Trener pobjednik

Simon Rožman objasnio je kako je ostvario jednu od najvećih pobjeda u trenerskoj karijeri

Marko Cvijanović

Nenad Bjelica čestitao je Simonu Rožmanu/Foto V. KARUZA

Nenad Bjelica čestitao je Simonu Rožmanu/Foto V. KARUZA

Da, ponekad se treba prilagoditi protivniku, imali smo dobru organizaciju igre, poklopilo se. Protiv jakog Dinama nema drugog rješenja, nego igrati zatvoreno - rekao je Rožman.

RIJEKA Trener Rijeke Simon Rožman zasluženo je poslije minimalne pobjede nad Dinamom (1:0) i plasmana u polufinale Kupa primao čestitke, sasvim razumljivo, s obzirom na činjenicu da je ostvario jednu od najvećih pobjeda u trenerskoj karijeri. Koliko god bilo istine u izjavi gostujućeg trenera Nenada Bjelice o nemogućim uvjetima za igru koji su pogodovali objektivno slabijoj momčadi, Rožmanova priprema utakmice protiv najbolje hrvatske momčadi konačno je bila na očekivanoj razini. Naravno da se za pobjedu protiv Bjeličinog Dinama uvijek treba dogoditi splet naklonjenih okolnosti, ali način na koji se Rijeka postavila u igri konačno je imao sve rezone.– Čestitke igračima, uložili su svu energiju koju su imali. Dobro smo se pripremili za utakmicu, napravili smo sve što je protiv ovako jakog Dinama bilo potrebno. U jako teškim uvjetima za igru imali smo kontrolu nad utakmicu, u prvo vrijeme postigli gol, a Dinamu dopustili samo jednu stopostotnu priliku. Svaka čast igračima za borbu, za fajt, išli su jedan za drugoga, jednom rječju čestitam im na svemu onome što nam je nedostajalo prije nekoliko dana protiv Lokomotive – rekao je trener “bijelih” Simon Rožman poslije utakmice u kojoj je Rijeka na planu igre napravila značajan odmak od dvaju katastrofalnih poraza (0:5, 0:3) od Dinama. Riječani su se u najvećem dijelu utakmice organizirano branili u defanzivnom bloku (5-3-2) s barem osmoricom igrača iza lopte i, što je još važnije, na suženom prostoru u kojem je manevar protivničkih napadača bio sveden na najmanju moguću mjeru. Nije slučajno jučer Velkovski bio najbolji igrač Rijeke, onaj isti koji je na brisanom prostoru protiv brzonogih napadača Lokomotive ispao – smiješan! Ispada da Rožmanova težnja napadačkom nogometu gubi smisao uslijed činjenice da je najvažnije pobjede za kormilom riječkoga prvoligaša ostvario u utakmicama (Hajduk 4:0, Dinamo 1:0) tijekom kojih se momčad uglavnom branila!?

– Koja mi je od tih dviju pobjeda draža? Svaka pobjeda je slatka, trebamo se malo proveseliti, ali Kup je natjecanje u kojem vrijedi samo prvo mjesto. To smo znali i prije i zato kod nas nema nikakve euforije, razmišljamo već o sljedećoj utakmici koja je u nedjelju. Da, ponekad se treba prilagoditi protivniku, imali smo dobru organizaciju igre, poklopilo se. Protiv jakog Dinama nema drugog rješenja, nego igrati zatvoreno. Momčad je u svakom slučaju u samo nekoliko dana pokazala dva lica, ali… Bili smo tužni poslije poraza od Lokomotive, start proljetnog dijela sezone nije bio onakav kakav smo priželjkivali i zato mi se sviđala energija igrača kakvu su imali protiv Dinama. Dali su maksimum, a momčad koja je igrala bila je jako mlada, najmlađa u posljednje vrijeme. Trebat će im podrška, ali u ovoj su utakmici pokazali svoj potencijal. Naravno, hvala i navijačima koji su bili uz nas cijelu utakmicu.


A riječka bura…– Slažem se da uvjeti nisu bili idealni za igru, ali ne bih zbog toga umanjio naš uspjeh i činjenicu da je na Rujevici pao jak Dinamo. Zbog naših igrača i navijača. Dinamo nas je dvaput gazio, barem smo mu jednom vratili. Sudački kriterij? Ne bih o tome, poslije kad vidim usporene snimke steknem sasvim drukčiji dojam. Ne bih ništa govorio dok je glava vruća, ali mislim da nije bilo većih pogrešaka – rekao je između ostaloga Rožman.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU