Trenerski trijumf

Simon Rožman ponovio je Igor Bišćana s manje novaca i s mladim igračima

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto PIXSELL

Simon Rožman/Foto PIXSELL

Rožman posljednjih šest mjeseci vodi momčad koja u ovom trenutku igra za trećinu svojih ugovora, koja nema izdašnih premija ni bonusa i koja ne zna kada će ponovo imati pune ugovore



RIJEKA U najavi utakmice protiv Kolosa trener Rijeke Simon Rožman na pitanje radi li se o najvažnijoj njegovoj utakmici na riječkoj klupi odgovorio je da su on, suradnici i momčad radili cijelu godinu da bi došli do prilike napraviti iskorak u Europi. Trener »bijelih« obilježio je dan uoči utakmice protiv Ukrajinaca svoju prvu godinu na ovoj funkciji i pokazao da ga struka Rijeke nije odabrala pukim slučajem, nego iz razloga što je u njemu vidjela trenera koji ima potencijal funkcionirati na najbolji način u trenutačnim okolnostima koje nisu lagane.


Simon Rožman u svojih godinu dana na klupi Rijeke uspio je ostvariti gotovo identičan rezultat kao i njegov prethodnik Igor Bišćan. I Rožman je osvojio Kup, izborio play-off Europske lige, a jedina je razlika u tome što je Bišćan europske kvalifikacije izborio kao drugoplasirani, a Rožman kao trećeplasirani. Iako je Bišćan definitivno igrao natjecateljski nogomet u kojem je malotko razbio njegovu momčad, uz to nije imao ni naklonost tribina, Rožman je njegov rezultat ponovio u kudikamo težim okolnostima.


Rožman je u proteklih 365 dana pokazao da može biti trener s kojim će Rijeka računati na duge staze




Od praznih tribina zbog koronavirusa, do igračkog kadra u kojem više nema igrača poput Sluge, Župarića, Kvržića, Hebera, Puljića, Acostyja, sada na kraju i Čolaka, odnosno s Andrijaševićem kao jedinim novopridošlim igračem koji bi imao mjesto u Bišćanovoj Rijeci koja je osvojila Kup ili preko Genta tražila grupnu fazu Europske lige. Uz to, nimalo zanemariva nije ni financijska situacija, Rožman posljednjih šest mjeseci vodi momčad koja u ovom trenutku igra za trećinu svojih ugovora, koja nema izdašnih premija ni bonusa i koja ne zna kada će ponovo imati pune ugovore.


Za klupsko vodstvo i općenito za perspektivu Rijeke puno znači i uloga mladih igrača koji kod Rožmana imaju još veću minutažu nego što su imali kod Bišćana. Nakon Lepinjice, Smolčića i Bušnje, koji su pod Bišćanovim vodstvom prvi otvorili vrata mladima, Rožman je promovirao i Pandura, Štefulja, Brauta, Galešića, odnosno dao priliku pridošlima Yatekeu, Ristovskom, Gnezdi Čerinu pa i Nevistiću koji nisu stariji od 21 godine.


Naravno, imao je i Rožman grešaka, lutanja, krivih odluka, često je tražio sebe i momčad, ali je u globalu kroz ovih 365 dana pokazao da može biti trener s kojim će Rijeka računati na duge staze. Koliko dugo, ostaje za vidjeti, ali netko tko je osvojio trofej i dogurao do predvorja europske jeseni, uz bitno smanjene troškove, te promovirao toliko mladih igrača, u ovom je trenutku definitivno zaslužio i opravdao povjerenje.