ne može stati u istu rečenicu s bilo čime drugim. Drag mi je i ovaj prošli Kup zbog Bišćana i momčadi, svi su nas otpisivali, a mi smo završili drugi i uzeli Kup.


ELVIS SCORIA


Elvis Scoria u klupskim će knjigama ostati upisan kao trener koji je Rijeku doveo do prvog kupa od neovisnosti Hrvatske i prvog nakon dugih 26 godina čekanja. Uoči sraza Rijeke i Lokomotive ne vidi favorita.


– Šanse su 50-50. Rijeka i Lokomotiva predstavljaju dva različita sistema igre. Rijekina je prednost jer zna osvajati trofeje, igrati velike utakmice, dok je prednost Lokomotive to što možda ima veću želju budući da se radi o prilici za osvojiti prvi trofej u klupskoj povijesti. Svjesni su da bi zlatnim slovima ostali zabilježeni u klupskim analima, za njih je ovo utakmica kojom pišu povijest – kaže Scoria koji je utakmicu stavio i pod taktičko povećalo.


– Rijeku očekujem u svom sistemu 3-5-2, Lokomotivu u uobičajenih 4-2-3-1. Bit će sigurno zanimljiva utakmica s taktičke strane, taj trenerski dvoboj će isto biti od velikog značaja i stvarno mislim da smo dobili jedno lijepo finale na kraju sezone i doista ne bih nikome dao nimalo prednosti.


Rijeka u ovom trenutku ovisi jako o Čolaku koji je igrač šesnaesterca, u toj zoni je ponajbolji igrač lige i iskorištava svaku sekundu. Tu je i Andrijašević koji dolazi iz drugog plana. Rijeka ima čvrstu veznu liniju, dva boka koji idu visoko… Lokomotiva može napasti preko krila, duplirati igru preko bokova, polušpicu koja se ubacuje i ima puno golova, dva zadnja vezna koja dolaze naprijed.


I Rijeka i Lokomotiva imaju svoja oružja koja će upotrijebiti i mislim da je jedina nepoznanica tko će imati bolji dan ili tko će se bolje prilagoditi na vrućinu.


Na Šubićevcu će biti bez publike, a Scoria svoje dvije finalne utakmice pamti pred punom Kantridom i punim Poljudom.


– Sjetim se tog finala, pogotovo uzvrata na Poljudu, velikog slavlja zbog osvojenog trofeja nakon 26 godina. Stvarno je bilo posebno, to su trenuci koji samo tada mogu biti tako posebni. Rijeka je u zadnje vrijeme osvojila puno trofeje i normalno da je sve malo drugačije – zaključio je Elvis Scoria.


DRAGAN SKOČIĆ


Dragan Skočić vodio je Rijeku u najšokantnijem finalu otkako je Hrvatskog kupa. Rijeka je u prvoj utakmici pobijedila Varaždin 4:0, uzvrat se činio samo formalnost no nije bio takav jer su »bijeli« u samoj završnici poraženi 5:1 čime su gotovo kompromitirali već osvojeni trofej.


– Taj moj finale ostat će uvijek obilježen onom uzvratnom utakmicom u Varaždinu na kojoj smo bili fizički i emocionalno prazni. Između dva finala u 12 dana smo imali derbije s Dinamom i Hajdukom. Danas se većina sjeća tog poraza, a malo ljudi se sjeća da smo pobijedili Hajduk 4:0 na Poljudu, remizirali s Dinamom na Kantridi, pa i u tom prvom finalu pobijedili 4:0 Varteks.


Taj uzvrat finala nam je došao kao četvrta utakmica u 12 dana, ja tvrdoglavo nisam želio kalkulirati i odmarati igrače uvijek smo izlazili sa najjačim sastavom i skoro smo to platili gubitkom kupa – prisjetio se Dragan Skočić koji je Rijeku vodio u dva mandata a danas izbornik Irana odakle će i osluškivati današnji finale.


Kada je riječ o njegovim željama za ishod finala Skočić je jasan. Emocije su, kada su »bijeli« u pitanju, jake i veseli ga svaki uspjeh.


– Kao Riječanin želim da Rijeka osvoji kup. To je moj klub i nadam se pobjedi!


Ipak, i sam je svjestan da je realnost drugačija, da za Rijeku to sigurno neće biti lagan zadatak, odnosno da Lokomotiva itekako ima svoje adute.


– Lokomotiva ima odličnu transformaciju nakon osvojene lopte, jaki su u toj pozitivnoj tranziciji zbog hitrih igrača koje imaju i Rijeka će morati dobro paziti na taj segment igre. Kao prednost Rijeke istaknuo bih igru preko bokova, mislim da Lokomotivi tu mogu napraviti problem i ta ti ubačaji sa strane mogu biti jako riječko oružje.


Sve u svemu mislim da će odlučivati detalji, inspiracija ili trenutak genijalnosti nekog pojedinca jer ne vjerujem da taktički netko može iznenaditi suparnika – zaključio je Dragan Skočić.