Adam Gnezda Čerin

Slovenski reprezentativac u veznom redu Rijeke: “Nije nikad lako igrati u Šibeniku, ali puno ovisi o nama”

Denis Frančišković

Adam Gnezda Čerin/Foto PIXSELL

Adam Gnezda Čerin/Foto PIXSELL

Znamo što moramo napraviti za uspjeh i kako moramo igrati - tvrdi Čerin



RIJEKA Nogometaši Rijeke »prisilan« odmor iskoristili su za odigravanje međusobne utakmice i pripremu za gostovanje u Dalmaciji. »Operacija Šubićevac« ima pečat jako ozbiljne i važne utakmice, neovisno što Bijeli odskaču kvalitetom ispred Narančastih, Adamu Gnezdi Čerinu i društvu jasno je da će se morati dobro oznojiti za bodove u Krešimirovom gradu.
Utakmica dolazi uoči stanke zbog posljednjeg reprezentativnog ciklusa kvalifikacija, a u pauzi Bijeli 13. studenog moraju još u goste Orioliku u posljednjoj utakmici osmine finala Kupa Hrvatske. Sve u predvečerje još jednog zanimljivog Jadranskog derbija, Hajduk je gost Rujevice već 21. studenog.


– Stanka od četrnaest dana je duga, a iskoristili smo je za međusobnu trening utakmicu. Tu je bio malo veći napor, ali dobro i naporno smo trenirali cijelo vrijeme – kaže Adam Gnezda Čerin, slovenski reprezentativac i zadnji vezni igrač Rijeke. – Mislim da smo se dobro spremili za Šibenik, ali treba priznati da nas je malo poremetila ova stanka. Stvarno smo bili i još uvijek smo u dobroj formi. Utakmica s Osijekom dolazila je u dobrom trenutku za nas. No, na te stvari jednostavno ne možemo utjecati.


Koliko god je Rijeci odgoda s Osječanima poremetila planove zbog nedjeljnog termina, toliko se možda i dobro uklopila u prosinački program. Rijeka će tada, naime, odigrati četiri utakmice i sve odredom na Rujevici. Počev od Hrvatskog dragovoljca (4. prosinca), Osijeka (8. prosinca) do Gorice (11. prosinca) i zaključno Istre 1961 (18. prosinca). Uz navijače, to bi mogao biti Rijekin forte na kraju godine.




– S podrškom navijača to će sigurno biti plus za nas. To trebamo okrenuti na svoj mlin, a uvjeren sam da na krilima navijača možemo napraviti dobar niz. No, sada samo razmišljamo o Šibeniku.


Pametni i iskusni


Šibenik je pretposljednje prvenstveno gostovanje Bijelih, 27. studenog Rijeka mora još u Koprivnicu.


– Šibenik je u fokusu, još ćemo danas napraviti neke detalje i analize s trenerom. Znamo što moramo napraviti za uspjeh i kako moramo igrati. U tom smjeru su išli i treninzi. Vidjeli smo na Rujevici da je riječ o jako nezgodnoj momčadi, pogotovo ako nismo na pravoj razini. Imaju brze i kvalitetne igrače prema naprijed koji mogu napraviti razliku. Uz to i dobar pas. Znamo njihove kvalitete, ali i gdje su lošiji i gdje to možemo iskoristiti. Nije lako tamo igrati, ali puno ovisi o nama i kakvi ćemo biti. U svakom slučaju, spremni smo.


Šibenčani slove kao izrazito domaćinska momčad. Od Bijelih se očekuje da ne upadnu opet u rezultatski minus, već da budu na tragu kompaktnosti kao u posljednjoj utakmici u Kranjčevićevoj.


– Puno je bilo tih utakmica u kojima smo hvatali rezultat. To nam se posebno vani ne smije događati jer je teško u gostima okretati utakmicu. Mi smo to puno puta uspjeli, ali znamo da neće ići svaki put. Bitno je zato da iza držimo nulu i da dobro uđemo u utakmicu i prvi zabijemo gol. Onda je puno lakše, imaš svoj ritam i svoju igru. To je nekako put da počnemo u nizu pobjeđivati.


Sedam igrača ima dva žuta kartona i pod prijetnjom je suspenzije. A Jadranski derbi svakako nitko ne želi propustiti.


