Kopenhagen vs. Rijeka

Stjepan Lončar pred utakmicu sezone: “Ključno je da svi vjerujemo kako je prolaz u grupnu fazu ostvariv cilj”

Mateo Sučić

Stjepan Lončar/Foto Arhiva NL

Stjepan Lončar/Foto Arhiva NL

Mišljenja sam da nismo daleko od Genta i Kopenhagena, jedna ili dvije situacije mogu odlučiti utakmicu i usmjeriti je u našu korist. Vjerujem da i oni imaju respekt prema nama - kaže LončarRIJEKA Rijeka je prošle sezone protiv Genta točno 115 sekundi bila u grupnoj fazi Europske lige. Toliko je, naime, vremena prošlo otkad je Jakov Puljić vodećim pogotkom zaostatak (1:2) iz Belgije pretvorio u riječku prednost, a Igor Plastun na drugoj strani rasplinuo snove »bijelih« o jeseni u Europi.


Nije bila tragedija, više je od dojma da je Igor Bišćan u tom trenutku izvukao najbolje od momčadi koju je imao na raspolaganju, Riječani su u te dvije utakmice bili pragmatični, pokušali na najbolji način sakriti vlastite slabosti i iskoristiti rijetke prilike koje su se ukazale. To je, na neki način i realnost riječkog prvoligaša, iznimka nije ni sutrašnje gostovanje u Kopenhagenu gdje će Rijeci trebati u najmanju ruku barem jednaki podvig kao i protiv Genta. Ali na Rujevici je raspoloženje dobro, nitko se ne razbacuje nerealnim izjavama i svi su itekako svjesni da će realnost biti traženje načina kako dodirnuti snove.


– Još u subotu su počele pripreme za Kopenhagen i mislim da smo ih dobro analizirali. Znamo protiv koga igramo, riječ je o jako kvalitetnoj momčadi, čvrstoj, pravoj skandinavskoj, koja je zadnjih godina u Europi pokazala kvalitetu samim time što redovito igra skupine tih natjecanja. Nama to može biti dodatni motiv, mislim da nam je prilika što se igra na jednu utakmicu, neće biti baš nikakvog kalkuliranja ni s jedne ni s druge strane – kaže Stjepan Lončar, veznjak Riječana i reprezentativac BiH, koji će biti važan adut u veznom redu momčadi Simona Rožmana.


Veliki san
Lončar je igrač od čijeg prinosa puno toga ovisi u igri »bijelih« kako u napadu, tako i u obrani pa će biti važna spona u zaustavljanju suparničke momčadi, što će ipak biti primaran zadatak Riječana.


– Imaju nekoliko odličnih pojedinaca, koji te u svakom trenutku mogu ugroziti, ali ako mi budemo čvrsti u obrani, mislim da možemo odgovoriti svim izazovima. Dobro smo se pripremili, tako da ćemo se u četvrtak sudariti glavom o glavu jer nemamo što izgubiti, a možemo samo puno dobiti. I nama igračima je ovo prilika za dokazivanje, Kopenhagen je favorit na papiru, a mi ćemo vidjeti gdje smo u odnosu na takvu momčad.


Budući da Karlo Bartolec kaže da je Kopenhagenu imperativ izboriti grupnu fazu, možda u tom pritisku s kojim će igrati domaćin, »bijeli« mogu tražiti svoju priliku.


– Ne znam kakva je situacija kod njih, ali znam da godinama igraju redovito u Europi, da im tu puno toga nosi. Ne znam kako gledaju na nas, ali nama je cilj uvjeriti ih da znamo i možemo igrati dobar nogomet.


Rijeka, za razliku od Kopenhagena, nije igrala utakmicu između dvaju europskih ispita, što je dobrodošlo u riječkoj svlačionici nakon iscrpljujućih 120 minuta protiv Kolosa.


– Odavno nitko od nas nije igrao 120 minuta, ali dobro smo se regenerirali, ozljede su nas, koji smo bili u kadru, zaobišle… Ali za ovakvu utakmicu u glavi ne postoji umor, mislim da nikome od nas ni ne dolazi na pamet, jer u jednoj utakmici klubu, navijačima i svima nama igračima možemo ostvariti veliki san.


Kopenhagen će biti veliki ispit za Lončara i društvo i zbog iskustva koje Danci imaju u igranju europskih utakmica.


– Takve stvari sigurno mogu raditi razliku, ali mislim da je drugačije kada se igra jedna utakmica. Gledali smo i njihovu utakmicu protiv Piasta, koji kao da se prepao tog pritiska Danaca u prvih 20 minuta. Baš idu na glavu, ne daju ti disati, ali pokušat ćemo pronaći rješenje i za takav način igre. Nema straha i nedoumica, moramo im smiriti loptu pa će biti prostora i da mi nešto napravimo. Vjerujem da i oni imaju respekt prema nama, znaju da im ne dolazi neka bezvezna momčad i siguran sam da ćemo ih u četvrtak u to i uvjeriti.


Motiv


Riječanima u tom smislu od pomoći može biti ogled protiv Genta u prošlosezonskom play-offu.


Gent se igrao na dvije utakmice, a mi smo ispali jer smo se povukli, a protiv bilo koje momčadi se teško braniti 45 minuta, a u uzvratu smo potonuli nakon što smo odmah ispustili vodstvo. Mišljenja sam da nismo daleko od Genta i Kopenhagena, jedna ili dvije situacije mogu odlučiti utakmicu i usmjeriti je u našu korist. Ključ prolaza je da svi zajedno vjerujemo da je prolaz u grupnu fazu ostvariv cilj.


Kaže Lončar i da je pobjeda protiv Kolosa, zbog načina na koji je ostvarena, dodatno ujedinila momčad.


– Takve pobjede puno znače za samopouzdanje, atmosferu, za potvrdu da je ono što radiš dobro i ispravno. Moramo na tome nadograditi utakmicu u četvrtak, odraditi ono što smo pripremili i iskoristiti svoje prilike. Nema se puno što ni mudrovati, igra se jedna utakmica protiv suparnika koji je na papiru kvalitetniji i uspješniji. Ako možemo pobijediti takvu momčad, zaslužili smo igrati europske utakmice cijelu jesen, ako ne možemo, čekat ćemo iduću sezonu za novu priliku. Ali nema većeg motiva od spoznaje da u 90 ili 120 minuta možemo dohvatiti ono za što radiš cijelu sezonu i naše su misli usmjerene prema tome – zaključio je Stjepan Lončar.