Veldin Hodža

Sjajni riječki veznjak: “Potrudit ćemo se da to bude naša nedjelja u Maksimiru”

Denis Frančišković

Veldin Hodža/Foto PIXSELL

Veldin Hodža/Foto PIXSELL

U zadnje dvije utakmice igram desnog veznog, više ofenzivnog postavljenog. Trener me je tu vidio i nema problema, mogu to odraditi na zadnjem ili prednjem veznom. Najbitnije mi je da dam svoj maksimum pa kako bude - rekao je Hodža



RIJEKA Rijeka je definitivno hit proljeća, u tome će se složiti čak i brojni navijači najuže konkurencije. Nakon skromnih predstava Dinama i Hajduka protiv Varaždina i Rudeša, Bijeli su protiv Lokomotive, koja je čak na startu prezentirala puno više od Modrih i Bilih, ostavili dojam momčadi koja igra najbolji nogomet. Riječani od startnog gostovanja kod Gorice pokazuju da imaju glavu i rep, najbolje izbalansiranu momčad i kvalitetu na čvrstim temeljima. Ova momčad nije od jučer, nakon prošlog zimskog preslagivanja ljetos je dobila još pedantniji štih i kvalitetu više na svakoj poziciji.


 


Ono što dodatno može razvući osmijeh na lice trenera Željka Sopića je novousađeni gard. U Rijekinoj igri puno je okomitosti, kombinatorike pa i vica, a posebno je impresivan kontrolirani temperament i pobjednički mentalitet momčadi. I koliko god je momčad postala klapa, profesionalnost je na visokoj razini. Igrači bez pompe i velikih izjava napuštaju utrobu stadiona nakon svake pobjede s prepoznatljivim, pomalo njemačkim načinom razmišljanja. Kao nakon svakog dobro obavljena posla. Bitan je to plus u vrijeme dok Rijeka ima lidersku ulogu i više ne krije ambicije o naslovu koje su jesenas bile sramežljive.




– Sigurno da smo radosni zbog ove pobjede, znamo koji je naš put, a i cilj. Dobro je što smo u prvom poluvremenu zabili dva gola, a u drugom smo se malo povukli, ne znam iz kojeg razloga – kaže Veldin Hodža, 21-godišnji vezni igrač Bijelih i U-21 reprezentativac. – Na kraju smo sve zaokružili na najbolji mogući način. Lokomotiva je odlična momčad koja igra jako dobar nogomet i bilo je teže nego što je možda izgledalo s tribina.


Zadržati ritam


Trener Sopić je znakovito istaknuo da je trebalo izbjeći način igre koji najviše odgovara gostima. Tu se prije svega misli na puno trke i tranzicije u oba smjera.


– Pripremali smo se kako napasti Lokose, i to nam je uspjelo. Na kraju smo zabili i četiri pogotka. Želimo samo nastaviti u ovom ritmu.


Veldin je zaigrao u paru s Frukom, ofenzivnije postavljen, zapravo na neki način preuzeo ulogu ozlijeđenog Jankovića.


– U zadnje dvije utakmice igram desnog veznog, više ofenzivnog postavljenog. Trener me je tu vidio i nema problema, mogu to odraditi na zadnjem ili prednjem veznom. Najbitnije mi je da dam svoj maksimum pa kako bude. Meni odgovaraju oba sustava. Sve je na treneru.


Hodžin gol s 25 metara u kut Čavline bio je poprilično efektan. Zapravo kirurški precizan za prizemljenje Lokomotive i izbacivanje s kolosijeka nepobjedivosti.


– Prvo sam pogledao sa strane da vidim je li netko bio blizu mene, bilo je dosta praznog prostora i opalio sam. Lijepo je lopta ušla u gol. Sretan sam zbog toga – dodaje Veldin.


Rijeka ima stopostotan bodovni učinak ovog proljeća. Dojam je da ju je teško zaustaviti…


– Radimo naporno i kvalitetno. Imamo i odlično ozračje te znamo koji je naš cilj. Idemo iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, to je jedini ispravan put.


Priprema


Dinamo je do subote popodne bio »zabranjena tema«. No, veliki derbi u kojem Bijeli nakon dugo vremena nastupaju s pozicije u najmanju ruku ravnopravnog protivnika je pred vratima.


– Teško je to gostovanje. Znamo kakva je Dinamo momčad, bez obzira na lošije rezultate u posljednje vrijeme. Sad je najvažnije prvo se dobro odmoriti pa napraviti dobru pripremu i analizu. Idemo pokušati uzeti tri boda. Modri su protiv Betisa odigrali jako dobro, pobijedili su i želim im svu sreću u nastavku. Neka prođu dalje.


Rijeka u prvoj utakmici u Maksimiru, koju je izgubila 2:1, nije bila sjena posljednjih izdanja. Praktički osim gola Pašalića nije viđeno ništa dobro, momčad je ušla u »modri mlin« iz kojeg nije bilo povratka. Na Rujevici je bilo puno bolje, bod je pogodio Mitrović u završnici za pravedan remi (2:2).


– Ta prava utakmica u Maksimiru je prošlost i znamo što nije bilo dobro. Tadašnja i sadašnja situacija potpuno su drugačije. Još smo narasli kao momčad, dobili dodatnu atmosferu i dat ćemo sve od sebe da to bude naša nedjelja.


Rijeka iz utakmice u utakmicu dokazuje da su njene pričuve »zlatne«.


– Svaki igrač u momčadi osjeća se bitnim. A i trener to stalno govori. Jednako su važni oni koji startaju i oni koji ulaze s klupe. Ove igre rezultat su i takvog promišljanja.


Prognoze su kao i uvijek nezahvalne, a pritisak u ovoj situaciji pozitivan.


– Svaka je utakmica važna, a bodova još puno u igri. Jako je teško nešto detaljnije prognozirati. Nama je najvažnije da gledamo samo sebe u toj utrci i da zadržimo ovu putanju. Pritisak? Nema onog uobičajenog, ali sad kada vidimo priliku, naravno da je želimo zgrabiti – zaključuje Hodža.


Naslov s Rijekom dječačka želja

 


 


Rijeka je u svibnju 2017. osvojila naslov uvjerljivom pobjedom nad Cibalijom. Gdje je tada bio Veldin?


– Tada sam bio iza gola i skupljao lopte ispod tribine gdje su bili gostujući navijači. Bio sam na toj utakmici kad je potvrđen naslov, a moja je želja od djetinjstva osvajanje titule s Rijekom. Tu sam od šeste godine i prva želja mi je bila da zaigram za prvu momčad. Normalno je da s vremenom dolaze i druge želje. Mi smo na dobrom putu i nadam se da će se i ta želja ostvariti. Nastojat ćemo i u Kupu dogurati što dalje, zašto ga ne i osvojiti, ali nećemo se sada s time opterećivati. Na kraju sezone podvući ćemo crtu i vidjeti što smo napravili – kaže Veldin.