Rijeka vs. Varaždin

Simon Rožman upozorava uoči Varaždina: “Igre u HNL-u će svakom igraču biti kvalifikacije za europske utakmice”

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Simon Rožman/Foto Arhiva NL

Domaće prvenstvo nam je jako važno, a u Europi ćemo pokušati prezentirati najbolje što imamo i možemo pa ćemo vidjeti do kuda će nas dovesti - rekao je Rožman



RIJEKA Nogometaši Rijeke današnjom utakmicom protiv Varaždina (Rujevica, 17.05 sati) otvaraju zahtjevan dio sezone u kojem ih čekaju obračuni na dva fronta. Za Europu koja je pred vratima Riječani traže zalet kroz domaće prvenstvo, nakon trijumfa protiv Slaven Belupa i sigurnog prolaska u Kupu Hrvatske, »bijeli« žele zadržati pozitivan impuls pred dolazak Real Sociedada idući četvrtak.


Ipak, Varaždin je primaran, reprezentativna stanka na Rujevici je odrađena u miru i tišini, prilike za uvođenje nekih velikih novosti zbog izostanka nekih od standardnih prvotimaca (Nevistić, Velkovski, Lončar, Kulenović) nije bilo i trener Simon Rožman priželjkuje da je njegova momčad ostala na razini na kojoj je otišla na stanku.


– Nadam se da u ovoj reprezentativnoj stanki nismo napravili korak unatrag. Puno igrača je bilo u raznim reprezentacijama, a najčešće se vraćaju umorni i ozlijeđeni pa se nadam da će nas ovo zaobići i da će priprema biti dobra za ono što nas čeka. S igračima koji su bili tu pokušali smo zadržati zajedništvo i radili smo na konceptu i modelu igre koji želimo slijediti – kaže Rožman, kojem je pripremu za sve što slijedi uvelike olakšalo ovo zadnje razdoblje.


Respekt




Pobjeda protiv Kopenhagena i plasman u grupnu fazu Europske lige izazvali su val pozitivnih reakcija, dobra energija koja se protiv Slaven Belupa okupila oko Rujevice može biti značajan poticaj za ono što slijedi.


– Atmosfera je dobra zbog zadnjih igara i rezultata, bilo mi je važno da se svi novi igrači dobro osjećaju i moram ih pohvaliti jer se kvalitetno radilo, a na kraju će utakmice pokazati što je donijela ova reprezentativna stanka.


Varaždin nije suparnik za podcijeniti, tri poraza, od Osijeka, Hajduka i Dinama, ne smiju zavarati Riječane.


– Jako respektiramo Varaždin, vidjeli smo kako su namučili Dinamo. Imaju čvrst defenzivni blok, posebno u srednjoj zoni, visoko drže zadnju liniju, malo je međuprostora… S druge strane imaju dobru tranziciju, opasni su u kontri preko Obregona i Drožđeka koji mogu sami nešto napraviti. Pripremali smo se na njih, da anuliramo njihove dobre strane, a istovremeno da se nametnemo pa kroz našu igru i uz energiju s tribina napravimo dobar rezultat.


Osim pripreme za Varaždin, Rožman mora obratiti pozornost i da momčadi misli ne odlete prema Real Sociedadu.


– Na nama iz stručnog stožera je da pokušamo zadržati fokus momčadi na prvoj utakmici koja dolazi. Kako nas nije bilo puno, pokušavali smo pojedinačno s igračima ispravljati neke detalje u igri, dok što se momčadskog dijela tiče, bez reprezentativaca nije moguće nešto ozbiljnije uigravati. Nadam se da će nam misli biti na prvoj idućoj utakmici. Igre u HNL-u će svakom igraču biti kvalifikacije za europske utakmice, domaće prvenstvo nam je jako važno, a u Europi ćemo pokušati prezentirati najbolje što imamo i možemo pa ćemo vidjeti do kuda će nas dovesti. Želim naglasiti i da u Europsku ligu ne idemo s mišlju da ćemo nešto samo odraditi, već smo si postavili i ciljeve o kojima ćemo govoriti idući tjedan.


Paklena serija


Rijeka protiv Varaždina ulazi i u seriju od sedam utakmica u 23 dana.


– To smo svi željeli. Vidjet ćemo kako će na kraju ispasti, ali mislim da smo napravili dobar plan u smislu regeneracije i trenažnog procesa. Naravno da će svaka utakmica dati neke odgovore, ali mislim da smo na to spremni. Bila nam je želja doći u ovu situaciju i sada nema nikakvog kukanja, alibija ili umora. Neće biti lako, ali vjerujem u roster igrača. Moramo biti pametni i ne izgubiti na kvaliteti.


Utakmica protiv Slaven Belupa pokazala je da se na Rujevicu vratila pozitiva koju bi bilo dobro zadržati uoči važnih utakmica koje slijede. Upravo iz tog razloga, reprezentativna stanka možda i nije došla u pravom trenutku, ali…


– I meni je malo žao jer igrači iz reprezentacije dolaze umorni. Znam da je svim klubovima tako, ne samo Rijeci, ali s tim moramo živjeti. Svejedno ne smijemo napraviti korak unatrag, već moramo biti na razini sa zadnje utakmice, da publika osjeti želju, energiju, elan, mladost i sve ono što nas je krasilo – zaključio je Simon Rožman.


Kvaliteta Anastasija i Menala nije sporna

Rožman je tijekom reprezentativne stanke dobio priliku i bolje upoznati kvalitete dva nova igrača, ofenzivca Luke Menala i lijevog braniča Armanda Anastasija.


– Apsolutno su proširili kadar. S novim igračima smo oprezni jer dolaze u drugačiji tip treninga pa je povećan rizik od ozljede. Zbog toga smo jako pažljivi s njima, ne želimo da se nešto dogodi. Što se tiče same kvalitete, za mene nisu sporni, oni su se nametnuli i kada se još malo prilagode, bit će kvalitetan dodatak momčadi. Meni je važno, a govorio sam to i za Kulenovića, što su došli s osmijehom na licu, žele pomoći momčadi, mi želimo pomoći njima i to može biti dobra priča – rekao je Rožman.