Prva HNL

Šibenik poslao Riječane na popravni uoči dolaska Napolija

Mateo Sučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Šibenik je do kraja razgolio Rijekine slabosti i poslao ih na popravni ispit iz pristupa, požrtvovnosti i tehničko-taktičkih elemenata, što znači da je pred Rožmanom puno posla. Za početak mora objasniti svojim igračima da se nogomet ne igra samo četvrtkom u Europskoj ligi



ŠIBENIK Nogometaši Rijeke poraženi su na gostovanju kod Šibenika (2:0) u utakmici u kojoj niti u jednom trenutku nisu pokazali lice momčadi koja igra grupnu fazu Europske lige. A u četvrtak na Rujevici gostuje Napoli, najjača momčad s kojom će Rijeka igrati ove sezone i koja je nemjerljivo kvalitetnija u ofenzivnoj tranziciji od Šibenčana, koji su mogli još više “unakaziti” Riječane.


“Bijeli” su i na trećem gostovanju u domaćem prvenstvu ove sezone doživjeli i treći poraz, pritom su sva tri puta ostali bez postignutog pogotka, a dva puta odigrali veći dio utakmice s igračem manje.


Pobjedi Šibenika nema zamjerke, domaćin je na najbolji način iskoristio loš pristup Riječana, pojedinačne pogreške (Lepinjica, Escoval…) tamo gdje se ne smiju događati, slabu realizaciju u ono malo situacija što se otvorilo te nepromišljenost jednog od najiskusnijih igrača na travnjaku (Velkovski).




Simon Rožman zbog ozljeda i bolesti morao je presložiti vezni red u kojem su prvi put zaigrali Lepinjica, Galešić i Lončar. Bez kreativaca poput Pavičića, Halilovića, Andrijaševića ili Čerina izgledali su Riječani potpuno bezidejno i nemoćno da se nametnu agresivnom i organiziranom Šibeniku, koji je od prve minute visoko pritiskao Riječane na njihovoj polovici.


Rijeka je djelovala potpuno prestrašeno, kao da s druge strane nije novi prvoligaš nego kakav europski suparnik. Bez Andrijaševića “bijeli” su izgledali potpuno bezglavo, bez igrača koji će preuzeti odgovornost ili malo stati na loptu kada je situacija na travnjaku to tražila. Kada se tome pridodaju individualne pogreške, nepreciznost u napadu i nervoza, koju je u riječkim redovima svojim odlukama zapalio sudac Fran Jović, onda se dobije teško probavljivo prvo poluvrijeme.


Izgubljena lopta


De Frias je već u 8. minuti udarcem s dvedsetak metara natjerao Nevistića na intervenciju, a u 12. domaći kapetan Bulat je poentirao. Lepinjica je izgubio loptu na centru, Ampem povukao polukontru pa povratnom loptom pokraj Smočića idealno gurnuo Bulatu, koji je s petnaestak metara sigurno poentirao – 1:0.


Reakcija Rijeke je izostala, Rožmanova momčad napadala je praktički sa samo tri igrača (Lončar, Menalo, Kulenović), koji su često bili usamljeni na suparničkoj polovici. Prilike Rijeke nisu dolazile kao plod organizirane igre, već iz pogrešaka domaće obrane ili kao plod nekog individualnog rješenja (Lepinjica, Menalo), no Kulenović (20′, 22′) nije bio precizan u dvije obećavajuće situacije kada je imao loptu iskosa s desne strane.


Šibenik je, s druge strane, okomito napadao zadnju liniju Riječana i stvarao puno problema “bijelima”. Da je Ampem bio malo precizniji u 32. minuti kada je pucao preko gola ili u 36. kada mu je Nevistić obranio stopostotnu priliku, mogao je Šibenik već do poluvremena imati osjetniju prednost.


Novi ključni trenutak utakmice dogodio se u 40. minuti kada je Velkovski u istoj minuti dobio dva žuta kartona, prvi zbog prekršaja, drugi zbog prigovora… Rijeka kao da je živnula u toj završnici prvog poluvremena, u kojoj je Jović kartonirao igrače obje momčadi, te u 45. minuti imala zicer na glavi Menala poslije ubačaja Tomečaka, ali Labrović je sjajnom reakcijom sačuvao mrežu netaknutom.


Opasne kontre


Rožman je na poluvremenu reagirao uvođenjem Raspopovića i Murića umjesto Galešića i Anastasija, ne može se reći da “bijeli” nisu htjeli, na trenutke se čak i energija činila dobrom, ali napadački pristup bio je samo poligon za kontranapade domaćina preko hitrog Ampema.


Da su Jurić (50′), De Frias (58′), Ampem (64′) ili Bulat (65′) bili precizniji, mogli su i Riječani teže stradati, sporohodna obrana teško je pokrivala defenzivnu tranziciju i bilo je samo pitanje trenutka kada će kapitulirati. Dogodilo se u 74. minuti kada je Escoval izgubio duel na sredini igrališta i omogućio Ampemu da se sjuri prema Nevistiću. Uslijedila je povratna lopta Sahitiju koji s desetak metara nije imao težak posao – 2:0.


Rijeka unatoč napadačkom pristupu nije bila opasna po domaći gol, najbolje situacije imali su Menalo (65′) i Raspopović (90′), ali Bilić i Labrović bili su dobro postavljeni.


Šibenik je do kraja razgolio Rijekine slabosti, u nekim trenucima utakmice izgledao je poput AZ Alkmaara, a ne kao momčad koja je donedavno igrala u Drugoj HNL i poslao “bijele” na popravni iz pristupa, požrtvovnosti i tehničko-taktičkih elemenata, što znači da je pred Rožmanom puno posla. Za početak mora objasniti svojim igračima da se nogomet ne igra samo četvrtkom u Europskoj ligi.