Trener "bijelih"

SIMON ROŽMAN Ne želimo samo nastupiti u Europskoj ligi, već se pokazati u najboljem izdanju

Mateo Sučić

Simon Rožman/Foto M. GRACIN

Simon Rožman/Foto M. GRACIN

Igrači znaju koji je naš cilj. Kao mlada momčad, koja ima nekakvu svoju ambiciju, zašto ne bismo živjeli u tim oblacima? S druge strane, pokušavam biti realan i svaki bi bod bio velik uspjeh, ali naš konačan cilj nije samo nastupiti već se želimo pokazati u svom najboljem izdanju – kaže Simon Rožman



RIJEKA Mnogi su velikani kroz svoju povijest gostovali nekada na Kantridi, a danas su se na Rujevici u službenim utakmicama predstavili ovdje i prvaci Europe (Real Madrid, Milan, Juventus), klubovi koji su nositelji kvalitete u svojim ligama (Sevilla, Betis, Celta, Valladolid), tvorci velikih igrača (Lyon) i klubovi koji su među najuspješnijim u svojim zemljama (Stuttgart), ali baš niti jedan od njih nije bio vodeća momčad u nekoj od »liga petice« kada je gostovao na Kvarneru.


Danas (18.55 sati) će se i to promijeniti, Real Sociedad će istrčati na Rujevicu kao aktualan lider La Lige, koja je već godinama po europskim uspjesima najjače ligaško natjecanje starog kontinenta i neovisno o tome kako će utakmica završiti, neupitno će biti jedna od najvećih u klupskoj povijesti riječkog prvoligaša.


– Ispred nas je jedna velika utakmica, velik je to privilegij za nas i našu mladu momčad – kaže Simon Rožman, trener »bijelih«. – Atmosfera je fantastična osim te neizvjesnosti zbog COVID-testiranja, a mislim da smo i dobro analizirali suparnika. Ako su vodeći u La Ligi, onda je jasno kakva je to kvaliteta. Igrači koji budu istrčali na travnjak dat će svoj maksimum, pokušat ćemo biti na svom najboljem izdanju, a utakmica će pokazati što to znači u smislu rezultata.


Brzi i žestoki




Pogled na vrijednost momčadi, činjenicu da u kadru imaju igrače koji su reprezentativci Španjolske, Belgije ili Švedske, tjera strah u kosti.


– Ne bih isticao pojedince iz njihove momčadi, imaju kvalitetu pa ako ne igra Portu, ulazi Januzaj… Ne znam s kojim će sastavom istrčati, ali znam da imaju 22 izvanredna igrača. To je za nas velik izazov, želimo biti hrabri i agresivni, imamo spremnu strategiju kako bismo željeli da utakmica ide, ali apsolutno se neće pitati samo nas. Nadam se da će publika biti uz nas i u trenucima kada budemo trpili na terenu, ali to je Europska liga i sretni smo što smo ovdje. Naš konačan cilj nije samo nastupiti već se želimo pokazati u svom najboljem izdanju.


Utakmica protiv Real Sociedada je najveća u Rožmanovoj trenerskoj karijeri, ali i za mnoge igrače iz njegova kadra.


– Kada analiziraš suparnika, vidiš da je to momčad koja ima nevjerojatnu brzinu, jako dobru tranziciju iz svih zona, odličan kontra pritisak. Njihova strategija ide u smjeru da lome suparnika, najviše golova postižu u završnici prvog i drugog poluvremena, a posljednja utakmica protiv Betisa bila je strašna s njihove strane. Pronašli smo neke stvari kako ići prema njima i veselimo se utakmici jer želimo pokazati vlastitu kvalitetu koju mislim da imamo.


Hrabrost


Iz svega što je Rožman rekao o Real Sociedadu, jasno je i kakvu će utakmicu morati odigrati njegova momčad.


– Za pozitivan rezultat apsolutno moramo odigrati najbolju utakmicu otkad sam u Rijeci. Ne smije nam se dogoditi da nas rašire po travnjaku, moramo biti kompaktni i agresivni u zoni u kojoj se dogovorimo za maksimalan pritisak na suparničke igrače. Puno je stvari na koje moramo pripaziti, a s druge strane, prikazati svoju kvalitetu. Ako budemo hrabri, na travnjaku se može svašta dogoditi.


Zdravstveni problemi, a pogotovo situacija oko koronavirusa, za Rožmana moraju biti samo dodatan motiv da Rijeka pokaže svoje najbolje lice u ovom trenutku, a zbog nekih negativnih okolnosti koje su se dogodile oko igrača i stožera, priprema uvelike podsjeća na dane uoči finala Kupa protiv Lokomotive. Tada je Rijeka sve to pretvorila u energiju koja ju je odvela do Rabuzinova sunca.


– Klub je, s predsjednikom na čelu, uvijek pozitivan u nekoj teškoj situaciji, ljudi koji rade u klubu su pozitivni i s velikom energijom. Neke informacije ne puštamo van da ne bi služile kao alibi, ali mi se još više zainatimo pa ćemo tako i ovaj put pokušati napraviti nešto.


U tri dosadašnja nastupa u grupnoj fazi Europske lige Rijeka je osvojila 18 bodova, odnosno u prosjeku šest bodova po sezoni.


– Je li to nešto što bi me zadovoljilo? Igrači znaju koji je naš cilj. Kao mlada momčad koja ima nekakvu svoju ambiciju, zašto ne bismo živjeli u tim oblacima? S druge strane, pokušavam biti realan i svaki bi bod bio velik uspjeh. Želimo biti natjecateljski usmjereni, moj život i karijera stalno idu prema nekim postignućima koja su bila iznad očekivanja i tako se želim ponašati, to želim prenijeti na igrače.


Jedan poraz nas neće baciti u tragediju, niti će nas pobjeda odvesti u euforiju. Bit ćemo sretni za svaki bod, a ciljeve ćemo zadržati za sebe pa kada završi Europska liga, reći ćemo koji su bili – zaključio je Simon Rožman.