Bliže Europi

SPAS U ZADNJI TREN Nogometaši Rijeke teškom mukom matirali Varaždin u ogledu s dva lica

Denis Frančišković

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Bio je to riječki "hod po trnju", izuzetno loše odigrano prvo poluvrijeme, jedno od najlošijih u mandatu Gorana Tomića na klupi, pa veliko buđenje i preokret vrijedan novog bijega Hajduku na četvrtoj poziciji



RIJEKA Nogometaši Rijeke ostvarili su cilj i ostali u igri za Europu kolo prije kraja kada na Rujevici dočekuju Goricu. “Zacementirali” su Varaždince na posljednje mjesto i s novim gostujućim trobodom, drugim u nizu, napravili sve najbolje što se od njih očekivalo.


No, bio je to riječki “hod po trnju”, izuzetno loše odigrano prvo poluvrijeme, jedno od najlošijih u mandatu Gorana Tomića na klupi, pa veliko buđenje i preokret vrijedan novog bijega Hajduku na četvrtoj poziciji.


VARAŽDIN – RIJEKA 2:3

Stadion Varteks – Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) 6,5. Strijelci: 1:0 Obregon (34′), 1:1 Menalo (62′), 1:2 Capan (68′), 1:3 Drmić (79′), 2:3 Novoselac (84′). Žuti kartoni: Lončar (Rijeka), Obregon (Varaždin).




VARAŽDIN: Horkaš 5 (od 72′ Zelenika 5,5), Vuk 5,5 (od 79′ Posavec -), Novoselac 6, Pellumbi 5,5, Peco 6 (od 67′ Memija -), Elezi 5,5, Senić 6, Đurasek 6 (od 90′ Benko -), Postonjski 6,5, Hererra 6,5, Obregon 7.


RIJEKA: Nevistić 5,5, Tomečak 5,5 (od 46′ Liber 6), Capan 6, Escoval 6, Velkovski 5,5 (od 46′ Murić 6), Vukčević 5,5, Pavičić 6,5 (od 89′ Lepinjica -), Lončar 6 (od 81′ Mudražija -), Andrijašević 6, Menalo 6,5 (od 87′ Štefulj -), Drmić 7.

Bilo je to još jedno “hladno-toplo” izdanje Riječana, neshvatljivo oscilirajući pristup i igra u dva poluvremena, toliko da se za pobjedu strepilo do posljednjih sekundi kada su Varaždinci jurnuli po izjednačenje.


Rijeka je puno bolje otvorila ključno drugo poluvrijeme, u stvari kao da je na travnjak istrčala neka sasvim druga momčad. Pomogle su zamjene i drugačiji taktički pristup. Iz igre su izašli Tomečak i Velkovski, a ušli Liber i Murić dok je Vukčević zauzeo mjesto stopera. Bijeli su dobili puno na dinamici igre, jednostavnosti i okomitosti. Bilo je to vidljivo od prvih minuta. Tomićeva momčad stvorila je kontinuirani pritisak, sve češće bila u šesnaestercu i izvodila kornere. I upravo je to bio recept kojim su Riječani došli do preokreta. Dva kornera Pavičića s lijeve strane, dvije jako loše reakcije uže obrane domaćih i s(p)retna snalažljivost donijeli su Bijelima vodstvo. I to u razmaku od pet minuta


Prvo je (62′) Pavičić dobro ubacio, a Menalo se naklonio glavom i matirao Horkaša koji je ostao ukopan na crti – 1:1. Bio je to ujedno prvi udarac Rijeke prama golu. Minutu kasnije Lončarov udarac zaustavio je domaći blok, a u 67. minuti Rijeka je povela. Opet je iz kornera “asistirao” Pavičić, a u gužvi se najbolje snašao Capan i ugurao loptu u mrežu iz blizine – 1:2. I uvelike se iskupio za grešku kod primljenog gola.


Sjajni gol Drmića


Igra Varaždinaca poprilično se raspala, posebice kompaknost momčadi, a Rijeka sve više bujala. Razbudio se i Drmić, nakon opasnog udarca (75′), efektnim golom donio je Bijelima i ključno vodstvo. U solo akciji na desnoj strani prošao je dva igrača te pokraj Novoseleca iskosa efektno zatresao suprotni kut još neugrijanog Zelenike – 1:3.


I kad se činilo da je Rijeka bliže četvrtom golu, domaćini su smanjili omjer. Postonjski je u 84. minuti izveo slobodan udarac, a Novoselec se naklonio na petercu kraj Vukčevića i svladao neodlučnog Nevistića – 2:3.


U završnici i nadoknadi od čak osam minuta Varaždin je bacio sve na napadačku kartu. I stvorio dvije velike šanse, Bobanov udarac (90′) zaustavio je blok Escovala, a Senić (93′) glavom pucao malo kraj stative nakon korner.


Varaždin je zasluženo riješio prvo poluvrijeme u svoju korist, bio je bolji u svim elementima igre, opasniji, poduzetniji i okomitiji. Rijeke praktički nigdje nije bilo, Tomićevi igrači nisu uputili niti jedan udarac prema golu! Već od početka domaći su pritiskom preko Obregona i Herrere stavljali na muke nesigurnu riječku obranu koja je uz vezu teško iznosila loptu iz zadnje trećine terena.


Capanova greška


Posebno opasno za Nevistića bilo je u 16. minuti kada su u jednom napadu dva udarca završila u bloku u šesnaestercu. Tri minute kasnije Obregon je pokazao koliko je opasan dok vreba šansu. Pobjegao je Capanu i sjurio se prema vratima, a njegov bliski kontakt s Nevistićem u kaznenom prostoru sudac je okarakterizirao kao simuliranje pokazavši mu žuti karton.


Bili su to trenuci u kojima je igra Varaždinaca bila puno tečnija, domaćini su imali bržu izmjenu strana, a Rijeka se branila i imala velike probleme u organizaciji napada.


Gol je “visio u zraku”, a Capan napravio kardinalnu pogrešku u 34. minuti, Dodao je lošu povratnu loptu s lijevog boka prema Velkovskom koju je presjekao Obregon i ovaj put u novom susretu s Nevistićem, rutinski poentirao poslavši loptu s ruba šesnaesterca u sami kut – 1:0. Do odmora Varaždin je izgledao onako kako se očekivalo da bi trebala igrati Rijeka. No, domaći nisu dozvolili protivniku nikakav napadački gard, striktno su pokrivali igrače i ostavljali malo praznina u međuprostorima. Rijeka praktički nije mogla “disati”, ubačaji su bili konstantna opasnost, a obrana djelovala potpuno nesigurno.


Riječani su imali tek jedan korner i napravili nešto više prekršaja (8/5), sve ostalo bilo je u znaku momčadi koja spašava prvoligaški život. U prvom dijelu nije se moglo vidjeti da je Riječanima tako puno stalo do Europe.