Robert Palikuča

Sportski direktor Rijeke uoči Maksimira: “U dobroj smo situaciji, ali nećemo biti glasni”

Denis Frančišković

Robert Palikuča/Foto PIXSELL

Robert Palikuča/Foto PIXSELL

Želja je što prije izgurati 60 plus bodova, koji već na određeni način vode u Europu. A kad to ostvarimo, onda ćemo ovisno o situaciji i redefinirati ciljeve - rekao je Palikuča



 RIJEKA Nogometaši Rijeke u jeku su priprema za premijerni proljetni sudar s Dinamom u Maksimiru. Za vrijeme onih umaških bilo je poprilično mirno u riječkom taboru, posljednjih dana i sati postalo je puno prometnije i zanimljivije. Neovisno o zimi, to ne treba posebno čuditi, približavanjem prijelaznog roka kraju za očekivati je da će rubrike izlaznih i ulaznih transfera biti sve popunjenije.


Rijeka kao i uobično radi u miru, ali ciljano i sa željom da u ovom dijelu godine dođe do dijela financijskog kolača koji će pomalo puniti budžet, da ciljano svede roster u manje okvire i naravno – da otvori šansu mladim igračima. S druge strane Robert Palikuča, generalni menadžer sporta, u suradnji s Antoninijem Čulinom, svojim pomoćnikom, radi i na osnaživanju kadra. Točnije, mogućem angažmanu igrača koji bi sa svojom svježom krvi i energijom učinili momčad još konkurentijom ostatku društva HNL-a koji tradicionalno ima najviše ciljeve. Dugoročno treba u cijeloj priči razmišljati i o Europi…


– Zadovoljni smo dosad učinjenim. Doveli smo jako perspektivne igrače Kukoča i Dujmovića, imamo ih priliku isprofilirati, pri čemu je bitno da imaju određenu minutažu i daljnji razvojni put. Čestić će biti top igrač za nas, on je već igrao u ozbiljnom klubu i za reprezentaciju. Pred njim je dobra karijera, ide tim putem – kaže Palikuča.




Hrvoje Smolčić prošao je pak liječnički pregled u Frankfurtu, klub je dobro prošao, jednako kao i igrač u neslužbeno transferu vrijednom dva milijuna eura. Zasad je to najbolji posao Rijekine struke po pitanju izlaznog transfera.


– Cijeli taj transfer bit će kasnije komuniciran, no sve je riješeno sa svih strana. Hrvoje zasad ostaje do kraja sezone u Rijeci. On je igrač Rijeke i tu ostaje. Odličan posao? Neka procijeni uprava kluba, mislim da nitko nije nezadovoljan u tom poslu. Smolčiću se pruža velika šansa u karijeri. Kad napravi taj posljednji korak u elitnu ligu, to će biti super. Ovakvi transferi iz HNL-a u dobre klubove samo pokazuju kvalitetu naših mladih igrača.


Galović na odlasku


Ivan Tomečak, jedan od senatora iz bijele svlačionice, kojem sredinom lipnja istječe ugovor, također je blizu nove destinacije. Riječ je o ciparskom prvoligašu Pafosu u kojem odnedavno na mjestu direktora radi i Ivan Mance. Očekuje se da će njegovim putem i Nino Galović.


– Istina, on putuje na Cipar i nakon liječničkog pregleda trebalo bi to sve biti riješeno. Već danas očekujemo još jedan izlazni transfer – znakovito najavljuje Palikuča.


Joao Escoval nije odradio niti dan umaških priprema zbog problema s virusom, ali i zbog ponude koja bi ga mogla odvesti u novu sredinu.


– On i njegovi agenti su u razgovorima s klubovima. U početku je imao virozu, sada indvidualno trenira i u pozadini rješava svoje stvari. Vidjet ćemo hoće li to uspjeti riješiti.


Klupska strategija jasna je poljednjih godina, cilj je što bolje prodati i zaraditi, a u isto vrijeme ne oslabiti momčad. Ove zime najviše su u fokusu Domagoj Pavičić, Robert Murić i Darko Velkovski.


– Zanimanje postoji za sve naše igrače. Nije tajna i nepoznato da smo klub koji se prati. No, uvijek se mora sve poklopiti za sve uključene strane. Može se nešto dogoditi već ovaj tjedan, a dosta igrača je otvoreno i prema drugim tržištima te se nešto po tom pitanju može dogoditi i u veljači i ožujku.


Rubrika dolazaka zasad je ispunjena mladim igračima uglavom iz obrane. I onda bi sljedećih dana mogla biti još bogatija.


– U završnim smo pregovorima oko zatvaranja jednog transfera, a nismo daleko niti od drugog. Blizu dolaska je desni bek, a stručni stožer želi još ojačati sredinu terena. Dosta smo daleko došli i po tom pitanju, ali u ovoj fazi stvari se znaju i okrenuti s obzirom na tržište. Vidi se to i po nekim drugim klubovima u Hrvatskoj. Neki transferi su označeni gotovima, a potom su »pukli«. Zato ne volim razgovarati o imenima.


Slučaj Stanić


Rijeka je jučer poslala i osmog igrača na posudbu u redove Hrvatskog dragovoljca, Marino Kukoč u kadru je riječkog trenera Dragana Tadića. Put Sigeta već su otišli Ivan Smolčić, Karrica, Hodža, Frigan, Galešić, Bristrić, Jurišić i posljednji Kukoč. Propozicije HNL-a pak dozvoljavaju najviše šest posuđenih igrača iz istoga kluba…


– S nekim igračima ugovori će biti raskinuti. Oni će biti registrirani za Dragovoljac.


Mato Stanić nije se uspio registrirati za Sigećane s obzirom na to da bi mu to nakon Širokog Brijega i Rijeke već bio treći klub.


– Stanić se vraća i to je moja odgovornost što to nismo dobro provjerili. On je imao već dva nastupa u Širokom i u cijeloj toj priči pogriješili smo s dokumentacijom. Eto, moja greška koja je naivna i nije dobra. Nije se smjelo to dogoditi, to ćemo sada korigirati.


Kako je prvi čovjek struke »iz ureda« zadovoljan pripremama i što očekuje od Rijeke ovog proljeća?


– U datim okolnostima intezivno se radilo. I ozbiljno. Bilo je i oscilacija u utakmicama, što se događa. Najvažnije je da mi budemo spremni u nedjelju protiv Dinama. Neovisno o poteškoćama koje smo imali u pripremama. Izvukli smo maksimum. Očekivanja? Guramo k našim ciljevima i imamo svoj put. Dobro je što smo na dva kolosijeka. U Kupu imamo domaću utakmicu, no ona je još daleko. Jedva čekamo da uđemo u taj ritam utakmica. Nećemo biti glasni, ciljevi su još daleko. Želja je što prije izgurati 60 plus bodova, koji već na određeni način vode u Europu. A kad to ostvarimo, onda ćemo ovisno o situaciji i redefinirati ciljeve. Idemo korak po korak. Sve u svemu, u dobroj smo situaciji – zaključuje Palikuča.