Europska liga

SIMON ROŽMAN Ako utakmica bude išla prema našem planu, onda imamo velike izglede

Mateo Sučić

Foto NK Rijeka

Foto NK Rijeka

Ključno je preživjeti njihove nalete i agresiju u prvih 15 minuta te ne razmišljati samo o obrani, nego biti opasni u napadu. Ako utakmica bude išla prema našoj strategiji, onda mislim da imamo velike izglede u završnici – kaže Rožman



ALKMAAR Nogometaši Rijeke s puno su optimizma stigli u Nizozemsku gdje će danas (21 sat) protiv AZ-a u drugom kolu skupine F tražiti prvi europski bod ove sezone. Protiv Real Sociedada izmaknuo je u trećoj minuti sudačke nadoknade, još uvijek aktualni lider La Lige kaznio je neopreznost u riječkim redovima i poslao jasnu poruku što ih očekuje u grupnoj fazi.


Ni AZ Alkmaar neće imati milosti za propuste Riječana, ali optimizam koji se mogao osjetiti još od polaska s terminala na Krku neodoljivo je podsjećao na onaj otprije mjesec dana kada se putovalo u Kopenhagen. Optimističan je i Simon Rožman, iako zbog problema s izostancima neće imati na raspolaganju najjaču momčad u ovom trenutku.


AZ ima brza krila i iskusnu veznu liniju

Kao i uoči svake utakmice, Simon Rožman je sa svojim stožerom analizirao suparnika.




– Imaju prvu postavu koja praktički stalno igra. Mala je razlika između AZ-a, koji je prije ove pandemije bio u boljoj formi od Ajaxa, i ovog sada. Kao i svi malo se traže u ovim uvjetima, ali imaju brzinu na objema krilnim pozicijama s Karlssonom i Stengsom, iskusnu veznu liniju, a najviše su možda mijenjali u zadnjem redu. Imaju prepoznatljiv način igre, tipičan za to podneblje, s brzim tranzicijama i širokim krilima, s bočnim igračima koji traže situacije dva na jedan – rekao je Rožman.

– Ključno je preživjeti njihove nalete i agresiju u prvih 15 minuta te ne razmišljati samo o obrani, nego biti opasni u napadu. Ako utakmica bude išla prema našoj strategiji, onda mislim da imamo velike izglede u završnici – kaže Simon Rožman, koji je pred važnu europsku utakmicu suočen s nemalim nevoljama.


Lepinjica ili Capan


Čerin se razbolio uoči polaska, Andrijašević je više nego upitan, a od ranije nema Murića, Arsenića i Galovića.


– Izostanak svakog igrača je hendikep, pogotovo što je Čerin dobro igrao. Usprkos tomu puno mi znači što su oni koji konkuriraju za njegovo mjesto gladni pokazati da mogu parirati na ovoj razini. Protiv Real Sociedada vidjeli smo da ovaj rang natjecanja ne dozvoljava ni pet loših minuta i zbog toga moramo biti maksimalni.


Kao prirodne zamjene za Čerina ističu se Lepinjica i Capan.


– Imamo dvije varijante i vidjet ćemo što će biti. Puno ovisi i o Franku, za kojeg svi znamo koliko znači za ovu momčad. Capan nije još potpuno spreman zbog problema s aduktorom, nema nas puno, ali oni koji će startati pružit će svoj maksimum u ovom trenutku, u to nemam sumnje.


Budući da je svaka utakmica priča za sebe, i ova u Alkmaaru će se razlikovati od Real Sociedada.


– Razlika je u strategiji kako ulaze u utakmicu. Alkmaar je momčad koja žestoko počinje oba poluvremena, puno golova daju na početku utakmice i zato treba preživjeti taj dio. U zadnjim utakmicama su padali u završnici, ne znači da će ponovo biti tako, ali u tom smjeru ide naše razmišljanje. Poput Real Sociedada jako su dobri nakon oduzete lopte, imaju brzu tranziciju prema naprijed. Sociedad je individualno možda bio na višoj razini, ali AZ ima mladost, energiju, želju, veliku kvalitetu… Treba se tome suprotstaviti i zasada s naše strane sve izgleda optimistično.


Pravo na optimizam


I igrači Rijeke su optimistični u najavama, pritom nimalo bahati, a za trenera “bijelih” dobra je stvar što tako razmišljaju.


– Moramo tako razmišljati jer je u svakom drugom slučaju bolje da niti ne idemo na put. Svi mi imamo pravo biti optimistični, a na kraju igralište pokaže gdje si. Pokušavamo u svakoj utakmici biti na maksimumu, na tržištu se moramo postaviti na što bolju poziciju, a to ne možemo napraviti pričom, nego samo ako na igralištu pokažemo da smo dorasli ovoj razini, da igrači dokažu da im je mjesto na ovoj razini.


Utakmice kojima se stavlja predznak “velike” posljednjih su mjesec dana postale uobičajene za riječku momčad, nakon Kopenhagena i Real Sociedada slijedi treći veliki ispit u kratkom razdoblju što, kaže Rožman, pomaže igračima da napreduju.


– Jako sam zadovoljan kako se vratio fokus nakon onih priprema u Fužinama. Svaka moja riječ pada na plodno tlo, njihovo zajedništvo je došlo do jedne jako visoke razine jer su vidjeli da samo kao momčad mogu napraviti nešto za svakog pojedinca. Puno toga se promijenilo u njihovim glavama, malo smo se osvježili nakon velikih emocionalnih pražnjenja i do kraja godine imamo puno izazova. Svi pušemo u isti rog i na igralištu sa svakom utakmicom izgledamo sve bolje i bolje.


Rožman se osvrnuo i na Pavičićevu izjavu da Rijeka ne želi još jednom biti simpatična.


– Tako je, ne želimo biti simpatični. Za samopouzdanje je dobro što smo pokazali da smo blizu, da razlika između nas i Real Sociedada nije izražena s deset golova, ali s druge strane smo ambiciozni u smislu bodova. U karijeri nemaš puno prilika igrati ovakve utakmice, nemamo vremena ni učiti iz svake od njih, nego u svakoj moramo biti najbolji. Želim da smo još hrabriji, da se postavimo s još više garda koji će nam omogućiti da osvajamo bodove – zaključio je Simon Rožman.