Pablo Alvarez

Španjolski veznjak u redovima Bijelih: “Momčad krasi zajedništvo i nadamo se da će rezultati biti pozitivni”

Zlatko Horvat

Pablo Alvarez/D. KOVAČEVIĆ

Pablo Alvarez/D. KOVAČEVIĆ

Rijeka je veliki klub u hrvatskim okvirima. Moja očekivanja? Da na razini momčadi na najbolji mogući način ostvarimo ciljeve kluba. Pobjede uvijek daju više sigurnosti i samopouzdanja. Veselimo se tome! - kaže Alvarez



RIJEKA  Pablo Alvarez, 25-godišnji španjolski veznjak Rijeke, ostao je na klupi u porazu Bijelih od Lokomotive protekle nedjelje. Spuštene glave odšetao je sa suigračima do svlačionice, nadajući se da će u idućoj utakmici biti bolje. I za njega i za momčad. Ljevoruki igrač, rođen u Langreu, dvadesetak kilometara od Ovieda i tridesetak od mora i Gijona na sjeveru Španjolske, dobro se snašao na obalama Kvarnera.


– Rijeka mi se čini jako lijepim gradom. Ima sve što vam treba, planine su blizu mora. Za mene je jako ugodna i mirna – kaže Pablo Alvarez, zadovoljan i Rujevicom i onime što je tamo zatekao. – Klub je vrlo profesionalan. Ljudi koji svakodnevno rade čine ga boljim, sadržaji su jako dobri. Rijeka je veliki klub u hrvatskim okvirima.


Dobro je znao gdje dolazi. Godila mu je i činjenica da je klub s Rujevice i ranije bio zainteresiran za njega.


Razina iznad




– Volim gledati nogomet u raznim ligama, tako da sam imao saznanja o hrvatskom nogometu. U usporedbi s Bugarskom, mnoge momčadi igraju vrlo sličnim stilom, ali možda je hrvatska liga na tehničkoj i fizičkoj razini jednu razinu iznad.


Ispadanje u drugom pretkolu Konferencijske lige od Djurgardena, nesretni remi s Goricom, zatim poraz od Lokomotive, prvi prvenstveni, sugerira da se momčad Dragana Tadića još traži. Jedna od kockica pobjedničkog mozaika trebao bi biti i Alvarez.


– Ovo će biti netipična sezona zbog stanke za Svjetsko prvenstvo. No, momčad je svakim danom sve bolja, krasi je zajedništvo i nadamo se da će kratkoročni rezultati biti pozitivni. Moja očekivanja? Da na razini momčadi na najbolji mogući način ostvarimo ciljeve kluba. Na individualnoj razini želim se dokazati u momčadi i nastaviti dizati svoju igračku razinu.


Real i Luka


Pobjeda nad Slaven Belupom donijela bi mir u svlačionicu Bijelih. Prva kola pokazala su da će se bodovi teško osvajati, čak i kod momčadi koje su kandidati za ispadanje.


– Pobjede uvijek daju više sigurnosti i samopouzdanja za momčad. Veselimo se tome!


Prošao je juniorsku momčad Villarreala, B momčad Alavesa. Ali jedna je španjolska momčad u srcu.


– Moj najdraži klub je Real Madrid. Favorit je u svim natjecanjima i uvijek je gladan trofeja. Luka Modrić? Luka je jedan od najboljih veznih igrača posljednjih godina. Nadajmo se da će moći što dulje produžiti svoju karijeru. Veliko je zadovoljstvo vidjeti ga na terenu.


Španjolska je dala velikane nogometne igre, ali i jednu posebnu skupinu veznjaka.


– Naravno, to su Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, Sergio Busquets. Jedan od njih je uvijek privlačio moju pozornost. Xabi Alonso. Njegovo kretanje, njegove duge lopte, to je uvijek bilo nešto posebno.


Brojke i slova

Nogometaši Rijeke u nedjelju dočekuju Slaven Belupo, u već uobičajenom terminu za Bijele od 21 sat, u utakmici petoga kola SuperSport HNL-a. U taboru Bijelih izračunali su da će to biti 88. međusobna utakmica od hrvatske samostalnosti. Rijeka je upisala 39 pobjeda, 33 ogleda završila su remijem, a Slaven je slavio u 15 utakmica. Rijeka je u posljednjih šest prvenstvenih utakmica upisala pet pobjeda i jedan remi. Zanimljivo, Bijeli su bez poraza protiv Koprivničanaca u posljednje 22 domaće utakmice. Posljednji poraz datira još s Kantrdie 31. rujna 2009. godine (2:3), kada je domaće vodio Zoran Vulić, a goste sadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.


Listu strijelaca predvodi Marijo Dodik (9) ispred Ahmada Sharbinija (7), Josipa Drmića i Admira Hasančića (6).


Kada su u pitanju treneri, zanimljiv je podatak da je Matjaž Kek vodio Rijeku u 22 prvenstvena nastupa upisavši 11 pobjeda i 11 remija, dok je jedini poraz doživio u polufinalu Kupa Hrvatske 5. travnja 2016. godine (0:3), nakon što su prvi susret Bijeli dobili 2:1.