Zajedno do pobjede

Slovak Vlado iz Bratislave veliki je navijač Rijeke: ‘Veselim se utakmici, vjerujem da prolazimo PAOK’

Edi Prodan

Vlado Oravec je Slovak, živi u Bratislavi. Na Rujevici smo se sastali uoči prošlonedjeljne utakmice Rijeke i Šibenika



“Punih sam deset godina uzastopni gost Crikvenice. Jako nam je lijepo u njoj ljetovati. Ove smo godine supruga i ja stigli s unucima, a ono što je posebna privlačnost našem dolasku u Crikvenicu – nogometni je klub Rijeka. Uz Spartak iz Trnave i Liverpool, Rijeka je također moj omiljeni klub. Uvijek kad sam na ljetovanju idem barem na jednu od utakmica Rijeke, ovog puta čak na – dvije!


Vlado Oravec je Slovak, živi u Bratislavi. Na Rujevici smo se sastali uoči prošlonedjeljne utakmice Rijeke i Šibenika. Iako je imala zadnji večernji termin, onaj u 21 sat, Vlado je iz Crikvenice krenuo već u 18 sati.


– Pusti, znaju u prometu biti jako velike gužve. Volim na miru, polako magistralom kao i pronaći parking prije gužve. Uostalom jako mi je lijepo i vrijeme prije utakmice koje provodim u druženju s vama, navijačima Rijeke. Nogometne teme ne poznaju granice, a k tome, jedni druge razumijemo i kad svatko od nas govori svojim jezikom, ističe Oravec.




I inače, Rijeka ovog ljeta, na hrvatskom i međunarodnim utakmicama ima jako puno stranih posjetitelja, turista koji su još istaknutiji i primjećeniji jer je zbog kovid propisa domaćih navijača u vrlo skromnom broju. Primjerice u nedjelju samo 2,2 tisuće od čega je stranaca bilo desetak posto. Prednjače Nijemci, ne nedostaje Austrijanaca, Nizozemaca, Čeha, ali na drugoj su poziciji svakako navijači iz Slovačke. Pa je tako na tribini I3 bilo je i jedno slovačko upoznavanje – Vlado Oravec s ocem i sinom Šimonom i Romanom Hercom. Koji su, da priča bude zanimljivija, bili uvjereni kako se igra na – Kantridi.


– Predivan vam je taj stadion, na nevjerojatnom je mjestu, bili smo uvjereni da su na njemu utakmice. Na kraju smo – zakasnili na Rujevicu, sa smijehom su nam ispričali Šimon i Roman.


– Mi Slovaci volimo nogomet, meni je oduvijek u srcu i Liverpool. Supruga mi je za 60. rođendan darovala odlazak na utakmicu Liverpoola i Barcelone. Volim i našu reprezentaciju, kao i vašu koja je bila odlična u Rusiji. Pali ste kvalitetom i vi i mi, ne znam kako će završiti naši međusobni kvalifikacijski ogledi, no na Euru se nešto i nismo iskazali, nastavlja Vlado.


Utakmicu protiv Šibenika je pratio iznimno minuciozno, znalački. I manje ostrašćen od nas koji na terenu vidimo uvijek samo Rijeku.


– Jako je dobar ovaj Šibenik, nisam ih pratio, ali igraju baš dobro. Imat ćete velikih problema do kraja, istaknuo je na poluvremenu i kao da je najavio Šibenikovo vodstvo u 47. minuti.


Ipak sve se okrenulo kad su u igru ušli Drmić i Bušnja, Vlado se zajedno s nama jako veselio golovima i pobjedi Rijeke.


– Znaš, baš sam sretan što ovdje ostajemo sve do kraja vikenda tako da mogu u četvtak i na utakmicu protiv PAOK-a. U, bit će to velike bitka! Rijeka je snažna, moćna, samouvjerena. Šibenik je odigrao odličnu utakmicu, ali kad je Rijeka odlučila podignuti kvalitetu i otići po pobjedu, učinila je to u desetak minuta. Jako bih volio da bude pobjeda, ali i PAOK je velika ekipa. U svakom slučaju za sve ljubitelje nogometa bit će to prava poslastica, dodao je Oravec.


I krenuo s nama sa stadiona, nazdraviti.


– Bio sam profesionalni vozač, vozio sam putničke, izletničke autobuse tako da je moj stav uvijek isti – nema piva do se vozi. Samo vi nazdravljajte, meni donesi mineralnu, kategoričan je Vlado.


Poštujemo, ne nazdravlja se uostalom sa sadržajem nego s osobom. Pa neka tako bude i u četvrtak. Na u cijelosti ispunjenom stadionu. I da, vjerujemo da će opet biti poprilično naših gostiju, turista baš kao što će nam u nadmetanju pomoći naš dragi Slovak Vlado Oravec koji za utakmice Rijeke ima i posebni dress code – sportske hlačice slovačke nogometne reprezentacije i bijeli dres Rijeke.


– Tako je najbolje, pa prijatelji smo, dobro se razumijemo, mi Slovaci i vi Hrvati.


Tako je Vlado, vidimo se u četvrtak. Najmanje dva sata prije utakmice. Zajedno do pobjede.