– To je također stvar o kojoj moramo voditi računa. Ali bodovi su važni i neće se zbog toga sigurno nitko sada štediti. Dat ćemo svi sto posto pa ćemo nakon utakmice zbrajati što nam je to donijelo. Naravno, u nekim trenucima moramo biti oprezniji, da ne dobivamo žute zbog nekih nepromišljenosti i gluposti. Dovoljno smo pametni i iskusni da to učinimo.


Gnezda Čerin u Kranjskoj Gori je ozlijedio rame. Ozljeda se dugo vukla, jedno vrijeme izbacila ga iz kolotečine utakmica.


– Sad je već duže vrijeme sve OK, a radim puno i na planu prevencije da tako i ostane. Bila je to neugodna ozljeda, nikad prije nisam doživio nešto slično. Bilo je teško to za liječiti i dugotrajno. Uz to nema niti puno načina tretmana te ozljede. Bol odlazi s vremenom, a bilo je stvarno neugodno nekoliko mjeseci. Bio sam stalno u nekom grču. Baš sam sretan da je to iza mene.


Sloboda i Dinamo


Čerin i Pavičić starosjedioci su vezne linije kao srca momčadi. Sada im se priključio Selahi, koji se sve više nameće.


– Suradnja je jako dobra u vezi, a vjerujem da nas trojica možemo puno dati ovoj momčadi. Zadovoljan sam s njima, ali i ostatkom momčadi. I to kako treniramo i kako izgledamo u utakmicama. Na nama je da to zadržimo i podižemo momčadski duh te radimo jedan za drugog. Kad smo takvi, stiže i nagrada u napadu. A bilo je jako efektnih golova. Mislim da sve to dolazi iz te naše povezanosti i igre. I to je pravi put za uspjeh.


Pojedinačni razgovori s trenerom Tomićem svakako se tiču i Adamove slobode u igri prema naprijed.


– Već sam rekao više puta da volim kad imam više slobode u igri. Volim otrčati i u napadačku akciju, a vjerujem i da tu mogu pridonijeti. No, to je opet stvar taktičkih rješenja. Tu ima još dosta prostora za rad i napredak, a onda neke stvari dolaze same po sebi u igri u oba smjera.


Pogled na ljestvicu u prvi plan baca Dinamo, Rijeku i Osijek s po 27 bodova. Zanimljivo je već sada, a moglo bi biti još zanimljivije…


– Neizvjesno je i smatram da se to sviđa svima, od navijača, nas igrača do javnosti i medija. To je odlična stvar za hrvatski nogomet, sigurno nije niti izbliza onako kao kad već Dinamo bježi deset bodova na polusezoni. To je znak i da je HNL sve kvalitetniji i da je više momčadi koje se mogu boriti za prvaka. Jako mi je drago da je to tako, a sad je samo na nama da to zadržimo. Za dugoročne prognoze je prerano.


Dinamo kao vjerojatni protivnik četvrtfinalu Kupa? Rijeka je zadnjih godina imala recept za Modre u borbi za Rabuzinovo sunce.


– Dinamo u Maksimiru je svakako neugodan ždrijeb. Ali opet, to je natjecanje u kojem smo u prošloj sezoni osjetili na svojoj koži kako netko kao Istra može nas kao favorite izbaciti na putu u finale. A Dinamo opet moraš kad-tad izbaciti ako želiš podignuti taj trofej. Izbacimo li ih, onda će nam biti i puno lakše na putu prema trofeju. S jedne strane možda je i ovako bolje, a kad bude vrijeme za to, sigurno ćemo se spremiti što bolje i ono što se kaže, krenuti »na glavu« za prolazak – zaključuje Gnezda Čerin.


Zadovoljstvo zbog poziva Keka

Adam je dobio i reprezentativni poziv Matjaža Keka, Sloveniju u skupini s Hrvatskom čekaju utakmice u gostima sa Slovačkom i domaći ogled s Ciprom na završetku kvalifikacija za SP.


– U ponedeljak nas čeka okupljanje, a u prvoj utakmici nemam pravo nastupa zbog kartona. Uvijek mi je drago kad dobijem takav poziv, to je nekako san svakog nogometaša da igra i predstavlja svoju zemlju. Drago mi je što ću biti s njima na okupu, a u isto vrijeme morat ću propustiti kup ogled s Oriolikom. No, mislim imamo širok kadar da to odradimo bez većih problema – kaže Adam.